Schone bakplaat

De bakplaat is een van de gebruiksvoorwerpen in de keuken die snel vies wordt, maar moeilijk schoon te maken is vanwege de logge grootte. Door de sterke hitte in de oven blijven vetspatten en korstvorming aan het oppervlak plakken en zijn ze moeilijk te verwijderen. Daarom is de bakplaat in veel huishoudens behoorlijk vies en wordt hij nog steeds gebruikt. Om hygiënische redenen moet u het echter regelmatig en grondig reinigen.

Maak de bakplaat snel schoon

Als de bakplaat zonder bakpapier wordt gebruikt, bezinken kaasresten, sporen van olie en ander vuil snel op het oppervlak. Omdat deze in de meeste gevallen pas na gebruik ruw worden weggeveegd, vormen zich door de hitte in de oven permanente korstvorming. Hoe meer tijd verstrijkt tot de volgende reiniging, hoe hardnekkiger de vuilresten zijn. Omdat bakplaten moeilijk schoon te maken zijn in de gootsteen of vaatwasser vanwege hun grootformaat afmetingen, wordt dit proces in veel huishoudens verwaarloosd. Dan zien veel gebruikers agressieve reinigingsmiddelen als laatste redmiddel, maar deze zijn schadelijk voor de menselijke gezondheid en het milieu. Omdat bakplaten in direct contact komen met voedsel, moet u de voorkeur geven aan natuurlijke huismiddeltjes, die ook vrij goedkoop zijn.

Reinig vuile bakplaat met zout

Zout is een goedkoop en milieuvriendelijk huismiddeltje, dat ideaal is voor het schoonmaken. Het is in elk huishouden in grote hoeveelheden verkrijgbaar, zodat zelfs hardnekkige kruimels van de bakplaat kunnen worden verwijderd. Verdeel het zout gewoon royaal over de bakplaat, zodat alle ingebrande gebieden er voldoende mee bedekt zijn. Zet vervolgens de bakplaat met het zout ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven op net geen 50° Celsius totdat de zoutkorst lichtbruin wordt. Verwijder vervolgens de bakplaat en wacht even tot de bakplaat is afgekoeld. Wrijf vervolgens het zout samen met het vuil van het vel, een afwasborstel en heet water zorgen voor het uiteindelijke schuren.

Lees ook:   Lekker koken voor weinig geld

Zuiveringszout, azijn en heet water in geval van besmetting

Deze natuurlijke huismiddeltjes ondergaan een chemische reactie die de reinigingskracht verhoogt. Leg eerst wat heet water op de bakplaat en laat het een paar minuten inwerken. Giet vervolgens het water weg, maar droog de bak niet. Verdeel de baking soda nu royaal over de bakplaat, vooral op de gebieden met sterke incruties. Giet high-proof azijnessence in een spuitfles en spuit de bak ermee in. Als reactie begint het mengsel krachtig te schuimen. Laat lang intrekken en veeg dan af met een doek.

Tip: Voor bijzonder hardnekkige vervuiling kun je ook schrobben met staalwol. Dit kan echter krassen op de bakplaat veroorzaken, die nog gevoeliger zijn voor vuil.