Ontdooi de vriezer op de juiste manier: snelle, eenvoudige instructies tegen vorst

Je opent je vriezer en krijgt de lades niet open voor het ijs? De muren worden ook dikker en dikker, waardoor er nauwelijks iets in past? Dan heb je ten laatste de optimale tijd gemist en is het hoog tijd om het goede stuk te ontdooien! Maar hoe, zonder het milieu en voedsel te schaden?

Op tijd ontdooien voorkomt schade

Tussen ons: Als het tijd wordt dat je het eten niet meer ziet voordat het ijs, heb je de deadline al lang overschreden. Uiterlijk wanneer de vorst een centimeter dik is in je vriezer, moet je deze ontdooien om schade te voorkomen. Een of twee keer per jaar zou dit moeten zijn, zeggen experts. Voordat je er naartoe gaat – of ontdooien – moet je het bevroren voedsel volledig opruimen. Zet het in een andere vriezer of een voldoende koele plaats. De wintermaanden zijn een echte aanrader. In deze tijd van het jaar kunt u uw boodschappen tijdelijk opbergen op het terras of balkon.

Bescherm bevroren voedsel door snel te ontdooien

Als u de inhoud hebt verwijderd, koppelt u de vriezer los van het lichtnet als u dit nog niet hebt gedaan. Sommigen laten dan gewoon het deksel of de deur open en wachten tot het ijs wegsmelt. Dit duurt echter soms vele uren. Wil je een sneller resultaat, voeg dan een of twee kommen warm water toe en sluit de kast. Daarnaast kun je ook zout strooien op sterke glazuur. Vergeet ook niet om bakplaten en soortgelijke containers binnenin op te zetten om het water op te vangen. Doekjes die je in en rond de vriezer legt, dienen hetzelfde doel. Je hoeft overigens niet te wachten tot alles ontdooid is. U kunt ijsresten eenvoudig verwijderen met een haardroger of een niet-metalen schraper vooraf.

Lees ook:   Koelkasten en diepvriezers: alle belangrijke informatie over koelkasten en diepvriezers op een rij

Reinig grondig – voorkom snel opnieuw glazuur

Als de vriezer “bevrijd is van het ijs”, moet deze grondig worden gereinigd. Idealiter zou u water en afwasmiddel moeten gebruiken. Zware vervuiling en onaangename geuren kunnen ook goed worden verwijderd met verdunde azijn. Tegelijkertijd voorkomt dit schimmelgroei. Als je klaar bent en alles binnenin knippert, veeg je de binnenoppervlakken af met schoon water en wrijf je ze droog. Zet de kast er vervolgens weer in en zet hem aan. Daarvoor moet je echter controleren of het voedsel nog steeds lucht- en waterdicht is. Controleer hetzelfde met nieuw bevroren voedsel om snel opnieuw glazuur te voorkomen. Zorg er trouwens altijd voor dat je de deur of het deksel van de vriezer niet te lang openhoudt. Een lager stroomverbruik en ijsvrije muren zullen u dankbaar zijn.

NoFrost-apparaten vergemakkelijken het reinigen

Met liebherr’s NoFrost tools is ontdooien niet meer nodig. Om bevriezing van de vriezers en de banden van voedsel te voorkomen, hebben de NoFrost-apparaten van Liebherr hun eigen ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht in de vriezer circuleert en vocht wordt afgevoerd. Dit elimineert de noodzaak om te ontdooien. Koelkasten en diepvriezers zijn meestal iets duurder dan conventionele apparaten. De investering bij het kopen van een nieuw toestel is echter altijd de moeite waard. Want het ijs dat zich op de muren vormt in koelkasten en diepvriezers zonder vorst of automatische ontdooiing kost meestal meer energie dan de aanschaf van een no-frost apparaat.  En naast de energie besparen No-Frost vriezers je ook tijd en vooral zenuwen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Klassieke vinaigrette

Meer over dit onderwerp: