Boter verduidelijken: eenvoudige instructies

Soms zegt het recept: gebruik geklaarde boter. Dit is puur botervet, d.w.z. boter zonder de componenten water, melkeiwit en lactose. Geklaarde boter wordt ook wel geklaarde boter, reuzelboter, gebakken boter of geraffineerde boter genoemd. Je kunt boter zelf met weinig moeite klaren. We laten zien hoe het werkt en welke voordelen geklaarde boter heeft.

Niet alleen klaar voor gebruik in de Indiase keuken: geklaarde boter of ghee

Als u van exotisch koken houdt, zult u het ingrediënt “ghee” vooral tegenkomen in recepten uit de Indiase keuken. Dit is niets meer dan geklaarde boter! Als je dit onderdeel nodig hebt tijdens het koken, kun je gemakkelijk zelf ghee of geklaarde boter maken met een beetje tijd.

Geklaarde boter heeft verschillende voordelen ten opzichte van “normale” boter. De geklaarde boter is veel langer houdbaar. Zonder koeling kan het ongeveer negen maanden worden bewaard, in de koelkast 15 maanden. Het is gemakkelijk te portioneren en kan veel meer worden verwarmd. Terwijl boter die je wilt nemen om te frituren bij hogere temperaturen brandt, kan dat niet gebeuren met geklaarde boter. De typische botersmaak blijft behouden, veel gerechten winnen zelfs met de smaak van de geklaarde boter. Het is geschikt voor koken, stomen, frituren, frituren en bakken, evenals een basis voor sauzen. En goed nieuws voor iedereen die allergisch is voor melkeiwit: ghee kan zonder problemen worden gebruikt!

Verduidelijk boter zelf: zo werkt het

Voordat je begint, zorg je voor alles wat je nodig hebt. Verse boter in een zeer goede kwaliteit is natuurlijk belangrijk. Je kunt zoete room of zure roomboter gebruiken, bij voorkeur in biologische kwaliteit. Je hebt ook nodig:

  • een grote pan met een hoge rand omdat de boter kan spetteren
  • een schuimtroffel
  • meerdere vellen keukenpapier
  • een fijnmazige zeef of als alternatief een koffiefilter
  • schone schroefpotten voor opslag (beste vooraf koken)
Lees ook:   Recept voor Hamburgers uit de Airfryer

Nadat je de geklaarde boter goed kunt bewaren, is het de moeite waard om meteen een grotere hoeveelheid te maken. Twee pakjes boter van elk 250 gram mogen dat zijn. 500 gram boter produceert ongeveer 360 gram puur botervet. Voeg de boter toe aan de pan en laat deze langzaam smelten op laag vuur. Roer niet, bedek de pot niet, maar observeer zorgvuldig!

Als de boter smelt en wordt verwarmd, verdampt het water in de boter. Eiwit stijgt naar de oppervlakte. Verwijder dit schuim voorzichtig met een troffel totdat er geen schuim meer ontstaat. Maar pas op: hete boter kan spatten en leiden tot pijnlijke brandwonden.

Je veegt de schuimtroffel met keukenpapier steeds opnieuw af. De vloeibare boter ziet er na enige tijd helder uit, er stijgt geen stoom meer. In totaal duurt dit proces ongeveer 30 tot 40 minuten. Als je de verheldering van de boter als een meditatief proces beschouwt, kun je zelfs echt ontspannen in deze activiteit.

Reinheid als voorwaarde voor een lange houdbaarheid

Je geklaarde boter is nu bijna klaar. Nu hoeft u alleen nog maar te zorgen voor optimale opslag. Laat de geklaarde boter een beetje afkoelen. Giet ze vervolgens door een koffiefilter of een zeer fijnmazige zeef in schone schroefpotten en sluit de glazen. Nogmaals: Let op, erg heet!

De geklaarde boter blijft lang bruikbaar als je tijdens de bereiding en opslag op absolute netheid let. De vloeibare, geklaarde boter wordt na afkoeling vast, maar niet zo hard als onbehandelde boter. De smaak zal je overtuigen – probeer het gewoon uit en gebruik geklaarde boter in je keuken!

Lees ook:   Hoe bewaar je geschrapte oesters in de koelkast? - Hoe lang?