Aanrechtvergelijking: Wat is beter? Dekton, graniet of silestone?

Een van de belangrijkste beslissingen in keukenplanning is de kwestie van het juiste aanrechtblad. Het werkblad moet niet alleen visueel aansluiten bij de keuken, maar ook robuust en gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is immers de meest gebruikte ruimte in de keuken. De materiaalkeuze is groot, momenteel zijn vooral Dekton, Silestone en graniet populair. Om de beslissing enigszins te vereenvoudigen, hebben we een uitgebreide materiaalvergelijking gemaakt.

Eigenschappen van de materialen

Dekton is een uitgekiende combinatie van glas, keramiek en kwarts. Het materiaal wordt gemaakt van de grondstoffen die ook worden gebruikt voor de productie van glas, porselein en kwartsoppervlakken. Met een speciaal door Cosentino ontwikkelde deeltjessintertechnologie (PST) worden de grondstoffen onder extreem hoge druk geperst en vervolgens samengesmolten tot een plaat bij 1.200 graden Celsius. Het resultaat is een ultracompact glaskeramisch composiet met een gesloten oppervlak. Silestone is ook een kunstmatig geproduceerd materiaal: Silestone is een gepatenteerd materiaal van de Spaanse fabrikant Cosentino. Kortom, achter de naam Silestone schuilt niets meer dan een kwartscomposiet. Het materiaal bestaat voor 94 procent uit natuurlijk kwarts. Graniet daarentegen is een natuurlijk materiaal en geldt als natuursteen.

Aangezien Dekton en Silestone beide zogenaamde kunststenen zijn, zullen we hier ingaan op de verschillen tussen de twee materialen:

Verschil tussen Dekton en Silestone

Verschillen in optiek

Aan de ene kant zijn er aanzienlijke verschillen in ontwerp, aan de andere kant hebben Dekton en Silestone ook deels verschillende eigenschappen. Omdat Silestone voor meer dan 90 procent uit natuurlijk materiaal bestaat, kunnen natuurlijke gesteente-effecten tot hun recht komen en kunnen hoge ontwerpnormen worden gerealiseerd. Maar ook Dekton zijn verkrijgbaar in verschillende ondergronden, kleuren en uitvoeringen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gevulde schelpen met gerookte zalm, ricotta en spinazie

Verschillen in hittebestendigheid

Zowel Silestone als Dekton werkbladen zijn bijzonder kras- en snijbestendig. Bovendien zijn beide materialen vlekbestendig, waterbestendig en niet-poreus. Daarom zien werkbladen van Dekton en Sileston er zelfs na jaren gebruik nog steeds als nieuw uit. Een groot verschil zit hem echter in de hittebestendigheid. Hoewel Dekton absoluut hittebestendig en zelfs vuurvast is en je gemakkelijk hete potten en pannen op het aanrecht kunt plaatsen, moet je met een Silestone-aanrechtblad onderzetters gebruiken. Anders zal zich verkleuring vormen en onder bepaalde omstandigheden kunnen zelfs thermische schokken optreden.

Verschillende sterktes

Een ander belangrijk verschil ligt in de dikte van het werkblad. Silestone werkbladen zijn verkrijgbaar met een dikte van 2,20 en 30mm. Dit is al relatief dun. Maar Dekton gaat nog een stap verder: Dektonplaten zijn al verkrijgbaar vanaf een dikte van 8mm. Extra dunne werkbladen komen overeen met de zogenaamde slimline trend en worden vooral gebruikt in designkeukens.

Grootte van het aanrechtblad

kookeiland met werkblad en bar gemaakt van Dekton; Foto: Dekton Consentino

kookeiland met werkblad en bar gemaakt van Dekton; Foto: Dekton Consentino

Vooral Dekton adverteert dat het eigenaar is van “ultrasize”. Dankzij de buitengewone grootte zijn er volgens de fabrikant Consentino veel ontwerpmogelijkheden voor werkbladen, eettafels, spatschermen, enz. Maar om de grootte van een werkblad in detail te kunnen vergelijken, moet aandacht worden besteed aan de grootte van de zogenaamde ruwe plaat. De term ruwe plaat beschrijft de conditie van het materiaal voordat het wordt gesneden. Dit is de enige manier om de maximale grootte van keukenbladen te bepalen. De grootte van de ruwe plaat van Dekton is ongeveer 320 * 144cm, voor Silestone is er een hoogte en breedte van de ruwe plaat van 300 * 138cm en graniet bewijst ware grootheid met 330cm * 190cm. In de groottevergelijking is graniet duidelijk de echte winnaar. Er moet echter worden opgemerkt dat graniet aan de ene kant een natuurlijk materiaal is en daarom in verschillende maten en structuren voorkomt en aan de andere kant ook relatief zwaar is, daarom moeten granieten werkbladen vaak worden verdeeld.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gebakken tongschar met ansjovis-beurre blanc en denappeltjes

Dikte van het werkblad

Natuursteen Supreme Line Black Canyon gepolijst; Foto: Strasser Steine

Natuursteen Supreme Line Black Canyon gepolijst; Foto: Strasser Steine

De gebruikelijke dikte van een werkgranieten plaat is tussen de 2cm en 3cm. Voor werkbladen gemaakt van Silestone adviseert Consentino een dikte van 1,2 – 3cm. Dektonplaten daarentegen zijn al verkrijgbaar vanaf een dikte van 8mm. Extra dunne werkbladen komen overeen met de zogenaamde slimline trend en worden vooral gebruikt in designkeukens. Dekton wint duidelijk de race in de vetcategorie. Het is echter belangrijk dat gootstenen met een gewicht van slechts 8 mm om statische redenen niet kunnen worden geïnstalleerd op werkbladen met een dikte van slechts 8 mm.

Verzorging en reiniging

Natuursteen Supreme Line Wit Mistral Lederlook; Foto: Strasser Steine

Natuursteen Supreme Line Wit Mistral Lederlook; Foto: Strasser Steine

Zowel Silestone als Dekton vereisen niet veel zorg of veel schoonmaakinspanning. De twee materialen zijn vlekbestendig, waterbestendig en niet poreus. Daarom zien werkbladen eruit als Dekton en Sileston zien er zelfs na jaren van gebruik nog steeds als nieuw uit. Graniet als natuursteen daarentegen moet na gebruik regelmatig worden gereinigd en onderhouden. Water en zeep zijn voldoende voor reiniging.

Gevoeligheid

Werkblad voor Silestone raam; Foto: Silestone Consentino

Werkblad voor Silestone raam; Foto: Silestone Consentino

Granieten, Silestone en Dekton werkbladen zijn bijzonder kras- en snijbestendig. Daarnaast zijn graniet en Dekton ook absoluut hittebestendig. Dekton zelfs brandwerend. Hoewel er waarschijnlijk geen reden is om een kampvuur op het werkoppervlak te maken, heeft hittebestendigheid het voordeel dat hete pannen en potten gemakkelijk op het aanrecht kunnen worden geplaatst. Om verkleuring en thermische schokken te voorkomen, wordt aanbevolen om onderzetters te gebruiken voor Silestone-werkbladen.

Prijs

Wit kookeiland gemaakt van Silestone; Foto: Silestone Consentino

Wit kookeiland gemaakt van Silestone; Foto: Silestone Consentino

De prijs van een aanrechtblad is altijd afhankelijk van de grootte en dikte. In principe kan worden gezegd dat de richtprijs voor een granieten plaat tussen de 250 en 900 euro per strekkende meter ligt. Natuurlijk zijn er ook afwijkingen. Een Silestone plaat is ook verkrijgbaar vanaf 250 euro. Iets hoger ligt de prijs voor een werkblad gemaakt van Dekton. Hier beginnen de prijzen bij zo’n 300 euro, over het algemeen maken werkbladen van graniet, Silestone en Dekton echter nauwelijks verschil in prijs.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kroket van aubergine met tandooridressing en courgettesla

Resultaat

Graniet, Silestone en Dekton zijn allemaal geschikt als aanrecht in een keuken. Kortom, de beslissing voor het juiste materiaal is een subjectieve. U moet het aanrecht kiezen dat u visueel mooi vindt en bij uw keuken past, dat aan uw eisen voldoet en binnen uw budget valt.

Dekton werkbladen: materiaalconstructie, kenmerken, voor- en nadelen, prijs

Omslagfoto: Dekton Consentino