Ninja JC100EU: een eenvoudige en stille sapcentrifuge

De nieuwste sapcentrifuge van Ninja, de Slow Juicer JC100EU, is een compacte sapcentrifuge die gebruik maakt van drie filters om de hoeveelheid pulp in de uiteindelijke drank aan te passen, afhankelijk van het fruit en de groenten die worden geperst.
Ninja JC100EU

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In 2021 breidt Ninja zijn assortiment keukenapparaten uit met de Ninja JC100EU sapcentrifuge. Dit nieuwe model is compact en biedt een compleet assortiment producten voor het optimaal malen van voedsel. Hij wordt geleverd met drie verschillende filters om de gewenste hoeveelheid pulp in het sap te kiezen. Bovendien perst deze sapcentrifuge voedsel met een snelheid van 70 omwentelingen per minuut. Een langzame druk om een maximum aan voedingsstoffen en vitaminen in het sap te bewaren. De Ninja JC100E is een model uit het middensegment met een prijs van € 173,99.

Gebruiksgemak

De Ninja JC100EU is een horizontale sapcentrifuge. Dit type sapcentrifuge is volumineuzer dan een verticale sapcentrifuge, maar is veelzijdiger omdat oliehoudende zaden of vezelrijker voedsel er beter mee kunnen worden gemalen. De vijzel draait 70 keer per minuut rond om het voedsel zeer langzaam uit te persen zodat alle voedingsstoffen en vitaminen in het sap behouden blijven.
JC100EU
Terwijl de schroef het voedsel tegen de wand van de machine perst, heeft de filter vervolgens tot taak de vezels van het sap te scheiden. De pulp valt in een opvangbak van 0,5 liter onder de sapcentrifuge, terwijl het sap wordt opgevangen in een andere opvangbak van 0,5 liter aan de voorkant van de machine. Zoals we al zeiden bij de Philips Viva Collection HR1889/70, die dezelfde configuratie heeft, zou het beter zijn geweest om de plaats van deze twee reservoirs om te keren, aangezien het sap onder het apparaat stroomt en niet aan de voorkant. Bovendien is de capaciteit van de recipiënten enigszins beperkt en is het niet mogelijk sap te bereiden voor meerdere personen.

Lees ook:   Wiggo WE-E643R(RB) - Wandschouw Afzuigkap - 60cm - Rood

Om de sapcentrifuge te starten en te stoppen, moet u op de “Start”-knop op de achterkant van de machine drukken. Daarnaast is er een tweede knop “Vasthouden om te draaien” waarmee u de schroef in tegengestelde richting kunt draaien: een manier om bepaalde voedingsmiddelen die in het kanaal verstopt kunnen zitten, eruit te krijgen.

De Ninja JC100EU wordt geleverd met drie verschillende filters, een receptenboek, een stamper en een reinigingsborstel.

Onderhoud

Zoals vele sapcentrifuges voor hem kan de Ninja JC100EU stuk voor stuk worden gedemonteerd om te worden gereinigd. In totaal kunnen 7 componenten uit de machine worden verwijderd. Zij kunnen in de vaatwasmachine worden gewassen of met de hand worden schoongemaakt en vervolgens worden vervangen.

Er zij op gewezen dat het schoonmaken van het filter iets omslachtiger zal zijn, omdat het de neiging heeft pulp en vezels vast te houden. Het verdient aanbeveling de resten in de vuilnisbak te gooien alvorens deze onder water te laten lopen en zo nodig met de borstel een beetje te schrobben. Als u het eenmaal onder de knie hebt, kunnen de elementen gemakkelijk worden vervangen op het lichaam van de machine.

Deze sapcentrifuge heeft een druppelstopsysteem, zodat de laatste druppels sap niet in de holte vallen waarin zich de drankcontainer bevindt.

Prestaties

De Ninja JC100EU is een goede sapcentrifuge, zolang je hem niet voedt met amandelen of andere oliehoudende zaden…
Ninja JC100EU Sapcentrifuge
Wij testen al onze modellen met diverse voedingsmiddelen: appels, sinaasappels, wortels, amandelen en peterselie. Wij meten de hoeveelheid sap die na extractie overblijft, maar ook de kwaliteit van de drank door te kijken naar de pulp die in de vloeistof achterblijft.

Lees ook:   Samsung RB38C705CSR/EF

Aangezien de Ninja JC100EU met drie filters wordt geleverd, hebben we de filter gebruikt die de minste pulp doorlaat.

De Ninja JC100EU perst 75% van het sap uit 200 g appels in 43 seconden, een uitstekend resultaat in vergelijking met de andere machines in onze vergelijking.

Toen de Ninja JC100EU deze keer 200 sinaasappelen voerde, haalde hij 58% sap eruit, wat laag is in vergelijking met andere modellen. Opvallend is dat de pulp vol sap naar buiten kwam, wat betekent dat het filter zijn werk niet goed heeft gedaan. Na het zeven van het sinaasappelsap vinden we dat slechts 10,90 gram pulp in de vloeistof aanwezig is.

Vervolgens doen we 200 gram wortelen in de glijbaan. Na 49 seconden malen heeft de Ninja JC100EU slechts 34% sap teruggebracht, een zeer kleine hoeveelheid. De Ninja JC100EU daarentegen liet zeer weinig pulp achter in het sap, met slechts 2,10 g.

Om de prestaties van deze extractor op kruiden en bladeren te onderzoeken, hebben wij hem 50 gram peterselie laten vermalen. Hoewel slechts 35% van het sap van de 50 gram werd teruggewonnen, bleven er geen vezels achter op de zeef.

Tenslotte maken we amandelmelk door 35 gram amandelen en 500 gram water aan de glijgoot toe te voegen, met als doel het gedrag van de machine met oliehoudende zaden te observeren. De Ninja JC100EU had echter grote moeite met het malen van de amandelen en het was meteen duidelijk dat de amandelen bij de vultrechter verstopt waren, wat betekende dat de amandelen vast waren komen te zitten in het filter. De amandelmelk was duidelijk een mislukking voor deze extractor.
Ninja JC100EU slowjuicer

Lees ook:   Elica Aqua IX F/90 Muurmontage Roestvrijstaal 520m³/uur

Bekijk de dagprijs

Geluid

De Ninja JC100EU is geen erg luide sapcentrifuge. Toen we sinaasappels begonnen te malen (een nogal zachte vrucht), hebben we een geluidsniveau van 59 dB(A) gemeten. Bij het vermalen van wortelen stoot de Ninja JC100EU echter 61 dB(A) uit, wat iets hoger is dan het gemiddelde van de andere machines in onze vergelijking.

Voordelen

  • Laat geen pulp of resten achter in het sap.
  • Wordt geleverd met drie filters.
  • Gemakkelijk te onderhouden.
  • Rustig.

Nadelen

  • Kleine capaciteit van de containers.
  • Geeft geen grote hoeveelheden sap af.
  • Moeilijkheid om amandelmelk te maken.

Ninja JC100EU in de vaatwasser

Conclusie

De Ninja JC100EU maalt voedsel om het sap van de vaste resten te scheiden zonder te veel pulp in het sap achter te laten. Deze sapcentrifuge is relatief handig en het onderhoud is geen probleem. Wij betreuren echter dat bij het extractieproces niet veel sap vrijkomt en dat het moeilijk is amandelmelk te maken.