Op welk spoor pizza bakken?

Maak zelf een hele knapperige pizza, zoals van de beste Italiaan op het plein, dat is het. Om het te laten slagen, heb je geen pizza-oven nodig en hoef je de steenoven niet in de tuin te bouwen. Met slechts een paar trucjes kun je de pizza in elke oven de juiste bite geven.

Perfecte pizza: Dit geldt voor elke oven

De oven niet voorverwarmen omdat je energie wilt besparen is geen goed idee voor pizza. Het heeft vanaf het begin hoge temperaturen nodig, zodat de topping sappig blijft en het deeg het knapperige effect krijgt dat je wilt. Je pizza slaagt als je

  • verwarmt de oven voor met plaatwerk, pizzastaal of pizzasteen
  • kies de juiste rail
  • de pizza schiet snel binnen

Het voorverwarmen gebeurt met boven- en onderwarmte. Zet de oven op de hoogste temperatuur, deze moet 250 °C bereiken. Zo boots je de warmte in de steenoven op de best mogelijke manier na.

“Shot” wordt gedaan met een platte glijbaan gemaakt van hout of staal. Dit gaat snel en als je de ovendeur net zo snel sluit, gaat er weinig van de belangrijke warmte verloren.

Dromerige pizza: Met de bakplaat naar succes

Natuurlijk kun je een extra pizzabak met gaten kopen, maar daar hangt succes niet van af. Elke standaard huishoudelijke bakplaat is ook geschikt. Zorg ervoor dat u de bakplaat voorverwarmt, neem de middenrailwaarop je later de pizza bakt. Een koude bakplaat zou het gistdeeg van je pizza onderbreken in het fermentatieproces, met als gevolg dat het niet goed rijst en helemaal zacht wordt.

Lees ook:   Kies een ovenkast zonder een fout te maken

Tip: Hoogwaardige merkbakken met antiaanbaklaag bewaren het bakpapier. Zorg ervoor dat ze zijn ontworpen voor de hoge temperaturen.

Zoals het origineel: pizza van steen of staal

Je kunt nog dichter bij de pizza van de professional komen als je een pizzasteen of een pizzastaal koopt. Beide hebben de eigenschappen om veel warmte op te slaan en direct aan het deeg af te geven tijdens het bakken. Dit sluit de deegporiën aan de onderkant van de pizza, de scheut is naar boven.

Tip: Kies de juiste maat. Je pizzasteen of staal moet worden gesneden, zodat de warmte in de oven rondom kan circuleren.

Vooral als je je pizza op de steen wilt bakken, is het belangrijk om de hoogte te plannen. U neemt daarom de op één na laagste rail. Hier plaats je het bakrooster, daarop komt steen of staal. Pas op! Met barbecuehandschoenen heb je de beste handling.