Inhoud op deze pagina:
Oven
Een moderne oven kan meer dan alleen taarten bakken en de eend in de tube bakken. Ze kunnen in de kitchenette worden geïnstalleerd, maar kunnen ook afzonderlijk worden geplaatst. Er zit veel technologie in elk van hen, dus ze hebben vaak veel extra functies: je kunt jezelf schoonmaken, een geïntegreerd pizzapodium of een magnetron hebben. Terwijl in een fornuis de oven een eenheid vormt met de kookplaat erboven, is de eigenlijke oven gescheiden en kan deze ook in een hoge kast worden gemonteerd. Dit is ergonomisch en praktisch tegelijk, omdat de cakeschaal of ovenschaal zich direct in het gezichtsveld bevindt en het hele bakproces gemakkelijker kan worden geregeld.
Ovenmaten en afmetingen
Met de Standaard maat een oven kan worden uitgerust met een Inhoud van 54 liter in elke opening van het keukenkastje, dat 60 centimeter hoog en 59 centimeter breed is. Om voldoende ruimte achter de oven te laten voor de ventilatie en de kabel, moet de kast minstens 15 centimeter meer diepte hebben. Moderne ovens zijn uitstekend geïsoleerd of zelfs voorzien van koelventilatoren, zodat de kast niet meer zo heet wordt. Voor kleinere keukens zijn er Compacte ovensmet een Volume van 27 liter voor installatie. Deze zijn net zo breed als de standaardmaat, alleen iets lager. Vaak worden ze aangeboden in combinatie met een stomer of magnetron, zodat de ruimte in de kleine keuken heel compact wordt gebruikt. Als je meer oven nodig hebt, kies er dan een Grote volumes-Oven. Hierbij worden de verwarmingselementen en de rest van de techniek gesorteerd zodat de bakkamer zo groot mogelijk is en tussen 60 en 76 liter inhoud heeft.
Oven Kenmerken
Hete lucht en circulerende lucht
De meeste ovens zijn uitgerust met Convectie of hete lucht, evenals boven- en onderwarmte. Als het knapperig moet zijn, roostert een grill het gebraden bruin op hoge temperaturen. In combinatie met een magnetron wordt het voedsel snel verwarmd. Maar moderne ovens kunnen nog meer: als ze worden gegrild met hetelucht of de oven een pizzafase biedt, worden verschillende verwarmingssystemen met elkaar gecombineerd en worden zo betere bak- en frituurresultaten bereikt. Als een gebakken kip wordt gegrild met extra hete lucht, blijft deze van binnen sappig en krijgt het een krokantbruine schil aan de buitenkant. In de pizzafase wordt bodemwarmte gecombineerd met circulerende lucht, zodat de bodem van de pizza heet en dus knapperiger wordt gebakken dan bij een normale oven het geval is.
Convectie of gebakken lucht: wat is het verschil?
Hulpfuncties
Is de oven uitgerust met een Automatisch programma , het kan worden gebruikt om frituren en bakken te optimaliseren. Hier wordt alleen het basisprogramma ingesteld en wordt het te bakken product geselecteerd. De oven regelt de rest met zijn programmering. Voor de voorkeursrecepten kunnen de instellingen hard gecodeerd zijn, zodat ze met één druk op de knop kunnen worden opgeroepen.
Koop een oven: Welke functies moet een nieuwe oven hebben?
Verschil tussen fornuis en oven
Bij een fornuis wordt de oven direct geïnstalleerd met een kookplaat (gas of elektrisch, bijvoorbeeld als keramische kookplaat of inductiekookplaat). Dit combinatieapparaat is onlosmakelijk met elkaar verbonden en is ook geïntegreerd in de keuken. Omdat er altijd een kookplaat aan de bovenkant van de kachel is, kan een kachel alleen als onderkast worden geïnstalleerd. Het type en de grootte van de kookplaat is afhankelijk van de oven, ze kunnen niet afzonderlijk worden geïnstalleerd. Ook is overstappen naar een ander type kookplaat (bijvoorbeeld van elektrisch naar gas) alleen mogelijk door het hele fornuis te vervangen. In tegenstelling tot een fornuis kan een oven als onderkast of op werkhoogte worden geïnstalleerd – deze twee apparaten zijn daarom volledig van elkaar gescheiden. De kookplaat op het werkblad kan dus volledig onafhankelijk van de oven worden geselecteerd.
Inbouwhoogte van een oven
Lange tijd vormden oven en kookplaat een eenheid in de keuken. Tegenwoordig wordt de oven echter vaak apart van de kookplaat geïnstalleerd als een apart apparaat – met een goede reden: een verhoogde oven is ergonomisch zinvol en is veel gemakkelijker te gebruiken – maar alleen in overeenstemming met de regels voor de juiste installatiehoogte:
Oven: De juiste inbouwhoogte in de keuken
Schoonmaak & zorg oven
Zelfreinigend: katalyse, pyrolyse en hydrolyse
Na het frituren of bakken moet de oven vaak schoongemaakt worden. Als het een zelfreinigende functie heeft, is dit werk veel aangenamer. In principe zijn er de volgende zelfreinigende functies voor ovens: Katalyse, pyrolyse en hydrolyse.
Oven zelfreinigend: verschil tussen hydrolyse, pyrolyse en katalyse
Zelfreinigende oven: Verschil tussen Pyrolyse, activeClean, EasyClean, PerfectClean, EcoClean, AquaClean
Tips voor het schoonmaken en verzorgen van een oven
Zelfreinigende ovens zijn een luxe waar veel mensen zich hun keuken niet meer zonder willen voorstellen. Maar niet iedereen heeft de nodige wisselgeld voor een pyrolyse-oven. En zelfs als je een oven hebt die geschikt is voor pyrolyse, is het vaak logischer om klein vuil met de hand te verwijderen. Als je het echter beu bent om in de oven te kruipen en jezelf te schrobben, probeer dan onze tips voor het schoonmaken van een oven:
De oven schoonmaken – 7 tips die zeker helpen!
Stoomboot
Steamers koken gerechten en voedsel – zoals de naam al aangeeft – met hete stoom. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en kwaliteiten en zijn een aanwinst voor elke keuken. Kleine bamboestomers worden al vele jaren gebruikt, vooral in de Aziatische keuken. Tegenwoordig maken ingebouwde steamers deel uit van elke goede privé- en professionele keuken en koken ze niet alleen manti en gestoomde noedels, maar elk denkbaar gerecht. Steamers zijn ook verkrijgbaar in combinatieapparaten die oven en steamer combineren.
Afmetingen van de stomer en energieverbruik
Met de standaardgrootte en een volume van ongeveer 25 liter kan een stomer in elke gestandaardiseerde kitchenette worden geïnstalleerd. Hier kunt u gemiddelde afmetingen van 56 cm lang, 55 cm breed en 45 cm hoog verwachten. Als combistomer of als XXL stomer kunt u rekenen op de standaard maten ovens. De apparaten hebben meestal de energie-efficiëntieklasse A of A + en een stroomverbruik van 1250 tot 2200 watt.
Energie besparen in keukenapparatuur: Wat zegt het energielabel?
Steamer-functies
Een ingebouwde stoomboot tapt het water af via een geïntegreerde tank of rechtstreeks van een vaste wateraansluiting. De watertank wordt gevuld met water (bij voorkeur gefilterd), dat tot 100 graden wordt verwarmd in een waterdampkom en vervolgens stoom wordt. Het voedsel wordt gekookt met hete stoom in containers of trays. Als de containers gaten hebben, kunnen ze op elkaar worden gestapeld en wordt het voedsel gelijkmatig en ruimtebesparend gekookt. Afhankelijk van de fabrikant en het model kan het apparaat worden bediend met knoppen of via een LCD-scherm. Moderne producten hebben al verschillende automatische programma’s en een opwarmfunctie die elk gerecht gelijkmatiger opwarmt dan een magnetron zou doen – zonder dat de pizza papperig wordt of de rijst droogt.
Steamer Modellen
Zelfs de Romeinen wisten het: stoom kookt goed. De gerechten worden gezond en smakelijk bereid. Sinds Caesar is er echter veel gebeurd in de stoombootsector. Als alternatief voor de klassieke Römertopf zijn er nu elektrisch aangedreven stoomvan alle grote fabrikanten van keukenapparatuur zoals AEG, Miele, Bosch, Siemens of Neff. Sommige keukeneigenaren waren zo vooruitziend en hielden rekening met een ingebouwde stoomboot bij het plannen van de keuken. Maar er zijn ook ongecompliceerde oplossingen voor late-career steamer koks. Welke soorten steamers er zijn, hoe ze werken en waarom koken met stoom zo populair is, kun je hier vinden:
Steamer-vergelijking: voordelen, functies en modellen van verschillende fabrikanten in één oogopslag
Steamer Cleaning &Onderhoud
Bij regelmatig gebruik moeten het interieur en de watertank eenmaal per week grondig worden gereinigd. Hiervoor is een programma, dat de stoomboot automatisch reinigt. Spuit gewoon water met azijnessentie in het interieur en op de deur, voer het programma uit en veeg vervolgens af met ovenreiniger of wasmiddel. Het is snel en gemakkelijk. Onze tip: Maak je stomer schoon voor je vakantie zodat er tijdens je afwezigheid geen ziektekiemen in het apparaat kunnen ontstaan.
Stomer of magnetron?
Een veel voorkomende vraag die zich voordoet in keukenplanning in verband met de aankoop van apparaten is de kwestie van de magnetron of een stomer. Beide apparaten kunnen maaltijden opwarmen. In de meeste keukens worden gerechten nog op een klassieke manier in de magnetron verwarmd. Dit verdwijnt echter steeds meer naar de achtergrond. Het alternatief: een stoomboot.
Stomer of magnetron – wat is beter?
Combinatieapparatuur: oven, steamer, magnetron en sous-vide
Combi-apparaten varianten en modellen
Oven met stoomstraal, ovenmagnetron, steamer magnetron of oven met magnetron en stoomstraal? Die zijn er allemaal: We hebben het over zogenaamde combinatieapparatuur in de keuken. Combitoestellen combineren twee of meer elektrische apparaten met elkaar. We vertellen je waar het allemaal om draait, welke voordelen de combinatieapparaten met zich meebrengen en welke soorten er zijn.
Combi-apparaten stomer, magnetron en oven: voor-, nadelen en varianten van de verschillende fabrikanten
Stoomoven
Een stoomoven combineert alles wat de stomer en oven individueel hebben. De eend kan daarom krokant bruin worden gekookt met stoom en bovendien met grillfunctie. Brood of gebak wordt ook luchtig aan de binnenkant en knapperig aan de buitenkant. Vele andere combinaties zijn mogelijk. Zo kunnen stoom en hete lucht gecombineerd worden: Dit bespaart tijd, energie en de gerechten smaken ook heerlijk. Bij Miele heet deze functie “climate cooking”:
Klimaat koken: bakken en frituren met stoomstoot van Miele
Sous-Vide koken
“Sous Vide” komt uit het Frans en betekent zoiets als “onder vacuüm”. Bij de speciale kookmethode wordt voedsel eerst gestofzuigd in een plastic zak en vervolgens bereid in een waterbad of stomer. Deze bereidingswijze maakt voedsel bijzonder mals en sappig. In het verleden werd sous-video koken beschouwd als een absolute insider tip. Ondertussen is Sous-Vide koken niet langer voorbehouden aan bekroonde chef-koks. Met de juiste apparaten kunt u thuis hetzelfde doen in uw keuken. Meer informatie over Sous-Vide koken:
AEG heeft zelfs een combinatieapparaat dat oven, steamer en sous-vide fornuis combineert:
Oven, steamer en sous-vide fornuis in één: De nieuwe AEG Steam-Pro is een allrounder
Miele Dialoog Oven
De Miele Dialog oven heeft een revolutie teweeggebracht in de culinaire wereld. Achter het nieuwe apparaat met de vreemde naam zit een compleet nieuw elektrisch apparaat dat doet denken aan een mengsel van oven, stomer en magnetron. In feite zit er een volledig nieuwe “M Chef” -technologie achter. Waar de nieuwe technologie over gaat, waar en wanneer u de Miele Dialog-oven moet kopen en welke prijs u voor het nieuwe apparaat moet betalen, kunt u in dit artikel vinden:
Miele Dialog oven: Alle informatie (functie, prijs, koop) over de kookrevolutie met M-Chef technologie
Koop oven, stomer en combinatie apparaten
Prijs
De vraag naar de prijs van een elektrisch apparaat is nooit eenvoudig te beantwoorden. De prijs varieert afhankelijk van het merk, de functies en de grootte. Kortom, je kunt een oven verwachten met een prijs vanaf 500 euro. Moderne apparaten met Extra functies en zelfreiniging kosten natuurlijk navenant meer. Deze toestellen zijn vanaf een prijsklasse van 1000 euro te koop. Hetzelfde geldt voor de stoomboot. Ingebouwde steamers zijn hoger geprijsd dan de traditionele en kleine steamers. Maar ze hebben ook aanzienlijk meer capaciteit en werken automatisch. Ook hier moet je rekenen op een uitgave van minstens 1.000 euro. Combinatieapparaten verbinden meerdere apparaten en zijn daardoor veel duurder. Als u geld wilt besparen op de aanschaf van elektrische apparaten, kunt u terugvallen op gebruikte apparaten. Wat deze waard zijn bij het kopen of verkopen, kunt u hier vinden:
Tijdswaarde van keukenapparatuur: Hoeveel waardeverlies hebben de oven, kookplaat, koelkast en Co?
Fabrikanten en merken
Identieke ovens
Als het gaat om ovens, is er een breed scala aan apparaten en merken. De ovens hebben een grote verscheidenheid aan namen en benamingen, hebben een grote verscheidenheid aan functies en zijn vaak visueel onvergelijkbaar. Veel kopers zijn zich er echter niet van bewust dat er vaak alleen marketing achter zit. Want veel keukenmerken behoren tot dezelfde fabrikant en verkopen dezelfde ovens onder een andere naam. We vertellen je welke ovens identiek zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe oven:
Identieke ovens: merken en fabrikanten in vergelijking
Merkoverzicht
Omslagfoto: Neff
Inhoudsopgave