Slecht deeg rijst: Wat te doen met dode gist?

Heb je je ooit afgevraagd wat te doen met dode gist? Het is gemakkelijk maar ontmoedigend om het weg te gooien, en het goede nieuws is dat u verlopen gist niet hoeft weg te gooien!

Dat klopt, er zijn veel manieren om dode gist te redden, waaronder een paar smakelijke.

De meeste mensen kopen gist in meerdere voorgemeten vierkantjes of pakjes, bewaren geopende verpakkingen in de koelkast, en proberen het te gebruiken voor de houdbaarheidsdatum.

Toch is het niet ongewoon dat gist bederftzelfs als je de bewaarvoorschriften trouw hebt opgevolgd.

Dead yeast still has a chance at a second life, if you know how to use it. From enhancing meals to improving your garden, you’ll never trash dead yeast again.

Wat is gist, en waarvoor gebruiken we het?

wat is gist

Gist is een eencellig levend organisme – een schimmel – die gedijt op suiker en zetmeel. Deze micro-organismen voorzien de mens van blezen, bier en wijn, onder andere.

Er zijn twee belangrijke soorten gist die in voedsel worden gebruikt: bakkersgist en biergist, die worden gemaakt van verschillende stammen van de Saccharomyces cerevisiae.

Hoewel je ze kunt verwisselen, zul je een verschil in smaak merken, of het nu bier of brood is.

Het gistingsproces van gist produceert kooldioxide en ethanol: kooldioxide leidt tot luchtbellen en rijzend deeg, en ethanol wordt gebruikt om bier en wijn te maken.

Verder wordt gist ook gebruikt voor het bakken van brood en zelfs als biobrandstof en als probioticum.

We kopen meestal actieve of instant droge gist in de supermarkt. Het komt vaak in meerdere pakjes, zodat we een grote voorraad hebben, zelfs als we maar één brood maken….

Het lijkt verspilling om het weg te gooien, dus hoe weet je of je het nog kunt gebruiken?

TIP: Brewers can use baker’s yeast, but there are multiple strains of brewer’s yeast. Each brewer’s yeast strain can produce a unique flavor, and some brewers mix and match to create complex brews.

Hoe weet je of gist dood is?

weten of gist dood is

Wie wil de moeite nemen om brood te bakken om het vervolgens zo hard als een steen uit de oven te laten komen?

Dus stellen we voor een paar eenvoudige stappen te volgen om “bewijs” uw gist en zorg ervoor dat het leeft:

  • Verwarm wat water tot een temperatuur van 110F-115Fdus het is warm maar niet heet.
  • Voeg een snufje witte suiker toe aan het warme water.
  • Meng een kleine hoeveelheid gist in het suikerwater en roer.
  • Laat het zitten voor 5-10 minuten.
  • Zoek naar belletjes of schuim. Als je die ziet, is de gist nog actief. Zie je er geen, dan is het dood.
Yeast is a living organism, so it’s not always easy to tell how long it will last. However, proper storage is a critical factor in maximizing yeast life. 

In een ongeopende verpakking is gist tot 2 jaar houdbaar, tot 4 maanden indien geopend en bewaard in de koelkast, en tot 6 maanden indien geopend en bewaard in de vriezer.

Bij twijfel of uw gist nog actief is, proef uw gist!

Wat te doen met dode gist

wat te doen met dode gist

Jij kan gist niet doen herleven als het eenmaal dood is, maar dat maakt het niet nutteloos. Integendeel, u kunt dode gist op verschillende manieren gebruiken.

Biergist

Biergist wordt gebruikt om alcohol te maken en als een vitamine B- en mineralensupplement.

Bovendien heeft het enkele specifieke toepassingen als het eenmaal dood is:

1. Huidverzorging:

Door biergist en honing te mengen ontstaat een gezichtsmasker dat goed is voor de vette, gecombineerde of acnegevoelige huid. Meng de twee ingrediënten met een beetje lauw water en smeer het op het gezicht.

Laat het volledig drogen en spoel het af. Regelmatig gebruik van dit masker zal helpen om van onzuiverheden en verheldert de teint..

2. Haarverzorging:

Geef glans aan je haar door een masker van gist en water te maken. Gebruik een half pakje dode gist met warm water en laat het een half uur zitten voordat je het uitspoelt.

3. Meststof voor planten:

Om je planten bemest te houden, los je het pakje dode biergist op in ongeveer ¾ gallon water. U kunt dit gebruiken om uw planten eenmaal per week water te geven.

TIP: The difference between brewer's yeast and baker's yeast is that brewer's yeast produces more ethanol alcohol than carbon dioxide.

Bakkersgist

de bakkersgist

De meest gebruikelijke manier om dode bakkersgist te gebruiken is het toe te voegen aan voedsel. Zelfs dode gist heeft veel voedingswaarde die het de moeite waard maakt om te eten.

zijn vetarm en glutenvrij, zit het ook vol eiwitten, essentiële aminozuren, foliumzuur, zink, selenium en B-vitaminen.

Voedingsgist wordt ook beschouwd als “dode” gist, maar dat komt omdat het vervaardigd op een manier dat de gist wordt gedeactiveerd, niet omdat het vergeten is in de kast.

Als snelle toevoeging aan voedsel kun je profiteren van de voeding die nog beschikbaar is in dode gist.

Hier zijn een paar ideeën:

Saladesstrooi het als smaakmaker over je salade.

Soepen naast voedingsstoffen kunt u gist toevoegen voor een romigere textuur.

Popcorn – dit is waarschijnlijk het meest populaire gebruik, omdat het voedingswaarde toevoegt aan deze heerlijke traktatie.

Sauzen – voeg gist toe aan salsa, hummus, jus en sauzen voor een dikkere textuur.

Deeg – kunt u dode gist aan het deeg toevoegen om het voedzamer te maken en wat soepeler en flexibeler om mee te werken.

TIP: If you don’t care to eat dead yeast, toss about a teaspoon into your septic tank three times a year to help keep the bacteria alive and thriving.

Wat te doen wanneer uw brood niet rijst

brood rijst niet

Wat gebeurt er als je niet wist dat je gist slecht was voordat je een brood probeerde te bakken?

Het is een van de ergste gevoelens om te kijken en te wachten tot je brood gaat rijzen om vervolgens teleurgesteld te worden.

Je zou zelfs jezelf kunnen vervloeken voor het niet testen van de gist eerst. Sla jezelf niet in elkaar! Je kunt het redden als je weet wat je met dood gistdeeg moet doen.

Ten eerste zou je wat meer actieve gist mengen en die erdoor mengen om te zien of het deeg daardoor gaat rijzen. Het is een goed idee om een andere verpakking te proberen, ook al betekent dat een snelle trip naar de winkel.

De andere optie is schakelen om het deeg in iets anders te veranderen.

Waarom verander je het brooddeeg niet in een platbrood of een pizzakorst?

Voor platbrood, verdeel het deeg in hanteerbare stukken om uit te rollen tot dunne schijven, zoals een tortilla. Dunnere schijven zijn sneller gaar en minder taai.

Bak ze op een pizzasteen in de oven gedurende maximaal zes minuten tot ze door en door gaar zijn.

Pizza is een gemakkelijk, en heerlijk, alternatief omdat je een superdunne korst kunt maken en je favoriete toppings erop kunt stapelen.

Het is zelfs mogelijk om een paar individuele pizza’s te maken, zodat meerdere mensen hun maaltijd kunnen personaliseren.

TIP: You can also cook the flatbread or pizza crust in a lightly oiled skillet for up to six minutes.

Hoe dode gist te voorkomen

het voorkomen van dode gist

Helaas is het niet helemaal mogelijk om te voorkomen dat gist sterft. Door uw gist echter op de juiste wijze te bewaren, kunt u de levenscyclus ervan optimaliseren.

Het is altijd het beste om gist in een luchtdichte verpakking te bewaren, bij voorkeur in de koelkast of vriezer.

Dode gist is geen dood spoor

Gist is een buitengewoon nuttig micro-organisme, zelfs voorbij zijn houdbaarheidsdatum. Hoewel je geen gezwollen brood of bruisend brouwsel zult produceren, kun je het nog steeds gebruiken.

Je kan een maaltijd verbeteren, je huid en haar, en zelfs je tuin ondersteunen als je weet wat je met dode gist moet doen.

Hoewel het ontmoedigend is om te ontdekken dat je gist slecht is geworden, vooral als je je zinnen had gezet op vers gebakken brood, is het niet het einde van de wereld.

Nu weet je verschillende manieren om dode gist te redden voor andere doeleinden.

Plus, je kunt gebruik maken van elk brooddeeg dat niet rijst met een snelle draai in de keuken.

Lees ook:   15x makkelijke maaltijdsalades