Oven zelfreinigend: verschil tussen hydrolyse, pyrolyse en katalyse

Zelfreinigen van een oven kan op verschillende manieren werken. Als we het hebben over een zelfreinigende oven, bedoelen we vaak een pyrolyse-oven. Maar er zijn ook andere functies die het schoonmaken van de oven makkelijker maken. In deze tekst wordt uitgelegd wat wordt bedoeld met pyrolyse, katalyse en hydrolyse en welke verschillen er zijn tussen deze functies.

Zelfreinigende oven: pyrolyse

oven met pyrolyse; Foto: Constructa-Neff Vertriebs-GmbH

In pyrolyse (uit het Grieks, betekent zoiets als “splitsen door warmte”), verwarmt de oven tot 500 °C. Alle voedselresten worden verbrand. Deze procedure duurt 1-3 uur. Gedurende deze tijd wordt de ovendeur automatisch vergrendeld en kan de oven niet worden gebruikt. Na pyrolyse blijft de as van het verbrande vuil achter, dat gemakkelijk met een vochtige doek uit de oven kan worden geveegd.

Een nadeel van zelfreiniging door middel van pyrolyse is dat het stroomverbruik erg hoog is. Bovendien moeten ovenaccessoires zoals bakplaten en roosters met de hand worden gereinigd, omdat deze onderdelen vaak niet bestand zijn tegen dergelijke hoge temperaturen. Inspannend schrobben met chemische reinigingsmiddelen is echter geen probleem meer bij een pyrolyseoven. Veel gebruikers accepteren graag de hoge aanschafkosten.

Zelfreinigende oven: katalyse

Oven pyrolyse. Foto credit: fotolia – Vlinder

Een zelfreinigende oven hoeft niet met pyrolyse te werken. Er zijn ook andere manieren om het schoonmaken van de oven gemakkelijker te maken. Zo zijn er ovens met een speciale coating die het verbranden van gevallen voedselresten voorkomt. De speciale coating bestaat vaak uit email of keramiek, waaraan ook metaaloxiden worden toegevoegd. De metaaloxiden fungeren als katalysatoren en zorgen ervoor dat vetdeeltjes worden afgebroken tot water en koolstofdioxide. Dit wordt katalyse genoemd.

Lees ook:   Lifehack: zo kun je een citroen uitpersen zonder pers

Dit proces wordt ook gestart bij “lage” temperaturen van ongeveer 200 °C – dus het reinigen vindt plaats tijdens het bakproces. Suikerachtig en zuur vuil lost echter niet zo goed op. Daarom is het van tijd tot tijd onvermijdelijk om naar de ovenreiniger te grijpen. U moet heel voorzichtig zijn, omdat de coating gevoelig is voor agressieve reinigingsmiddelen en harde sponzen.  Afhankelijk van de fabrikant is de katalyseapparatuur van ovens verborgen achter verschillende namen (bijv. bij Miele “PerfectClean”, bij Siemens, Bosch en Neff “EcoClean”).

Zelfreinigende oven: hydrolyse

De greeploze oven met Touch2open mechanisme past perfect in elke greeploze keuken. Foto: Miele

De greeploze oven met Touch2open mechanisme past perfect in elke greeploze keuken. Foto: Miele

Afhankelijk van de fabrikant wordt de hydrolysefunctie bijvoorbeeld “AquaClean” (Gorenje) of “EasyClean” (Neff) genoemd. Bij een hydrolytische reiniging worden water en een druppel wasmiddel op de bodem van de oven of op een bakplaat geplaatst en start vervolgens het hydrolyseprogramma van de oven. Het water verdampt en vergemakkelijkt zo de handmatige reiniging van de oven. Deze methode kan echter op deze of vergelijkbare manier worden gebruikt met bijna alle nieuwere ovens, zelfs zonder een speciaal programma. Het effect van hydrolyse is niet vergelijkbaar met dat van pyrolyse.

Pyrolyse, katalyse of hydrolyse? Wat is beter?

Welke functie het beste in je keuken past, hangt af van hoe vaak je je oven gebruikt, hoeveel je van schoonmaken houdt en hoeveel geld je wilt uitgeven aan een oven.

Pyrolyse: voor- en nadelen van een oven met zelfreinigend

Omslagfoto: Neff