Neato Robotics Botvac D7 Connected: de Rolls Royce onder de robotstofzuigers


Neato heeft zijn reputatie op het gebied van robot vloeronderhoud al enkele jaren opgebouwd. De Botvac Connected-serie is even compact als consistent: alle modellen brengen kamers in kaart en navigeren methodisch. De Botvac D7 Connected is een vlaggenschip van de Amerikaanse fabrikant.
Neato Botvac D7 Connected

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Neato Botvac D7 Connect, geïntroduceerd in september 2017, is onlangs uitgebracht voor een prijs van €899. Voor deze prijs doet de Amerikaanse fabrikant geen concessies en zet hij het zware geschut in, waaronder een laserafstandsmeter die dient om de onderdelen in kaart te brengen, een langere borstel om afval beter te kunnen recupereren, alsook twee reinigingsmodi: “Eco” en “Turbo”. Deze robot is via Wi-Fi verbonden met de internetbox van het huis en werkt in combinatie met een speciale applicatie, die verschillende opties mogelijk maakt, zoals de installatie van virtuele bakens, de programmering van het apparaat of de besturing van de robot.

Gebruiksgemak

De D-vorm van de Neato is ontworpen om in de kleinste hoekjes te passen. Deze robot is een beetje hoog, vooral omdat hij wordt bekroond door zijn opvallende laserafstandsmeter (10 cm in totaal, 8 cm exclusief de afstandsmeter), waardoor hij misschien niet onder bepaalde meubelstukken kan schoonmaken. De premium positionering van de D7 houdt in dat het bovendeel is voorzien van een metalen coating die, volgens de fabrikant, de robot robuuster maakt wanneer hij onder meubilair doorloopt. De bumpers zijn nog steeds van plastic.

Op zijn schaal kan een enkele fysieke aanraking de robot lanceren of terugsturen naar zijn basis. En dat is het wel zo’n beetje, want uiteindelijk kan de D7 Connected niet zonder connectiviteit. De D7 verliest het scherm dat aan boord was van de Botvac Connected; om andere functies te activeren, zoals plannen of spotreiniging, moet je via de speciale app gaan. Dit is geen slechte zaak, want de toepassing is een toonbeeld van ergonomie, maar we komen hier later op terug.

Er zijn geen knoppen, maar LED’s die de gebruiker informeren over de verschillende reinigingsmodi van de robot (methodisch of doelgericht), evenals de batterijstatus (die oranje wordt wanneer de robot moet worden opgeladen). Als er verbinding is met Wi-Fi, licht een LED groen op.

Connectiviteit en de toepassing

De configuratie van de robot op het Wi-Fi-netwerk verloopt soepel, zelfs voor degenen die tegen nieuwe technologieën zijn. De toepassing leidt de gebruiker stap voor stap door het proces. Eerst moet u ervoor kiezen om de robot via Wi-Fi te verbinden met de smartphone, daarna kunt u de robot via de applicatie verbinden met het Wi-Fi-thuisnetwerk.

De Neato app biedt een aantal interessante functies, zoals wekelijkse programmering, het op afstand starten van het apparaat, of toegang tot de kaarten die door de robot zijn gemaakt. Aan het einde van elke reinigingscyclus meldt de D7 de gebruiker dat de taak is voltooid door middel van een smartphone-notificatie, waarbij hij wordt uitgenodigd het reinigingsoverzicht te raadplegen. Bij toegang tot het overzicht kan de gebruiker snel zien wanneer de robot is langs geweest, de oppervlakte van het gereinigde gebied en de duur van de cyclus.

Net als de eerste Botvac Connected heeft de D7 Connected twee schoonmaakstanden: Eco en Turbo, die beide alleen via de app toegankelijk zijn. Helaas is de D7 niet in staat om zijn zuigkracht automatisch aan te passen aan de oppervlakken die hij reinigt (hij schakelt bijvoorbeeld niet over op de Turbo-modus wanneer hij op een dik tapijt gaat staan), dus u zult eraan moeten denken om deze functie handmatig te activeren.

U kunt een volledige reiniging of een vlekreiniging uitvoeren, kiezen voor de “extra zorg”-modus en herinneringen instellen om u te helpen de robot te onderhouden. Maar de grootste innovatie is de “No Go Lands”-functie, waarmee u vanuit de toepassing virtueel bakens kunt instellen om de toegang van de robot tot bepaalde gebieden te beperken.

Er kunnen tot 30 punten worden ingesteld om de toegang te beperken. Deze virtuele bakens nemen de vorm aan van lijnen, horizontaal, verticaal of diagonaal (cirkelvormige gebieden kunnen niet worden getekend).

Tenslotte nog een laatste snufje dat de geeks onder ons zullen waarderen: de afstandsbediening van de robot die toegankelijk is via een virtuele joystick die beschikbaar wordt gesteld via de applicatie. Niet erg nuttig, maar zeker leuk.

Onderhoud

De collector, met een capaciteit van 0,7 l, heeft nog steeds de vorm van een cassette – in de lengte dus – afgesloten door een anti-allergeenfilter, die moet worden losgekoppeld om de collector te ledigen. Wees echter voorzichtig, want het deksel is niet luchtdicht en u zult moeten oppassen dat u geen afval op de vloer morst. Goed punt: het filter is voorzien van een klein rooster dat pluizen en dik stof tegenhoudt. Dit maakt het gemakkelijker schoon te maken.

De borstel van de Botvac D7 Connected is geëvolueerd. Hij loopt nog steeds over de volle breedte van het toestel van rand tot rand en blijft gedraaid, afwisselend met rubberen bladen en borstelharen, maar de borstelharen zijn strakker en ook zachter dan bij de vorige generaties borstels. De borstels zijn even gemakkelijk te verwijderen als altijd: de zijborstel is magnetisch, en het rooster dat de centrale borstel beschermt, kan worden losgemaakt.

Navigatie systeem

Alle Neato robotstofzuigers zijn uitgerust met een laserafstandsmeter waarmee het apparaat kan navigeren, het hele gebied in kaart kan brengen en de locatie van obstakels kan identificeren – een technologie die door de Amerikaanse fabrikant LaserSmart wordt genoemd. In feite zorgen de apparaten van Neato voor een methodische navigatie en vermijden ze een herhaalde passage over dezelfde gebieden (in tegenstelling tot een blinde robot van iRobot, om er maar één te noemen).

De Neato D7 Connected is hierop geen uitzondering en voert inderdaad beredeneerde en relevante navigatie uit, zoals de onderstaande video demonstreert.

Hij neemt zonder problemen de kleinste obstakels en slaagt er altijd in om uit de meest netelige situaties te geraken. Gevangen onder een tafel en 16 stoelpoten, navigeerde de D7 Connected zonder problemen door het “doolhof”. Aan de andere kant zal hij, zonder rekening te houden met zijn hoogte, zo goed mogelijk proberen onder elk meubelstuk door te gaan, ook onder die op minder dan 10 cm van de vloer, waar hij onvermijdelijk tegenaan botst. Wanneer hij elektrische kabels kruist, spoort de robot snel zijn weg op; wij verzoeken u dringend een virtueel baken te creëren waar de kabels in elkaar verstrengeld raken.

Wat de hindernisherkenning betreft, heeft de D7 Connected helaas geen permanent leerproces en onthoudt hij niet de verschillende hindernissen die hij tegenkomt; hij beoordeelt ze elke keer opnieuw. Als hij over een obstakel klimt dat te hoog voor hem is – de voet van de kattenboom bijvoorbeeld, of een hoek van het tapijt – kan hij op zijn wieltjes gaan staan om zich uit de voeten te maken.

Stofzuigen

Voordat we met de festiviteiten beginnen, hebben we ons testprotocol op het zuiggedeelte aangescherpt.

In deze nieuwe omstandigheden blinkt de Botvac D7 Connected uit op fijne tapijten door (in Eco-modus) 94% van het afval te stofzuigen in 3 minuten en alles in 6 minuten. Na deze tijd keert de robot terug naar zijn basis, in de rechtmatige overtuiging dat hij klaar is met zijn werk.

Op harde vloeren en nog steeds in de Eco-modus, doet deze robotstofzuiger het ook erg goed, hij verzamelt 81% van ons testmateriaal in 3 minuten en alles in 6 minuten.

Daarentegen is hij teleurstellender op dik, langpolig tapijt, zowel in de Eco- als in de Turbo-modus. De D7 raapt 43% van het vuil op in 3 minuten en 60% in 6 minuten. Dan, denkend (ten onrechte in dit geval) dat hij zijn werk heeft gedaan, keert hij terug naar zijn oplaadbasis. Om de afzuiging te voltooien, moesten we opnieuw een reinigingscyclus starten. Er zij op gewezen dat we deze metingen drie keer hebben uitgevoerd voor elke modus (Eco en Turbo) om er zeker van te zijn dat de stofzuigprestaties goed waren op dik tapijt. Het is moeilijk om niet te twijfelen aan de Turbo modus, die hier geen betere prestaties biedt.

Geluid

De D7 Connected is een van die machines die noch echt luid, noch echt stil zijn. Het geluidsniveau bedraagt 63 dB (A) in Eco-modus en 65 dB (A) in Turbo-modus. (N.B.: wij geven nu aan dat onze metingen worden uitgedrukt in dB(A), d.w.z. met een weging van het geluidsniveau volgens de frequentiegevoeligheid van het menselijk oor, zoals alle vorige metingen in onze tests, zodat u ze transparant kunt vergelijken). De Samsung Navibot Corner Clean stoot tussen 56 en 58 dB (A) uit. Dit is echter van weinig belang, aangezien de robotstofzuiger kan worden gebruikt wanneer er niemand thuis is.

Werkingsduur

De Neato D7 Connected kan zeer lang stofzuigen zonder leeg te raken. Hij gaat 1,5 uur mee in Eco-modus en 1,20 uur in Turbo-modus. Dit is een indrukwekkende prestatie. Merk op dat bij minder dan 38% van zijn lading, hij weigert verder te reinigen, zelfs als hij manueel wordt gedwongen, en dat hij moet terugkeren naar zijn basis. In een automatische cyclus keert de D7 Connected spontaan terug naar zijn basis om verder te gaan met reinigen waar hij was gebleven. Het duurt 2 uur en 20 minuten om hem volledig op te laden.

Extra modi en functies

De Neato Botvac D7 Connected wordt geleverd met een oplaadbasis, drie filters en een magnetisch baken dat op de gewenste lengte kan worden afgesneden. Geen afstandsbediening: alles gebeurt via het scherm van de smartphone. Het is ook vanaf de mobiele telefoon van de gebruiker dat de Neato zijn updates uitvoert. Wij stellen het op prijs dat het toestel een li-ion batterij heeft, die duurzamer is dan een NiMH batterij.

Als het op functies en accessoires aankomt, is het moeilijk om meer te vragen.

Voordelen

 • Laserafstandsmeter met hoge nauwkeurigheid.
 • Volledig in kaart gebracht.
 • Reinigingscyclus geschiedenis.
 • Goed obstakel management in een huiselijke omgeving.
 • Autonoom.
 • Zeer goede zuigkracht op harde vloeren en fijne tapijten.
 • Toepassing rijk aan opties.

Nadelen

 • Past niet onder sommige meubels (10 cm dik).
 • Turbo mode is overbodig.
 • Teleurstellende zuigkracht op dikke tapijten.

Neato Botvac D7 Connected - Robotstofzuiger

Productspecificaties

 • Model: Botvac D7 Connected
 • Kleur: Zwart
 • Geluidsniveau: 60 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,7 liter
 • Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
 • Bedrijfstijd: Maximaal 120 minuten
 • Oplaadtijd: 150 minuten
 • Voedingstype: Adapter/ lichtnet
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 19 V
 • Vermogen: 45 Watt
 • Vorm: Driehoek
 • Gewicht: 7,6 kg
 • Afstandsbediening: Ja
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Laser
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Nest | IFTTT | Google Assistant | Alexa Amazon
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 0810841012854
 • Artikelnummer: 945-0296
 • Product gewicht: 3500 gram
 • Gewicht verpakking: 7582 gram
 • Afmetingen verpakking: 58,3 x 41,6 x 15 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 10 x 33,5 x 32,1 cm
 • Verpakkingsinhoud: Ultra Performance Filter, Spiral Combo Brush, Side Brush, Filter cleaning tool, boundary markers.
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Geen taal
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val en waterschade
 • Verpakkingstaal: Engels
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Informatie niet beschikbaar | Android | iOS
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Nee
 • Bluetooth vereist: Ja
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2019
 • Introductiemaand: April
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren
 • Airwatts: 48
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Via app
 • Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers Stofzuigen
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: Neato
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Maakt hoekjes schoon, Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclusie

Neato heeft groots ingezet met zijn Botvac D7 Connected en dat is te zien. De dekking van oppervlakken is uiterst nauwkeurig, het beheer van obstakels is onberispelijk en de connectiviteit brengt zijn deel van de functies. De toepassing is aanzienlijk verbeterd en biedt tal van welkome opties, waaronder het creëren van virtuele bakens. De zuigprestaties zijn zeer goed op harde vloeren en fijne tapijten, maar teleurstellend op dikke tapijten. De D7 Connected is sterk en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een van de meest populaire robotstofzuigers van het moment is. De prijs kan echter een echt obstakel zijn voor wie er een wil kopen.

Recent Posts