Magimix Cook Expert Premium XL: de echte topklasse concurrent voor de Thermomix

De Magimix Cook Expert is in een nieuw jasje gestoken: de Cook Expert Premium XL. Hij heeft ook een grotere kom en kan via Bluetooth worden aangesloten. Deze veranderingen komen op het juiste moment nu de oorlog om de keukenmachine voortwoedt.

Magimix Cook Expert Premium XL

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In 2015 lanceerde Magimix de Cook Expert, een keukenmachine van topklasse die sindsdien op de eerste plaats staat in onze koopgids. Vier jaar later geeft de Franse fabrikant het een make-over. De nieuwe Cook Expert Premium XL heeft een grotere kom (4,8 liter in vergelijking met 3,5 liter voor de vorige versie). Bovendien is de motor ook krachtiger geworden, met een verhoging van 1700 tot 1800 watt. Maar de echte vooruitgang van de Cook Expert Premium XL ligt in de mogelijkheid om hem via Bluetooth aan te sluiten op een smartphone. Met deze functie kunt u recepten downloaden, uw toestel op afstand programmeren en vervolgens kookinstructies sturen, of zelfs op de hoogte worden gebracht van de voortgang van uw bereiding. Voor deze ontwikkelingen moest echter worden betaald en in feite verkoopt de Franse fabrikant zijn toestel voor 1.400 €, terwijl de eerste versie nog verkrijgbaar is voor 1.200 €.

Gebruiksgemak

De Cook Expert Premium XL, die in zijn eerste versie al vrij imposant was, verandert niet veel en neemt veel ruimte in op het werkblad. Hoewel het motorblok natuurlijk geen jota is veranderd, is de kuip groter. De nieuwe inhoud van 4,8 liter maakt de Cook Expert Premium XL geschikt voor grote gezinnen (tot 16 personen) en staat haaks op de Thermomix TM6, waarvan de kom een maaltijd voor 4 personen kan bereiden.

De Cook Expert Premium XL is nog steeds zeer elegant in zijn glanzende roestvrij stalen afwerking. Het is zwaar en omvangrijk en kan niet op een plank worden geplaatst tenzij deze breed genoeg is en stevig aan de muur is bevestigd. De doos bevat de grote metalen kom (speciaal voor het koken), een grote en een middelgrote plastic kom (voor het bereiden van rauwe groenten) en een kleine kom (voor het fijnhakken van kruiden, uien, sjalotten, het maken van kleine aperitiefrecepten, enz.) Voor de bereiding van rauwe groenten worden 4 schijven geleverd (2 voor het raspen, 2 voor het in plakken snijden) in een opbergdoosje met hun steun. Magimix levert ook een metalen stoommandje dat in het hoofdreservoir moet worden geïnstalleerd.

Wat de messen betreft, is een “universeel” mes met 4 vertakkingen geïnstalleerd in de hoofdkuip, een mes voor het fijnhakken van vlees en vis, een minimes dat aan de kleinere kuip kan worden aangepast en een klopper voor het emulgeren. Tot slot bevat het pakket een flexibele spatel, een XL mixer om meer deeg te bereiden, een keukenweegschaal en een receptenboek… Phew! Zoals u ziet, moet u een hele kast vrijmaken om de vele accessoires van de Cook Expert Premium XL op te bergen. Deze uiterst complete set kan worden verrijkt met optionele accessoires (andere schijven, een sapcentrifuge, een citruspers). Voor sommige mensen is de veelheid aan accessoires een uitkomst, omdat ze hen in staat stellen de functies van hun keukenmachine optimaal te benutten; voor anderen kan het indruk maken en een complex beeld van de processor geven. In werkelijkheid is dit niet het geval. Alle accessoires passen gemakkelijk in elkaar en alles is goed doordacht voor gebruiksgemak.

Laten we teruggaan naar de roestvrijstalen hoofdtank. Hij is volumineuzer, maar noodzakelijkerwijs zwaarder en toont dus 2,3 kg op de weegschaal tegen 2 kg voor de eerste versie van de Cook Expert. Deze gewichtstoename heeft onvermijdelijk gevolgen voor het hanteren van de kom en kan, in tegenstelling tot de Thermomix TM6, niet met één hand worden opgetild. Verrassend genoeg zit er maar één handvat op de robot.

Lees ook:   Bourgini heteluchtfriteuse 18.2144 XL - RVS

Net als bij de Moulinex Cuisine Companion XL hadden we graag een tweede handgreep aan de zijkant gehad om de kom eruit te halen en te verplaatsen, hoewel de schijn van een schenktuit als een kleine extra handgreep kan fungeren. Het deksel van de kom sluit door van links naar rechts te draaien en valt netjes naar voren. Het is verstandig uitgerust met twee handgrepen voor een gemakkelijke installatie.

Het bedieningspaneel is niet aanraak- of voelbaar en wordt omgeven door zes mechanische knoppen die het grote kleurendisplay omlijsten. Op het display zijn de goed gedefinieerde menu’s gemakkelijk af te lezen met behulp van grote gekleurde pictogrammen – het is gemakkelijk te zien dat rood gewijd is aan koken, blauw aan de blender en groen aan de keukenmachine. Bovendien worden de programma’s volledig toegelicht.

Om door de menu’s te scrollen, moet je met de knoppen aan de zijkanten van het scherm spelen. Boven het scherm vinden we ook dezelfde drie perfect leesbare knoppen: “Stop” om een programma te stoppen, “Auto” om het programma te starten en “Pulse” om op volle kracht te gaan blenden. Binnen de programma’s kan elke parameter worden aangepast, waarbij de duur, de snelheid van de messen en eventueel de temperatuur kunnen worden gewijzigd.

Binnen de menu’s vinden we verschillende automatische programma’s: smoothie, pasta, fluweelzachte soep, eiwit, stoom, enz. Hoewel het mogelijk is deze programma’s te gebruiken zonder de gebruiksaanwijzing of het receptenboek te gebruiken, biedt Magimix geen geleide keuken rechtstreeks op zijn keukenmachine aan. Op het scherm van het apparaat is het onmogelijk het verloop van een recept stap voor stap te volgen – zoals bij de nieuwste Thermomix en de Monsieur Cuisine Connect van Silvercrest wel het geval is. Dit maakt duidelijk dat de keukenmachine van Magimix meer is gericht op amateurkoks of ervaren koks, terwijl Vorwerk de beginnelingen in de keuken niet wil afschrikken.

De Magimix Smart Connect kit

De Cook Expert Premium kan via Bluetooth worden verbonden met de smartphone van de gebruiker. Om dit te doen, hoeft u het alleen maar te koppelen met de Smart Connect aansluitkit, die een dongle en een weegschaal omvat. Begrijp: deze robot maakt geen verbinding via Bluetooth. De eerste kopers van een Cook Expert Premium XL krijgen de aansluitkit aangeboden; deze actie loopt echter af op 14 december 2019. Na die datum zult u tot 2020 moeten wachten om te hopen dat u de kit kunt krijgen en eerdere generaties van deze keukenmachine kunt upgraden.

Het installeren van de dongle is een fluitje van een cent. Zodra de synchronisatie tussen de Magimix-robot en de smartphone is voltooid, kan men genieten van begeleide recepten op een smartphone.

Via de MagimixConnect-applicatie kan het apparaat op afstand worden geprogrammeerd, kunnen kookinstructies worden gestuurd of kan men via meldingen worden geattendeerd op de verschillende fasen van de bereiding van een recept. In het gebruik is dit echt praktisch omdat de connectiviteit de instellingen automatiseert. En het is des te opmerkelijker dat deze instellingen tot op de graad of seconde nauwkeurig worden bepaald.

Anderzijds is het niet noodzakelijk optimaal om tijdens het koken over te schakelen van de robot naar de smartphone, terwijl je handen bezig zijn met de ingrediënten. De beste oplossing voor begeleid koken is om de geleide recepten rechtstreeks in de robot te integreren. Magimix is echter van mening dat het aanbieden van connectiviteit aan zijn apparaten een manier is om de geprogrammeerde veroudering tegen te gaan.

Lees ook:   Smeg fornuis

Tot slot bevat de Smart Connect kit een weegschaal die onder het motorblok wordt aangebracht. De Franse fabrikant heeft deze truc met succes toegepast door zijn keukenmachine op zijn aangesloten weegschaal te plaatsen. De weegschaal, die tot op de gram nauwkeurig is, geeft het gewicht van het voedsel in de schaal aan en stuurt deze informatie door naar de toepassing.

Onderhoud

Het onderhoud van dit toestel is niet het gemakkelijkste, in de eerste plaats om de eenvoudige reden dat de tank zo glanzend is dat de geringste vlek de elegantie ervan aantast. Het is dus nodig geduld te hebben en een doek te gebruiken om het intact te houden, en dit is niet noodzakelijk gemakkelijk met het metalen deksel van de kom dat condens verzamelt, vooral op de programma’s die warm worden. Wanneer u het uit de kom haalt, heeft het de neiging te gaan smaken, en omdat het vrij groot is, ontsnappen de druppels overal in de robot en op het werkoppervlak.

Verder wordt het onderhoud vergemakkelijkt door het feit dat de verschillende onderdelen van de robot gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd. In tegenstelling tot de Thermomix TM6 is het deksel van de hoofdkuip voorzien van een verwijderbare afdichting, waardoor een grondige reiniging mogelijk is. Hij kan gemakkelijk worden verwijderd en vervangen. De messen zijn ook gemakkelijk te verwijderen en hebben een verwijderbare verzegeling.

Sommige recepten kleven aan de bodem van de kom (bv. recepten op basis van eieren of romige soepen). Daarom raden wij aan de kom onmiddellijk af te spoelen in plaats van te wachten tot de bodem droog is.

Onder de programma’s aan boord van de machine bevindt zich een spoelstand die de machine gedurende 1 minuut op volle snelheid laat draaien en het water verwarmt tot 40°C. Deze laatste zorgt voor een voorreiniging door het grootste deel van het vuil te verwijderen.

Alle accessoires zijn vaatwasmachinebestendig, maar om een lange levensduur te verzekeren, verdient het de voorkeur ze met de hand schoon te maken.

Mengefficiëntie

Om de fijnheid van het mengen te beoordelen, hebben we een grof gesneden ui in de kom van de processor gedaan. Vervolgens hebben wij het uiensnijprogramma gekozen dat door Magimix in zijn receptenboek wordt verstrekt voor het snijden van uien (snelheid 13 gedurende 20 seconden). Aan het einde van deze proef wordt de ui fijngesneden; hoewel de snede zuiver en netjes is, zijn de stukjes niet erg regelmatig.

Aan deze stukken voegen we vervolgens 500 g gemengde, gesorteerde, diepvriesgroenten en 200 g water toe, en we beginnen aan een fluweelzachte soep. Na 20 minuten koken op 110°C en blenden op volle snelheid, hebben we een zeer goed gemengde soep met een zeer mooie textuur. De meestal hardnekkige selderijvezels zijn nergens te vinden.

De tweede stap bestaat erin 300 g gekalibreerde ijsblokjes in de kom te doen en ze te mengen. De Cook Expert heeft een specifiek programma voor “crushed ice” dat we voor dit doel hebben gebruikt (in het submenu “blender”). Het resultaat is perfect: al het ijs is vergruisd. Niet alle keukenmachines zijn in staat dit resultaat te bereiken, verre van dat.

Koken

We hadden al gemerkt dat de vorige versie van de Cook Expert een beetje traag was om de vereiste temperaturen te bereiken en de Cook Expert Premium XL is niet veel beter. Net als zijn voorganger warmt hij in het begin vrij snel op en wordt hij langzamer naarmate hij de vereiste temperaturen nadert, dit alles in een poging om binnen het gewenste bereik te blijven. De robot houdt dus nauwgezet de gewenste temperaturen aan. Hij is zeer nauwkeurig en levert kooktemperaturen die zeer dicht bij de verwachte temperaturen liggen. Ter herinnering: wij voeren metingen uit bij de minimumtemperatuur, bij 40°C, bij 55°C en vervolgens bij 95°C. Wij vonden afwijkingen van ongeveer 1°C (of minder) in de meeste gevallen, en tot 3°C. Deze afwijkingen zijn minimaal en het toestel levert dan ook bijzonder nauwkeurige temperaturen.

Lees ook:   Bosch DWF97KM60 Serie 6 - Afzuigkap - Wandschouw - Zwart

Voor bruinkleuring voeren wij onze tests uit in een vacuüm en duwen wij de apparaten tot 140 °C. Op de bodem van de tank is de temperatuur op het heetste punt 133°C en op het koudste punt 115°C. Hier zijn de verschillen wat groter en hoewel het voedsel ongetwijfeld goed bruin zal worden – omdat het wordt omgeroerd – valt er wel wat voor te zeggen.

Tot slot hebben we 100°C gemeten in de binnenste stoommand die bij de Cook Expert Premium XL wordt geleverd. Dit is een geschikte temperatuur om voedsel te stomen. Voor zacht stomen (tussen 92°C en 95°C) moet u echter nog eens goed nadenken.

Geluid

De Cook Expert Premium XL is net zo stil als zijn voorganger. Tijdens het sudderen stijgt het geluidsniveau tot 59 dB(A), terwijl het bij maximaal vermogen 80 dB(A) uitstraalt. Het is echter niet de luidste. De Thermomix TM6 heeft een geluidsniveau van 84 dB(A) wanneer hij op hetzelfde vermogen is ingesteld, ondanks de geluiddempende meetkap.

Tenslotte moet worden opgemerkt dat aan het einde van de programma’s een pieptoon klinkt – het is merkbaar dat het geluidsvolume instelbaar is (tot het wordt uitgeschakeld) in het tabblad “instellingen”, vervolgens “geluid”.

Voordelen

 • Zeer grote kom voor familiekoken (16 personen).
 • Grote veelzijdigheid dankzij de veelheid aan accessoires.
 • Perfecte afwerking.
 • Getrouwe en homogene temperaturen.
 • Goede ergonomie.
 • Bluetooth-verbinding mogelijk.

Nadelen

 • Gebrek aan geleid koken geïntegreerd in de machine.
 • Zware metalen kom om op te tillen als hij vol is.
 • Vuile komvoering.
 • Het metalen deksel van de kom druipt overal als het geopend wordt.

Magimix Cook Expert Premium XL Inductie Foodprocessor

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Type: Kookrobot
 • Vermogen: 1800 W
 • Inhoud grootste kom: 4.8 l
 • Type motor: Inductiemotor
 • Aantal snelheden: 10
 • Pulse-toets: ja
 • Materiaal kom: Kunststof zonder BPA
 • Aantal kommen: 3
 • Max. hoeveelheid zwaar beslag: 1.6 kg
 • Cakebeslag mixen meegeleverd: 1.6 kg
 • Blender meegeleverd: Ja
 • Deeghaak meegeleverd: Ja
 • Menghaak meegeleverd: Ja
 • Klopper meegeleverd: Ja
 • Ballongarde meegeleverd: Nee
 • Multifunctioneel mes meegeleverd: Ja
 • Pastamaker meegeleverd: Nee
 • Citruspers meegeleverd: In optie
 • Sapcentrifuge meegeleverd: In optie
 • Rasp- en snijschijf meegeleverd: Ja, 2 (grof en fijn)
 • Frietschijf meegeleverd: In optie
 • Vleesmolen meegeleverd: Ja
 • Parmezaanrasp meegeleverd: In optie
 • Vaatwasbestendig: Ja
 • Opberging accessoires: Ja
 • Recepten meegeleverd: Ja, via app
 • Afmetingen (HxBxD): 41 x 34 x 35 cm

Conclussie

Magimix heeft alle troeven behouden die van zijn Cook Expert Premium XL een succes hebben gemaakt (komcapaciteit tot 16 personen, kwaliteit van de fabricage, precisie bij het koken, snij-efficiëntie, enz.) en heeft hier en daar een paar schuchtere en nauwelijks waarneembare wijzigingen aangebracht, door de mogelijkheid te bieden om hem via Bluetooth aan te sluiten. Er zijn geen valse noten te betreuren en de Franse fabrikant bewijst eens te meer al zijn know-how. Maar in een tijd waarin de concurrentie op een bloeiende markt woedt, betreuren wij het dat Magimix op zijn lauweren rust en ervan afziet een echte technologische doorbraak te markeren. Deze robot speelt op veilig en zorgt niet voor verrassingen (geen aanraakscherm, geen geleid koken, een semi-geïntegreerde aangesloten weegschaal, enz.) Dat is jammer, want de Cook Expert Premium XL, die een van de beste keukenmachines op de markt is, mag niet snel worden ingehaald door de nieuwe uitdagers op een markt die de laatste tijd erg in opkomst is.