Medion MD 19100 – Robotstofzuiger


 • De Medion MD 19100 robotstofzuiger behoort tot de instapklasse. Medion zelf zegt: “De betaalbare robotstofzuiger voor elk huishouden.”
 • Toch hoeft hij zich niet te verstoppen op het gebied van uiterlijk, kwaliteit of zuigkracht. Wat in de zuigopening past, wordt opgezogen.
 • Liefhebbers van uitgebreide bedieningsmogelijkheden zullen echter snel alle grenzen van de Medion MD 19100 hebben afgetast. Omdat er niet veel te verkennen valt.

Als u op zoek bent naar een robotstofzuiger in het lage prijssegment, zult u vroeg of laat op de robotstofzuigers van Medion stuiten en mogelijk op de Medion MD 19100. Voor iets meer dan € 100 – de online prijzen kunnen iets lager zijn – is het vrij goedkoop en zelfs vrij goed. Natuurlijk moet u geen technisch hoogstaand apparaat verwachten, maar dat is waarschijnlijk wat weinig mensen doen die een goedkope robotstofzuiger kopen.
Medion MD 19100

Bekijk de dagprijs

Omvang van de levering en eerste indruk

Het openen van de doos geeft me gemengde gevoelens. Aan de ene kant is alles heel netjes en veilig verpakt, maar aan de andere kant zie je heel veel plastic zakken die bespaard zouden kunnen worden. Ten slotte worden de oppervlakken van de robotstofzuiger nog eens extra bedekt met een folie en dus beschermd.

In ieder geval is er niets aan te merken op de inhoud van de doos. Extra randborstels, een tweede luchtfilter, een reinigingsborstel en een afstandsbediening ronden het totaalpakket af. Een virtuele muur zou niet slecht zijn, maar de MD 19100 is per slot van rekening een goedkope instapstofzuiger.

Er is niets aan te merken op de eerste indruk van kwaliteit. Alles is zeer netjes afgewerkt en zoals bij alle robotstofzuigers van Medion in de test tot nu toe, vind ik het oplaadcontact op het apparaat prettig, want hierdoor kan de stofzuiger handmatig en zonder oplaadstation worden opgeladen.

Ook de bevestiging van de ronde borstels is deze keer positief – ze worden alleen ingestoken en hoeven niet te worden vastgeschroefd. Wie vaak met lang haar te maken heeft, zal dit kleine voordeel op prijs stellen.

Twee kleine zwarte en rode vlakken aan de achterkant van de robotstofzuiger vallen op. Mijn eerste gedachte ging in de richting van extra sensoren, maar het zijn ontvangers voor de infrarood afstandsbediening. Infrarood? Wel, niet zo voordelig wanneer de robotstofzuiger in de kamer ernaast staat en naar het oplaadstation moet worden gestuurd. Tijdens de werking moet u altijd in de buurt van de stofzuiger zijn en hem ook richten met de afstandsbediening. Voor controledoeleinden wordt elke bediening met de afstandsbediening dus akoestisch bevestigd.

Het laadstation

Helaas valt er weinig te zeggen over het laadstation. Helaas, want het biedt geen mogelijkheid om de oplaadkabel in het station te plaatsen en dus “discreet” naar achteren te leiden. Dus hoe u hem ook neerzet, de stekker van de oplaadaansluiting en ook de kabel zijn altijd duidelijk zichtbaar.

Anderzijds bleek uit de test van de Medion MD 10100 Robotstofzuiger dat het een van de meest stabiele oplaadstations tot op heden is. Zelfs wanneer hij midden in de kamer staat, komt de MD 19100 dichterbij zonder hem ook maar een millimeter te verplaatsen. De reden hiervoor is contactloos parkeren. Tenminste wat de voorkant betreft. Terwijl veel robotstofzuigers in de test zo ver naar het laadstation reden tot de schoksensor reageerde, stopt de Medion MD 19100 in de test al een beetje eerder.

Operatie

Naast de hoofdschakelaar aan de onderzijde bevindt zich boven de robotstofzuiger een blauw verlichte knop. Deze knop kan worden gebruikt om de stofzuiger uit de slaapstand te halen en om het zuigproces te starten, te onderbreken of te stoppen. Dat is alles wat mogelijk is op het toestel zelf.

Voor een gemakkelijkere bediening wordt ook een afstandsbediening met display meegeleverd. Hoewel het display zeer duidelijk is, moet het verlicht zijn, zodat het ook bij weinig licht goed leesbaar is. De afstandsbediening kan ook worden gebruikt om de verschillende reinigingsstanden te selecteren. Reiniging volgens de chaos-stand, rand- en spotreiniging, evenals oppervlaktereiniging zijn mogelijk. Bovendien kan de robotstofzuiger ook manueel worden gemanoeuvreerd of kan de turbostand worden geactiveerd. Het commando om te parkeren of op te laden kan ook met de afstandsbediening worden gegeven. Voorwaarde is wel dat de afstandsbediening op de robotstofzuiger is gericht.

Hoewel de dag van de week kan worden gekozen bij het instellen van de tijd, biedt de MD 19100 geen “echte” programmering. Het is alleen mogelijk hem te starten met een tijdsvertraging van maximaal 24 uur en met deze activering reinigt de Medion Robotstofzuiger vervolgens elke dag op hetzelfde tijdstip. Meervoudige start op één dag of gedifferentieerde tijden voor verschillende dagen van de week zijn niet mogelijk. Gezien het instapmodel, zal dit moeten volstaan.

Praktische test

Zet hem aan en je hoort een heel duidelijke “ding-dong”. Het klinkt echt goed en de geluidskwaliteit is geweldig. Tijdens de test van de Medion Robot Stofzuiger, echter, werd het geluid behoorlijk irritant. Hoe goed de geluidskwaliteit ook is, als deze ding-dong klinkt telkens wanneer u op een knop van de afstandsbediening drukt of na een volledige oplading, wordt het op een gegeven moment te veel. In de veronderstelling dat u de robotstofzuiger na het werk rond 18 uur start, duurt het ongeveer 6 uur tot hij gestofzuigd heeft en weer volledig opgeladen is. Ergens in de nacht rond 0:00 uur klinkt een ding-dong omdat de batterij volledig is opgeladen. Helaas kan hij niet worden uitgezet.

De zuigprestaties in de test waren uiterst positief. De Medion MD 19100 beheerste de hoeken zo goed in de test dat er eigenlijk alleen in de binnenste hoeken iets overbleef. Niemand anders is dat tot nu toe gelukt. Veel robotstofzuigers reiken zo ver buiten de hoeken dat ze nooit volledig worden schoongemaakt. In de test dreef de Medion rond de hoeken, kwam helemaal niet van de rand en kon ze dus perfect stofzuigen. Of deze rijstijl opzettelijk is, te wijten is aan vuile sensoren of de zwarte krukken, kan ik niet zeggen. Het was in ieder geval effectief.

De vlekreiniging op het tapijt of een loper bleek even doeltreffend te zijn. Dergelijke oppervlakken zijn bijzonder moeilijk schoon te maken voor een robotstofzuiger, aangezien de meeste van hen noch een reinigingsborstel, noch een enorm hoge zuigkracht hebben. Toch deed de Medion Robotstofzuiger het meer dan goed in de test, wat zeker niet in de laatste plaats te danken is aan de manier waarop hij wordt aangedreven tijdens het schoonmaken van vlekken.

Tijdens het spotten begint de MD 19100 bij het startpunt en legt een spiraal af in een steeds groter wordende cirkel. De spiraal wordt dan weer kleiner tot het beginpunt is bereikt. Als hij daartussen een obstakel tegenkomt, verandert de rijrichting zelfs en wordt de spiraal in de tegenovergestelde richting uitgevoerd. Dit betekent dat de hele ruimte twee keer en vanuit twee richtingen wordt gestofzuigd, wat een goede reiniging garandeert.

Wat ik niet zo leuk vind is de turbo fase. Dat wil zeggen, het bevalt wel, maar helaas kan het alleen gecombineerd worden met spotreiniging. Als deze geactiveerd wordt tijdens de normale reiniging, schakelt de Medion onmiddellijk over op de spot-reinigingsmodus en wordt een klein oppervlak intensief gereinigd. Als hij dan overschakelt naar de zuigstand, wordt ook de turbo weer gedeactiveerd.

De reiniging van de randen was ook slechts matig bevredigend. De Medion MD 19100 slaagt er niet in om precies langs de wand te reinigen. Of hij komt langzaam steeds verder van de muur af te staan en moet corrigeren, of hij gaat steeds verder weg. In het tweede geval duurt het enige tijd voordat de fout wordt opgemerkt en zo gebeurt het om de paar meter dat een kleine strook op de muur niet wordt schoongemaakt.

Over het geheel genomen is de praktijktest van de Medion MD 19100 enigszins verdeeld. De navigatie is niet overtuigend, maar de zuigprestaties wel. Als je de robotstofzuiger gewoon zijn werk laat doen, duurt het iets langer door de nog niet helemaal uitontwikkelde navigatie, maar schoon wordt het zeker.

De stofdoos – klein maar gulzig

Degenen die de Medion stofzuigrobots kennen, kennen ook de kleine stofbakjes. Ja, met 350 ml zijn ze echt niet zo groot, maar door het ontwerp en de enorme zuigkracht kunnen ze heel wat bevatten.

Zoals bij de meeste robotstofzuigers hoeft u alleen maar op het deksel van de stofzuiger te tikken, het deksel gaat open en de stofbox kan worden verwijderd. Wat deze keer opvalt, is dat het zwart is. Het ziet er mooi uit, maar het is niet praktisch omdat je niet kunt zien hoe vol de doos is.

Dankzij het grote voorfilter en fijnstoffilter verloor de Medion MD 19100 in de test niet aan zuigkracht, zelfs niet met een volle stofbak. Dit gaat zelfs zo ver dat het stro van de cavia kooi nog steeds vast zat voor de vuilnisbak. Een blik in de doos bewijst het weer. Er zijn zelfs houtkrullen waarvan je zou denken dat ze niet door de kleine aanzuigopening passen.

Het legen is echter niet zo leuk, want het is onmogelijk om min of meer in het vuil te peuteren. Het voorfilter moet immers worden verwijderd en vervolgens worden uitgeklopt. Het zal echter nauwelijks werken zonder contact met het vuil in de dozen van een robotstofzuiger.
Robotstofzuiger MD 19100

Productspecificaties

 • Model: MD19100
 • Kleur: Wit
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,3 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Bedrijfstijd: Maximaal 90 minuten
 • Oplaadtijd: 240 minuten
 • Voedingstype: Adapter/ lichtnet | Batterij
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 24 V
 • Vermogen: 20 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 4,3 kg
 • Afstandsbediening: Ja
 • Bediening via app: Nee
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Willekeurig
 • Automatisch hervatten: N
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Geen platform
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Nee
 • Ronddraaiende middenborstels: Nee
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 4061275127058
 • Artikelnummer: MD 19100
 • Product gewicht: 2,2 gram
 • Gewicht verpakking: 4275 gram
 • Afmetingen verpakking: 43,9 x 37,4 x 13,3 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9 x 32 x 32 cm
 • Verpakkingsinhoud: Zuigrobot MD 19100 Laadstation Stroomkabel Afstandsbediening (incl. 2 x AAA-batterijen) 2 reserve reinigingsborstels 1 vervangingsfilter Reinigingsborstel
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal handleiding: Frans | Duits | Nederlands
 • Verpakkingstaal: Duits | Nederlands
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Niet van toepassing
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 1 cm
 • Type gebiedsafbakening: Geen gebiedsafbakening
 • Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers Stofzuigen
 • Wat vind je belangrijk?: Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt
 • Merk: MEDION
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclusie

Medion noemt de MD 19100 “de betaalbare robotstofzuiger voor elk huishouden”, en dat is het zeker.

Er is niets aan te merken op de kwaliteit en ook de accessoires zijn overtuigend met extra borstels en een vervangingsfilter. Helaas moet u het voor een robotstofzuiger in deze prijsklasse stellen zonder uitgebreide programmering.

Er is echter een voorselectie van de begintijd, die vervolgens dagelijks wordt herhaald. Het is dus nog steeds mogelijk om de robotstofzuiger zijn werk te laten doen wanneer u niet thuis bent. En dit bleek de betere beslissing te zijn in de Medion MD 19100 test.

Naast de nogal spartaanse programmeringsmogelijkheden zijn de rijpaden niet zo doeltreffend als bij duurdere modellen. Hoewel de Medion MD 19100 extreem krachtig stofzuigt, kost het tijd om echt elk plekje te bereiken.

Als de goedkope robotstofzuiger eenmaal alle plekjes heeft bestreken, slokt de kleine stofbak werkelijk alles op wat door de opening past. Zelfs wanneer de box vol is, garanderen de filters met groot oppervlak nog steeds een zeer goede zuigkracht en wat niet meer in de stofbox past, wordt gewoon in het afzuigkanaal gezogen. De MD 19100 sluit hier geen compromissen.

Als u op zoek bent naar een goedkope robotstofzuiger, is de Medion MD 19100 een goede keuze. U moet er echter mee leven dat hij niet zo comfortabel is als andere modellen en de kamers niet zo doeltreffend schoonmaakt.

Recent Posts