Maak de koelkast goed schoon zonder deze uit te schakelen

De koelkast is een van de belangrijkste elektrische apparaten in huishoudens. Dankzij de moderne technologie worden bederfelijke voedingsmiddelen optimaal gekoeld en blijven ze dus langer vers. Het interieur van de koelkast is echter ook een broedplaats en een reservoir voor microben, ziektekiemen en bacteriën. Regelmatige reiniging van de koelkast mag daarom niet worden verwaarloosd. Zelfs tijdens bedrijf is het reinigen van het interieur zonder problemen mogelijk.

De koelkast wordt in veel huishoudens verwaarloosd

Veel mensen gaan er nog steeds van uit dat het toilet de meest onhygiënische plek in een appartement is. Helaas is het zo dat het in veel huishoudens de dagelijkse koelkast is. Er is een heel speciaal klimaat in de koelkast, dat de groei van allerlei ziektekiemen bevordert. In tegenstelling tot het toilet, dat in de meeste huishoudens meestal dagelijks wordt schoongemaakt, wordt de koelkast nogal verwaarloosd. Schoonmaken gebeurt vaak om de 6 tot 8 weken. Het moet gezegd worden dat bij deze reiniging in veel gevallen alleen een vochtig doekje wordt gebruikt om het oppervlakkige vuil te verwijderen. Experts raden echter veel kortere intervallen aan bij het schoonmaken van een koelkast. Allereerst moet het interieur van het apparaat altijd grondig worden gereinigd. Dit is de enige manier om de vorming van ziektekiemen, bacteriën of schimmels te beteugelen.

Reiniging tijdens bedrijf is mogelijk zonder problemen

Uiterlijk wanneer de koelkast muf ruikt wanneer deze wordt geopend, moet deze worden schoongemaakt. Voor het reinigingsproces wordt de controller eerst ingesteld op het laagste niveau. Daarna wordt al het voedsel uit de compartimenten, kleppen en laden verwijderd. Als je wilt, kun je nu oud of verlopen voedsel sorteren. Alle bewegende delen zoals glazen ventilatoren, plastic onderdelen en groentecompartimenten worden vervolgens uit het interieur verwijderd. De meeste onderdelen zijn geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Het geleegde interieur is dan heel eenvoudig schoon te maken. Lauw water, een afwasmiddel of allesreiniger en een schone microvezeldoek zijn het beste. Natuurlijk is het ook mogelijk om een azijnessence te gebruiken voor het reinigen. Het interieur is volledig afgewassen. De achterwand met het afvoerkanaal moet ook grondig worden gereinigd. Na het reinigen moet het interieur grondig worden gedroogd met een doek. De gereinigde plastic onderdelen, laden en glasplaten moeten ook droog zijn. Vocht draagt altijd bij aan schimmelgroei. Ten slotte is het de beurt aan de zegels van de deur. Wattenstaafjes zijn geschikt voor de ruimtes tussen de zeehonden. Na het schoonmaken worden ook de afdichtingen gedroogd en wordt het voedsel weer gesorteerd.

Lees ook:   Waarom Gaat Koken Sneller Dan Verdampen?

Koffiepoeder zorgt voor een goede geur in de koelkast

Als de koelkast regelmatig wordt geleegd en schoongemaakt, is de ontwikkeling van ziektekiemen, bacteriën of schimmels beperkt. Als je het interieur ongeveer om de 4 tot 6 weken schoonmaakt, ben je aan de veilige kant. Bovendien moet de temperatuur voor koeling tussen +5 °C en + 7 °C liggen. Dit kan worden geregeld met een normale thermometer uit de handel. Een kleine kom met koffiepoeder of een schijfje citroen, dat is besprenkeld met een beetje sodapoeder, zorgt bijvoorbeeld voor een aangename geur. Een kleine tip: Sticks zijn in de handel verkrijgbaar die virussen en bacteriën verwijderen. De sticks zijn geknikt, in het bovenste gedeelte geplaatst en hebben een houdbaarheid van 25 tot 30 dagen. Ze kunnen dan gewoon worden weggegooid met huishoudelijk afval.