Custard is zeker een van die jeugdherinneringen waar je graag naar terugkeert. Wat in de kinderjaren als magie werkte in de thuiskeuken is eigenlijk heel simpel en in een mum van tijd heb je een dessertkom met heerlijke vla. Maar het pakje uit de supermarkt doet het niet altijd. Met weinig moeite en in een snelle 8 minuten tover je een handgemaakte vla tevoorschijn. Dit bericht laat je stap voor stap zien hoe je het moet doen.
Wat zit er in vla uit het pakket?
Het puddingpoedermengsel dat in de zak wordt verkocht, heeft het vrij veel. De meeste producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, bestaan voornamelijk uit zetmeel en kunstmatige smaakstoffen, evenals kleuren om het uiterlijk van een zelfgemaakte pudding gemaakt van natuurlijke ingrediënten na te bootsen. Als je zo gezond mogelijk wilt leven, zonder kunstmatige toevoegingen wilt doen of gewoon niet tevreden wilt zijn met de smaak van zakpudding, moet je zelf koken.
Hoe vla te maken zonder pakketten
De pudding uit de verpakking is niet altijd de eerste keuze. Vooral als je last hebt van allergieën of voedselintoleranties, verpakkingsafval wilt vermijden of een vegan pudding wilt koken, is heroverwegen – en het zelf doen – noodzakelijk.
Ingrediënten
- 250 ml melk of room
- 3 eierdooiers
- 50 g suiker
- 40 g maïzena
- Vanillesmaak, bijv. echte vanillestokjes
Voorbereiding
De bereiding is bijzonder eenvoudig. Eerst wordt de melk gemengd met de vanillesmaak of de vanillepulp die uit de peul wordt geschraapt en samen wordt gekookt. Als je een nog intensere vanillesmaak wilt, kun je ook de geschraapte peul aan de melk toevoegen en aan de kook brengen.
Leid van dit melkmengsel een hoeveelheid van ongeveer 150 ml af en doe het in een aparte mengkom. Roer de drie eierdooiers, de suiker en de maïzena er met de garde door. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te roeren om klontjes te voorkomen. Dit kan wel eens enige tijd duren. Als je het lege vanillestokje hebt gekookt, moet je het er zeker uithalen voordat je het mengt met suiker, zetmeel en ei.
Zodra je zetmeel-ei en suikermengsel is geroerd tot het glad is, breng je het terug naar de pot met de resterende melk. Dit roeren moet ook heel voorzichtig gebeuren en vereist nog een paar rondjes met de garde. Het volledige puddingmengsel kan een paar minuten blijven koken, maar alleen op een zeer laag vuur. Zodra de consistentie goed is, is het kookproces voltooid. Vervolgens kun je de nog hete pudding in dessertkommen gieten en laten afkoelen in de koelkast.
Pudding zonder dierlijke ingrediënten
Veel mensen lijden aan lactose-intolerantie op volwassen leeftijd of kiezen ervoor om zonder dierlijk voedsel te leven. Zelf en zonder pakje een vegan vla maken is nog makkelijker dan de variant met melk en ei. Als basisrecept heb je niets meer nodig dan maïzena en suiker, of een suikeralternatief. Bij het kiezen van het aroma ben je net zo vrij en kun je kiezen voor vanille of een chocoladeachtige noot voorzien bij het bakken van cacao. Plantenmelk naar keuze kan ook worden gebruikt om te koken, het kookproces is identiek aan het niet-veganistische basisrecept.
Inhoudsopgave