Quesadilla – recept, ingrediënten, bereiding

Quesadilla’s komen uit Mexico. Daar zijn ze verkrijgbaar bij maïs of tarwe flatbreads. Kaastortilla’s zijn ideaal als je snel iets lekkers tevoorschijn wilt toveren of een feestsnack nodig hebt. Bij het vullen van de quesadilla’s kun je je creativiteit de vrije loop laten, maar het hoofdingrediënt is altijd kaas. Wij voorzien u van het klassieke recept met guacamole.

Tortilla’s gemaakt van tarwe zijn te vinden in bijna elke supermarkt. Soms staat er ook “wrap” op de verpakking. Beide rassen zijn geschikt voor Quesadilla. De maïstortilla’s zijn vaker te vinden in goed gesorteerde supermarkten. Als het gaat om vulling, beperken we ons tot een paar ingrediënten. Je kunt altijd maïs, paprika, (rode) bonen, hamblokjes, stukjes gebakken kip, garnalen en meer toevoegen. Je hebt niet veel van deze ingrediënten nodig. Een klein blikje maïs of een peper is genoeg voor 4 personen. De ingrediënten worden tussen twee tortilla flatbreads geplaatst. De guacamole dient als dip.

Ingrediënten (4 personen)

Voor de quesadilla’s:

  • 4 grote (ca. 25 cm diameter) of 6 kleine tortilla’s (ca. 20 cm diameter)
  • 2 – 3 lente-uitjes
  • 1/2 bosje gladde peterselie of koriander
  • 1 – 2 kleine chilipepers (naar smaak)
  • 300 gram geraspte kaas (cheddar, middeleeuws Gouda of Edam)

Voor de guacamole:

  • 2 rijpe avocado’s
  • Sap van een limoen
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine tomaat
  • 2 el natuurlijke yoghurt
  • 1/2 tl zout
  • Peper, chilipoeder
  • wat korianderbladeren

Bereiding van quesadilla’s en guacamole

Rasp voor het vullen van de quesadilla’s de kaas grof. Van de lente-uitjes haal je onderdelen, die er niet meer mooi uitzien. Alles verschrompeld en geel komt weg. Was vervolgens de lente-uitjes en snijd ze vervolgens in dunne ringen. Je kunt de groene en witte delen van de lente-uitjes gebruiken. Ook snijd je de chilipeper in hele fijne plakjes. Als je niet van pittig eten houdt, laat ze dan weg. Chili is niet alleen heet in de mond – het brandt ook in de ogen als je het met je handen aanraakt. Wees dus voorzichtig waar je je handen hebt. Was de peterselie of koriander af, schud het kruid droog en hak het grof. Bewaar iets voor de set. Meng alle ingrediënten in een kom.

Guacamole bereiden

Guacamole bereiden

Voor de guacamole heb je rijpe avocado’s nodig. Avocado’s zijn rijp als ze iets wijken als je erop drukt. Als ze stevig zijn, kun je ze niet mengen tot een romige massa zoals we ze hier willen hebben. Je snijdt de avocado’s doormidden, verwijdert de kern en haalt de pulp van de schil. Een lepel is hiervoor het meest geschikt. Of je hebt een keukenmachine, een staafmixer of staafmixer en meng avocado, teentje knoflook, zout, peper, limoensap en yoghurt tot een romige massa. Of je kunt een vork gebruiken. Plet de knoflook in zeer fijne stukjes met een mes en plet de avocadopulp met een vork. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed met een vork. Gooi de ui en tomaat heel klein. Bewaar een paar stukjes als garnering. Roer de rest door de avocadocrème. Kruid de guacamole met peper en zout, doe hem in een kom en garneer met de resterende uienblokjes, tomatenstukjes en koriander- of peterselieblaadjes.

Quesadilla's

Achtste of kwart de afgewerkte quesadilla’s en rangschik op een bord met guacamole

Spreid de helft van de tortilla’s uit. Smeer er royaal kaascrème over en bedek het met de resterende tortilla’s, zoals een broodje. Doe de quesadilla één voor één in een hete pan zonder vet toe te voegen. Bak ze van beide kanten ongeveer 2 – 3 minuten. Pas op dat je niet te zwart wordt. De kaas smelt en houdt de tortilla’s bij elkaar. Tot slot kwart of achtste de quesadilla. Je kunt de quesadilla op een groot bord rangschikken en de guacamole-dip in het midden plaatsen of de stukken afzonderlijk serveren met een klodder guacamole op het bord.

Lees ook:   Het juiste keukenhandvat kiezen: alle handvattypen en -vormen in één oogopslag