Pudding vloeistof: Hoe kan ik pudding stevig maken?

Om een pudding als succesvol te beschouwen, moet deze echt stevig zijn. Het komt echter vaak voor dat de vlacrème te vloeibaar is. Deze ongewenste omstandigheid kan verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen je waarom en wat je eraan kunt doen.

Waarom pudding niet stolt

Iedereen die de pudding meerdere keren met dezelfde lepel heeft geprobeerd na het koken, brengt het in verhoogd contact met het enzym amylase, dat zich in menselijk speeksel bevindt. Dit enzym ontleedt het zetmeel in het puddingpoeder zodat de vaste pudding na bereiding weer vloeibaar wordt. Daarom moet je zeker een schone lepel gebruiken voor elke proeverij. Een andere reden voor de vloeibare toestand in pudding kan de toevoeging van fruit zijn, te veel water verliezen en daarom de vaste room verdunnen. Als dit bevroren vruchten zijn zoals aardbeien of bosvruchten, verliezen ze over het algemeen veel vocht tijdens het ontdooien. Maar zelfs oudere vruchten met papperige vlekken en ingeblikt fruit verdunnen de vlacrème. Gebruik daarom alleen vers fruit en laat ingeblikt fruit voldoende uitlekken voor gebruik. Als je aan de veilige kant wilt zijn, voeg je het fruit alleen toe aan de pudding tijdens het serveren.

Pudding vloeistof

Pudding stolt niet? Een mogelijke oorzaak is speeksel

Stolt vloeibare pudding opnieuw met zetmeel

Om vloeibare pudding weer vast te maken, roer je er gewoon een beetje maïzena door. Meng hiervoor 1 tot 2 eetlepels aardappelzetmeel of aardappelmeel in een kopje met een beetje water totdat een uniforme en dunne pulp is gevormd, die geen klonten heeft. Doe deze pap met de pudding terug in een pan en breng opnieuw aan de kook, roer het mengsel de hele tijd. Als de vlacrème met deze hoeveelheid niet stevig genoeg wordt, voeg dan wat meer maïzena toe. Maar meng altijd eerst met water in een kopje, anders vormen zich klontjes in de pudding. Hoewel zetmeel zo goed als smakeloos is, maar bij een hogere dosis bestaat het risico dat de vlacrème erg bloemig smaakt. Voeg daarom een beetje cacaopoeder en suiker toe aan de maïzena om de bloemige smaak te voorkomen.

Voeg puddingzetmeel toe

De oplossing als de pudding niet stolt: breng de pudding weer aan de kook met extra zetmeel

Alternatieve bindmiddelen voor te vloeibare pudding

Als oplossing voor noodgevallen kan sprinkhanenbonenzaad of guargom ook als bindmiddel worden gebruikt. Het gewenste poeder lost ook vooraf op in koude vloeistof, ideaal hiervoor is melk. Pas dan weer aan de kook brengen. Hierdoor ontstaat een vast resultaat zonder spikkels of knobbeltjes in de pudding.

Lees ook:   5 gezonde tips om niet aan te komen tijdens Kerst