Moulinex Cuisine Companion XL keukenmachine: groter, dezelfde prestaties

In september kondigde Moulinex aan dat het zijn belangrijkste keukenmachine, de Cuisine Companion, zou vervangen door een XL-versie. De Cuisine Companion XL (zo heet hij) is dus door de deuren van ons lab gegaan. Dit was een gelegenheid om na te gaan of dit nieuwe model, naast zijn grotere capaciteit en breder temperatuurbereik, een waardige opvolger is van zijn voorganger.

Moulinex Cuisine Companion XL

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Companion XL en de i-Companion XL zijn de opvolgers van de oorspronkelijke Companioneti-Companion keuken. In het spel van 7 fouten is het echter moeilijk om de Cuisine Companion XL te onderscheiden van zijn oudere broer. Deze nieuwe versie wil zich onderscheiden door de nuttige inhoud van zijn kom, die stijgt van 2,5 tot 3 L (vandaar de naam XL), maar de afmetingen van de kom zijn niet veranderd. De truc van Moulinex is dat hij in het motorblok een beveiliging heeft ingebouwd: de gebruiker kan het deksel niet meer verwijderen terwijl het mes draait. De bruikbare capaciteit van de kom, die vroeger beperkt was om het risico van spatten tijdens het koken te voorkomen, is dus vergroot zonder de afmetingen van de kom te wijzigen. Deze nieuwe molen, gelanceerd voor €699, biedt ook een breder temperatuurbereik, van 30-130 tot 30-150°C.

Gebruiksgemak

De Moulinex Cuisine Companion XL kan, net als zijn voorganger, koken, hakken, snijden, kloppen, kneden, mengen, mixen, malen en sudderen. In tegenstelling tot de Magimix Cook Expert kan deze niet in plakjes worden gesneden of worden geraspt. Ook ontbreekt een weegsysteem, dat jammerlijk ontbreekt, of een boven de kom te plaatsen stoommandje, zoals bij de Thermomix Varoma. Echter, om de ervaring met de Cuisine Companion XL te verbeteren, kunnen optionele accessoires worden aangeschaft.

In tegenstelling tot de Thermomix, wordt de Cuisine Companion XL geleverd met verwisselbare messen. Het heeft ook een onderste mandje om te stomen (in de kom te plaatsen) en een spatel om de kom te schrapen. Het deksel kan worden verwijderd voor bereidingen die moeten worden belucht, of gedraaid (voor stomen). De keukenmachine introduceert ook een nieuw, nogal slim accessoire dat op de bodem van de kom wordt aangebracht, in plaats van op de schacht waar gewoonlijk de messen in zitten, om de bodem van de kom perfect vlak te maken. Zo kunt u grote stukken vlees of vis bereiden zonder dat u met een “staaf” te maken krijgt. Tenslotte is een groot boek met 300 recepten bijgevoegd.

De afmetingen van deze keukenmachine (31 x 32 x 35 cm) zijn niet zo klein als die van de Kenwood kCook, dus u zult moeten nadenken over het vrijmaken van ruimte op het werkblad voordat u tot aanschaf overgaat. Zijn kom, met een nuttige inhoud van 3 L (tegenover 2,5 L voor de Companion), is perfect geschikt voor het bereiden van maaltijden voor een heel gezin.

Het bedieningspaneel is gemakkelijk toegankelijk: doordat het iets hoger is geplaatst, hoeft de gebruiker niet te bukken om het te raadplegen. Het display is goed verlicht en de informatie is gemakkelijk af te lezen (we geven het graag een streepje voor op de Thermomix TM31, die een zwart display op een grijze achtergrond heeft). Het bedieningspaneel is niet aanraakgevoelig. Om toegang te krijgen tot de bediening, hoeft u alleen maar op de fysieke knoppen te drukken. De zes bovenste toetsen, die overeenkomen met de bereidingsprogramma’s, zijn omgeven door kleuren. Hoewel het effect mooi is, zijn de gekozen pictogrammen niet allemaal even welsprekend en zijn de etiketten niet in het Frans vertaald.

De zes aangeboden bereidingsprogramma’s zijn: sauzen, soepen, langzaam garen, stomen, pasta (gekneed) en desserts. Als een van deze programma’s is geselecteerd, stelt de keukenmachine de temperatuur, de snelheid van de messen en de tijd in. Deze programma’s kunnen naar believen door de gebruiker worden aangepast, maar deze directe ingangen zijn een echte zegen voor hobbykoks.

Lees ook:   Pyrolyse Oven Reinigen: Snel & Efficiënt Schoon

De meer ervaren of avontuurlijke gebruiker kan de Cuisine Companion XL uiteraard in de handmatige modus gebruiken, waarbij hij de snelheid van het mes, de temperatuur (als hij wil verwarmen of koken) en de tijd in volgorde instelt. Als u geen tijd instelt, kunt u de keukenmachine toch starten; in plaats van af te tellen, start hij gewoon de tijd totdat u hem met de betreffende knop stopt.

Het temperatuurbereik loopt van 30 tot 150°C (in vergelijking met 130°C voor de Cuisine Companion) in stappen van 5°C. Dit is ook het punt waarop Moulinex zich wil onderscheiden, aangezien de meeste voedselverwerkende bedrijven slechts starten bij 40°C en stoppen bij 130°C. De Franse fabrikant stelt daarom een maximumtemperatuur voor die 20°C hoger ligt, maar heeft moeite om deze te handhaven (zie hieronder, rubriek Koken). De kooktijden variëren van 5 seconden tot 2 uur. Aan het einde van sommige programma’s (de meeste die koken), schakelt de Cuisine Companion XL automatisch over op de “warm houden” modus. Praktisch.

Laten we naar de kom gaan. Terwijl de Magimix Cook Expert een enkele handgreep heeft (de kom is zo zwaar dat hij moeilijk met één hand is vast te houden), heeft de kom van de Cuisine Companion XL twee handgrepen aan de zijkant, zoals bij een snelkookpan. Dit betekent dat het gewicht beter verdeeld wordt als de kom vol is. Anderzijds is het veel minder gemakkelijk wanneer de kom moet worden leeggemaakt – vooral wanneer hij vol is, en nog meer wanneer voor de bereidingen die aan de kom kleven een spatel nodig is. De meest effectieve oplossing is om hem onder je arm te klemmen, wat niet gemakkelijk is als het warm is.

Je moet druk uitoefenen onder de handvaten van de kom om hem uit het motorblok te halen… wat de neiging heeft mee te komen. Het lijkt erop dat het niet voldoende gewogen is.

Onderhoud

Zonder bijzonder moeilijk te zijn, is het onderhoud van de Cuisine Companion XL niet altijd het gemakkelijkst. De roestvrijstalen behuizing van de kom is nogal gevoelig voor vingerafdrukken; u hebt een vochtige doek nodig om ze te verwijderen.

De messen en andere accessoires zijn uitneembaar, wat het schoonmaken van de bodem van de kom veel gemakkelijker maakt. Bovendien zijn de messen gemakkelijk schoon te maken, maar pas op dat u zich niet snijdt bij het schoonmaken. Het is beter om een borstel te gebruiken.

Aan de andere kant is het onderhoud van het deksel gecompliceerder. De twee delen zijn niet noodzakelijk gemakkelijk te verwijderen – Moulinex raadt aan de spatel te gebruiken om hem los te wrikken. De bereidingen hebben de neiging zich tussen hen en onder het zegel te nestelen, vooral omdat het deksel vol hoekjes en gaatjes zit. Het zegel is, net als dat van de Cook Expert, zeer gemakkelijk te verwijderen, wat een goede zaak is.

Alle onderdelen (messen, kom, deksel) zijn vaatwasmachinebestendig.

Tenslotte is het bedieningspaneel goed doordacht en heeft het geen openingen, waardoor het veel gemakkelijker schoon te maken is; er kan geen voedsel tussen de toetsen en de behuizing van het apparaat glippen.

Mengefficiëntie

Het mengen is, net als dat van de Cuisine Companion, gemiddeld: sensationeel noch catastrofaal.

Eerst hebben we de Cuisine Companion XL op de proef gesteld met een ui, die keurig netjes werd gesneden. De stukken zijn niet gescheurd of versnipperd en zijn goed fijngehakt, ook al constateren we enkele verschillen in fijnheid tussen de stukken.

Lees ook:   Wasmachine lekt? Vind oplossingen en tips!

Vervolgens maken we, net als bij de staafmixerwarmers, een fluweelzachte soep van 500 g van een mengsel van gesorteerde diepvriesgroenten en 200 g water, toegevoegd aan de gesnipperde ui. Hier hebben wij het soepprogramma “P1” gekozen, dat wordt aanbevolen voor een crèmesoep. Het resultaat lijkt echter meer op een groentencompote dan op een soep. Het mengsel is dik en je eet het met een lepel in plaats van het te drinken. Anderzijds is de textuur zacht en blijven er geen plantaardige resten achter, wat een goede zaak is. Om een echte soep te krijgen, is het echter beter om meer water te gebruiken.

Tenslotte voltooien we onze test door 300 g gekalibreerde ijsblokjes in de kom te gooien met het hakmes. Bij gebrek aan een programma voor het fijnstampen van ijs, gebruiken wij de Pulse-knop (die de robot direct op volle kracht laat draaien) door deze 10 keer achter elkaar in te drukken. Het resultaat is een beetje teleurstellend: de Cuisine Companion XL verplettert 193 g van de 300, dat is minder dan twee derde. De Cuisine Companion slaagde erin 277 gram te malen. Er zij op gewezen dat wij ons voor deze meting aan ons protocol hebben gehouden, maar dat de gebruiksaanwijzing voorstelt het hakmes gedurende 1 min. op vermogen 12 (bijna het hoogste, vermogen 13 werkt op vol vermogen, met tussenpozen) te gebruiken. Dit werkt met 6 tot 10 ijsblokjes, niet meer.

Koken

De Cuisine Companion XL heeft op zijn zachtst gezegd geen tijger in de motor (zijn voorgangers evenmin). Het duurt gemiddeld 3 tot 4 keer langer dan de meeste modellen in onze vergelijking om de gewenste temperatuur te bereiken. En als dat gebeurt, stagneert het voor een tijdje. Wij hebben echter geconstateerd dat na het bereiken van 55°C de overgang naar hogere temperaturen (95 en 150°C) veel sneller verloopt.

Zoals we al gezien hebben bij de vorige keukenmachines van het merk, is de gecontroleerde temperatuur nooit echt stabiel. Hij heeft de neiging te schommelen, maar gelukkig slechts matig. Wanneer het toestel is ingesteld op 30, 40, 55 of 95°C, zijn de variaties vrij klein: ±2, zelfs 2,5°C. In feite zijn de gemeten temperaturen vrij nauwkeurig. Op dit punt is de Magimix Cook Expert minder betrouwbaar.

Om de nauwkeurigheid en de homogeniteit van de bruiningstemperatuur te controleren, hebben wij drie sondes in de bodem van de kuip geplaatst (op het warmste, koudste en middelste punt) en vervolgens het apparaat op zijn maximumtemperatuur (150 °C) gebracht. Dit is waar het een beetje gevaarlijk wordt. Zodra de piek van 148,2°C is bereikt, daalt de temperatuur onmiddellijk tot ongeveer 130°C, stabiliseert zich dan, maar blijft overal lager, ongeacht de meetpunten: 97°C op het heetste punt, en zelfs slechts 80°C op het koudste punt! De temperatuur is dus niet homogeen en men kan vrezen dat het voedsel niet voldoende bruin wordt. Het is jammer – vorige modellen waren hier beter in.

De stoommand is nog even stabiel als altijd. Toen we met het speciale programma begonnen, hebben we 100°C gemeten, wat een geschikte temperatuur is om te stomen. Voor zacht stomen kunt u de temperatuur het beste handmatig verlagen tot 95°C.

Geluid

De Cuisine Companion XL is een zeer stille keukenmachine. Het geluidsniveau tijdens de sudderfase (snelheid 2) bedraagt 39 dB, wat echt stil is en des te meer te waarderen is omdat deze fase bij bepaalde recepten lang kan duren. Bij dezelfde meting stijgt het geluidsniveau van bijvoorbeeld de amiCook Family Gourmet tot 63 dB. Op volle snelheid (12 op dit toestel) is de Companion XL duidelijk luider (72 dB), maar ook hier blijft hij zeer discreet. De Thermomix TM5 is 89 dB.

Lees ook:   iRobot Roombas: De complete koopgidsen elk model uitgelegd Elk Model Uitgelegd

Verbruik

De Cuisine Companion XL verbruikt 0,33 kWh om een crèmesoep te bereiden – evenveel als de Magimix Cook Expert voor dezelfde taak. De bereidingstijd voor zo’n soep is echter iets langer: 40 minuten, dat is 10 minuten langer dan bij de Magimix keukenmachine.

Het verbruik voor sudderen (30 minuten op 80°C) bedraagt 0,06 kWh, wat perfect overeenstemt met het gemiddelde van onze vergelijking.

De begeleidende toepassing

De Companion-toepassing is gemeenschappelijk voor zowel het aangesloten model (iCompanion XL) als het niet-aangesloten model. De gebruiker hoeft alleen maar aan te geven welke robot hij/zij bezit, bij het downloaden of later, in “Mijn account” > “Companion type”.

Standaard worden de recepten in alfabetische volgorde geraadpleegd, met alle recepten door elkaar. Ze kunnen worden gesorteerd op “Toprecepten” (d.w.z. de best beoordeelde door gebruikers), recepten die als favoriet zijn aangemerkt en de meest recent geraadpleegde recepten. Alleen de “basics” zijn gescheiden (basisdegen en sauzen, zoals béchamel of béarnaise).

De recepten zijn vrij uitgebreid en verleidelijk. Sommige van de meer “exotische” recepten kunnen verrassend lijken voor een Franse gebruiker, zoals kip waterzooï of Eton mess berry (een dessert dat wij niet kenden).

Moulinex Cuisine Companion XL YY4431FG

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • Goed doordacht en gemakkelijk te lezen bedieningspaneel.
 • Automatische programma’s.
 • Algemeen gebruiksgemak.
 • Verhoogde capaciteit van de kom, praktisch voor gezinnen.

Nadelen

 • Geen weegsysteem.
 • Onderhoud (vooral het deksel).
 • De temperatuur is een beetje teleurstellend.
 • Met de handgrepen aan de zijkant is het legen van de kom minder gemakkelijk dan met een enkele handgreep.

Productspecificaties

 • Vaatwasser veilig: Ja
 • Type snelheid: Meerdere snelheden
 • Anti-drup: Nee
 • Continu- of puls actie: Y
 • Verwarmingscapaciteit: Y
 • IJscrusher: Nee
 • Turbofunctie: Ja
 • Roerfunctie: Ja
 • Vermogen: 1550 W.
 • Bodem met antislip: Bodem met antislip
 • Kleur: Wit
 • Koord opslagruimte: Nee
 • Materiaal behuizing: Kunststof
 • Materiaal hakoppervlak: Staal
 • Type bedieningsknoppen: Knoppen
 • Met maatverdeling: Nee
 • Materiaal kom: RVS
 • Afneembare mesjes: Ja
 • Type keukenmachine: Cooking processor
 • Verpakkingsinhoud: Cooking food processor, 6 accessoires, RVS kom, deksel, receptenboek en handleiding.
 • Inclusief kookboek: Ja
 • Inclusief mix accessoire: Kneedhaak
 • Opbergbox accessoires: Ja
 • Product hoogte: 32 cm
 • Product lengte: 35 cm
 • Product breedte: 31 cm
 • Product gewicht: 8250 gram
 • Inhoud: 3 liter
 • Snoerlengte: 1,3 meter
 • EAN: 3700342444100
 • Aantal programma’s: 12
 • Automatisch uitschakelen: Nee
 • BPA-vrij: Ja
 • Bediening via mobiele app: Nee
 • Cooker programma: Bakken en braden
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Geschikt voor snijtechniek: Hakken
 • Gewicht: 12724 g
 • Inclusief directe uitloop: Nee
 • Inklapbaar: Nee
 • Met zwenkarm: Nee
 • Model: Moulinex Cuisine Companion XL YY4431FG
 • Planetaire werking: Nee
 • Reparatie type: Carry-in
 • Timer: Ja
 • Verpakking breedte: 412 mm
 • Verpakking hoogte: 371 mm
 • Verpakking lengte: 422 mm
 • Volume in liters: 3 l
 • Categorieën: Keukenapparaten – Keukenmachines & Mixers – Keukenmachines – Elektronica
 • Keukenmachine geschikt voor: Snijden, raspen en hakken, Licht deeg kneden, Stomen, Verwarmen
 • Vermogen: 1500 watt en meer
 • Inhoud mengkom: Klein (tot 4 liter)
 • Kleur: Wit

Conclussie

De Moulinex Companion XL is een waardige opvolger van de originele Cuisine Companion. Hij behoudt zorgvuldig de kwaliteiten van zijn voorganger, maar verhoogt de nuttige capaciteit van de kuip en de maximumtemperatuur (ook al bereikt deze laatste nog niet de geadverteerde waarde). De Companion XL is veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken, en doet wat er van hem gevraagd wordt heel goed. Wij betreuren echter dat de temperaturen in sommige programma’s niet altijd worden gerespecteerd. Bovendien hadden we graag een weegsysteem gehad, wat erg handig zou zijn geweest bij het bereiden van recepten.