Maak je eigen kruidenboter

Kruidenboter is een klassieker om te grillen en overal elders waar een speciaal aroma nodig is. Bovendien hoef je niet te gaan winkelen om het onmiskenbare kruid in het eten te brengen. In plaats daarvan kun je gewoon je eigen kruidenboter maken.

Maak je eigen kruidenboter: Wat is belangrijk?

Om zelf kruidenboter te maken, heb je maar 250 gram zachte boter, zeezout, een teentje knoflook en een bos kruiden nodig. Peterselie, basilicum, bieslook, tijm of kervel zijn bijvoorbeeld geschikt. Was en droog de kruiden en pel de knoflook. Nadat je beide fijngehakt hebt, kun je ze samen met de boter in een kom doen en kneden met een vork. Breng nu alleen op smaak met zout – klaar!

U bent van harte welkom om uw kruidenboter in een broodje te vormen. Leg ze gewoon op bakpapier of vershoudfolie en vorm de boter in een rol met je handen. In de koelkast kun je de ingepakte kruidenboter laten stollen. Nu kunnen jij en je gasten eenvoudig plakjes afsnijden en bovenop de biefstuk of vis leggen.

Voor het serveren moet de kruidenboter worden gekoeld. Je kunt het zelfs de dag ervoor bereiden, zodat het zijn volle aroma kan ontwikkelen. In de koelkast is zelfgemaakte kruidenboter minstens vijf dagen houdbaar als je het in een luchtdichte container zoals een plastic doos bewaart.

De beste varianten en trucs voor kruidenboter

Zelf kruidenboter maken is niet altijd hetzelfde. In plaats daarvan zijn er tal van grote variaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruidenboter gemaakt van peterselie, die geraffineerd kan worden met peper en Worcestershiresaus? Als je van Tabasco houdt, kun je ook zelf een pittige kruidenboter maken: dit is gemakkelijk met kruiden, twee eetlepels citroensap, wat honing en groene Tabasco. Dit gaat heel goed samen met vis, kip of biefstuk.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Pittig rundvlees in de wok met rijst

Je moet de kruiden en specerijen kiezen zoals je ze het liefst eet. Je kunt slechts één kruid gebruiken of een aangepaste mix samenstellen. Het enige belangrijke is dat de kruiden vers zijn – alleen dan geven ze het voedsel zijn speciale aroma. Doseer het zout voor je kruidenboter in kleine hoeveelheden om niet te veel op smaak te brengen. Tip: Klop de boter los met de gardes van een handmixer. Dan krijg je een romige, luchtige consistentie.

Receptideeën voor zelfgemaakte kruidenboter

Kruidenboter past prima bij vleesbijgerechten, maar ook bij vis. Het is ook bijzonder bekend als een klassieker voor stokbrood of gebakken aardappelen. Maar ook in combinatie met kaas snijdt je zelfgemaakte kruidenboter een fijn figuur, bijvoorbeeld als je halloumi grilt in een pakje met paprika, olijven en kruidenboter. En buiten het grillen roer je ze gewoon met pasta of gemengde groenten.

Andere recepten met kruidenboter zijn bijvoorbeeld spareribs. Maak een marinade van sinaasappelsap, rietsuiker, sojasaus en kruidenboter door kort te koken en bestrijk de spareribs ermee. Als je goed hebt gekruid met peper en zout, kun je ze nu grillen door ze meerdere keren te draaien.

Visfans, aan de andere kant, zullen waar voor hun geld krijgen met zwaardvissteak: in een marinade van limoenschil, olijfolie en fijngehakte chili, moet de vis ongeveer dertig minuten trekken en vervolgens worden gegrild. Volledig gekookt, kunt u het afmaken met kruidenboter en een beetje ui – een vol genot. Zo krijgt iedereen de smaak te pakken met zelfgemaakte kruidenboter.