Pompoensoep maken: 6x variaties en recepten

Pompoensoep maken: 6x variaties en recepten

Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor pompoensoep? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel delen we zes verschillende variaties en recepten voor pompoensoep, zodat je kunt genieten van deze smaakvolle en gezonde maaltijd. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, deze recepten zijn eenvoudig te volgen en zullen zeker indruk maken op je familie en vrienden.

1. Traditionele pompoensoep

Om te beginnen met een klassieker, laten we het recept voor traditionele pompoensoep zien. Hier is wat je nodig hebt:

– 1 grote pompoen

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 liter groentebouillon

– 1 theelepel gemalen komijn

– 1 theelepel paprikapoeder

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Snijd de pompoen in kleine stukjes en verwijder de schil en zaden.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

3. Voeg de pompoen, komijn en paprikapoeder toe en roer goed door.

4. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.

5. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

6. Breng op smaak met zout en peper.

7. Serveer de pompoensoep warm met een beetje room en geroosterde pompoenpitten als topping.

2. Pittige pompoensoep

Als je van wat meer pit houdt, is deze pittige pompoensoep perfect voor jou. Hier is het recept:

– 1 middelgrote pompoen

– 1 rode paprika

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 liter groentebouillon

– 1 theelepel chilipoeder

– 1 theelepel kerriepoeder

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en schil.

2. Snijd de pompoen en paprika in blokjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.

3. Rooster de pompoen en paprika in de oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze zacht zijn.

4. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

5. Voeg de geroosterde pompoen en paprika toe, samen met de chilipoeder en kerriepoeder. Roer goed door.

Lees ook:   Werkbladen: materiaal, prijzen, afmetingen en ontwerp

6. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten zacht zijn.

7. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

8. Breng op smaak met zout en peper.

9. Serveer de pittige pompoensoep met een beetje crème fraîche en gehakte koriander als topping.

3. Romige pompoensoep met kokosmelk

Als je van een romige textuur houdt, is deze pompoensoep met kokosmelk een geweldige keuze. Hier is het recept:

– 1 kleine pompoen

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 blik kokosmelk

– 1 liter groentebouillon

– 1 theelepel kerriepoeder

– 1 theelepel gemberpoeder

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Snijd de pompoen in kleine stukjes en verwijder de schil en zaden.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

3. Voeg de pompoen, kerriepoeder en gemberpoeder toe en roer goed door.

4. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.

5. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

6. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door.

7. Breng op smaak met zout en peper.

8. Serveer de romige pompoensoep met een beetje kokosmelk en verse koriander als topping.

4. Pompoensoep met geitenkaas

Deze pompoensoep met geitenkaas is een heerlijke combinatie van zoet en hartig. Hier is het recept:

– 1 middelgrote pompoen

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 liter groentebouillon

– 100 gram geitenkaas

– Een handvol verse tijmblaadjes

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en schil.

2. Snijd de pompoen in blokjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.

3. Rooster de pompoen in de oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze zacht zijn.

4. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

5. Voeg de geroosterde pompoen toe en roer goed door.

Lees ook:   Vis recepten: 15x lekker en gezond

6. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.

7. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

8. Voeg de geitenkaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.

9. Breng op smaak met zout en peper.

10. Serveer de pompoensoep met geitenkaas met een beetje verse tijm als topping.

5. Pompoensoep met curry

Deze pompoensoep met curry is een smaakvolle en kruidige variant. Hier is het recept:

– 1 middelgrote pompoen

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 liter groentebouillon

– 2 eetlepels currypasta

– 1 theelepel kurkumapoeder

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en schil.

2. Snijd de pompoen in blokjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.

3. Rooster de pompoen in de oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze zacht zijn.

4. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

5. Voeg de geroosterde pompoen toe en roer goed door.

6. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.

7. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

8. Voeg de currypasta en kurkumapoeder toe en roer goed door.

9. Breng op smaak met zout en peper.

10. Serveer de pompoensoep met curry met een beetje yoghurt en verse koriander als topping.

6. Geroosterde pompoensoep

Als je van extra smaak houdt, is deze geroosterde pompoensoep een aanrader. Hier is het recept:

– 1 middelgrote pompoen

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 1 liter groentebouillon

– Een handvol verse salieblaadjes

– Zout en peper naar smaak

– Een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en schil.

2. Snijd de pompoen in blokjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.

3. Rooster de pompoen in de oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze zacht zijn.

Lees ook:   Oreo cheesecake

4. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

5. Voeg de geroosterde pompoen toe en roer goed door.

6. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.

7. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.

8. Voeg de verse salieblaadjes toe en roer goed door.

9. Breng op smaak met zout en peper.

10. Serveer de geroosterde pompoensoep met een beetje crème fraîche en gehakte salie als topping.

Conclusie

Pompoensoep maken is een heerlijke en gezonde optie voor de herfst- en wintermaanden. Met deze zes variaties en recepten heb je genoeg inspiratie om te experimenteren in de keuken. Of je nu kiest voor de traditionele variant of liever wat meer pit toevoegt met curry of chilipoeder, pompoensoep zal zeker een favoriet worden in jouw huishouden.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de pompoen schillen voordat ik hem rooster?

Natuurlijk! Als je de pompoen liever geschild gebruikt, kun je de schil verwijderen voordat je hem roostert.

2. Kan ik de pompoensoep invriezen?

Ja, pompoensoep is perfect om in te vriezen. Laat de soep eerst volledig afkoelen en bewaar deze vervolgens in luchtdichte bakjes of zakjes in de vriezer.

3. Kan ik andere groenten toevoegen aan de pompoensoep?

Natuurlijk! Voel je vrij om andere groenten toe te voegen aan de pompoensoep, zoals wortels, zoete aardappelen of paprika. Experimenteer en ontdek jouw favoriete combinaties.

4. Moet ik de zaden van de pompoen weggooien?

Nee, de zaden van de pompoen zijn eigenlijk heel lekker en gezond. Je kunt ze roosteren met wat zout en peper voor een heerlijke snack.

5. Kan ik room vervangen door een lactosevrij alternatief?

Zeker weten! Als je lactose-intolerant bent of liever geen zuivelproducten gebruikt, kun je room vervangen door een lactosevrij alternatief, zoals kokosroom of haverroom.

Met deze zes variaties en recepten kun je eindeloos genieten van heerlijke pompoensoep. Probeer ze allemaal uit en ontdek jouw favoriete smaakcombinaties. Eet smakelijk!