Gegrilde champignonspiesjes: recept en tips

Gegrilde champignonspiesjes zijn een prima ding. Ze smaken solo goed, maar ze zijn ook een geweldige aanvulling als bijgerecht bij vlees, gevogelte en vis. Hier vind je een heerlijk recept voor champignonspiesjes van de grill.

Let op: De champignonspiesjes moeten enkele uren gemarineerd worden, maar bij voorkeur ‘s nachts. Ze kunnen dus goed voorbereid zijn. Als u de spiesjes op dezelfde dag wilt bereiden, moet u rekening houden met deze tijd.

Ingrediënten voor gegrilde champignonspiesjes

Want de hoeveelheid van het recept is bepalend of de champignonspiesjes als bijgerecht of als vegetarisch of veganistisch hoofdgerecht op het bord moeten komen. In dit geval kunt u de bedragen eenvoudig verdubbelen. Als barbecue bijgerecht voor vier personen heb je nodig:

  • 500 g middelgrote champignons
  • 100 ml olie
  • 40 ml sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
  • 3 theelepels gedroogde kruiden naar keuze
  • Zout en peper

Bereiding van gegrilde champignonspiesjes

1. Maak de champignons voorzichtig schoon met een borstel of scherp mes en verwijder de stengeluiteinden. Doe de champignons nu in een grote diepvrieszak of een bakje dat luchtdicht afgesloten kan worden.
2. Meng voor de marinade alle andere ingrediënten goed, breng op smaak met zout en peper. Doe nu de marinade in de diepvrieszak en sluit deze goed af en schud de inhoud zodat alle champignons bedekt zijn met de marinade. Of je kunt ze in je potje met de champignons doen, alles roeren en hier ook luchtdicht een deksel op doen.
3. De champignons moeten nu drie uur in de koelkast weken, beter nog een nacht.
4. Na de marineerperiode kunnen de champignons op houten spiesjes worden gelegd. Gril ongeveer tien minuten van alle kanten en de heerlijke pittige champignonspiesjes staan klaar.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Oosterse salade met eendenborst

Tip: Wil je je paddenstoelenspiesjes opleuken? Vul de champignons vervolgens aan met andere groenten zoals kleine cherrytomaatjes, courgette, paprika’s of stukjes groene asperges. Dit is niet alleen een kleurrijke eyecatcher voor het oog, ook het gehemelte is blij met de afwisseling!

Combineer gegrilde champignonspiesjes heerlijk

Gegrilde champignonspiesjes smaken goed bij biefstuk of gegrilde kip. Voor groenten zijn ze echter ook een geweldig hoofdgerecht, als er een heerlijke kwarkdip en kruidenboter stokbrood van de grill wordt geserveerd. Voor veganisten kun je de champignonspiesjes combineren met gebakken aardappelen en een verse tomatensalade.

Trouwens: Als er restjes overblijven van het grillen, zijn champignonspiesjes de perfecte basis voor zelfgemengde antipasti, omdat de geroosterde aroma’s nu heerlijk worden opgenomen in de champignons, evenals de kruiden en de olie. Om te serveren, duw je de afzonderlijke champignons gewoon van het hout en geniet je gewoon van pure of met andere groenteresten. Wat crema di balsamico azijn besprenkeld op je zelfgecreëerde antipasti geeft een fijn-zuur aromaspel. Eet smakelijk!