Snijden, slijpen, pellen: snijplanken van hout, glas of kunststof?

Snijplanken zijn verkrijgbaar in alle maten, vormen, kleuren en prijsklassen. U kunt zelfs het materiaal kiezen: of het nu hout, glas, plastic of zelfs steen is. Er zijn zelfs mensen geweest die hun elektronische tablet als snijplank hebben gebruikt, maar dit is niet echt praktisch gebleken. Tijdens het snijden kon je tenminste naar het nieuws kijken, dat deels geraffineerd is met komkommerschijfjes. In ieder geval iets om om te lachen in deze turbulente tijden. Terug naar de klassieke en volledig archaïsche snijplank: welke zijn beter geschikt – die gemaakt van hout, glas of plastic?

Voordat de voor- en nadelen van de respectieve materialen worden uitgelegd, moet het snijden zelf worden gewezen. In een goede keuken moet er altijd een goed koksmes zijn. Hoewel dit een kleine investering is, zal het vele scherpe jaren opleveren voor elke gepassioneerde chef-kok. Samen met een wetsteen worden handen en messen klaargemaakt voor snijplanken en moeilijke kandidaten zoals zachte tomaten.

1. Hout

Voordelen

Houten planken zijn een echte blikvanger. Ze zien er vertrouwd, hoogwaardig en stabiel uit. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt als snijplank, maar ook als onderzetters voor hete potten en pannen. Wanneer ze op de juiste manier worden behandeld, zijn ze duurzaam en hebben ze een antibacteriële werking – vooral dennenhout.

Nadelen

Houten planken moeten grondig worden gereinigd en goed drogen in de frisse lucht. Ook verkleurt hout snel en neemt het de geuren van het gebruikte voedsel over. Een juiste reiniging is daarom erg belangrijk.

Fooi: Spoel de houten plank direct na gebruik af met koud en vervolgens warm water. Schoonmaken is zeer effectief met een borstel, samen met wasmiddel, keukenzout, frisdrank of azijn. Na het drogen moet u de plank inwrijven met bakolie om het oppervlak te beschermen.

Lees ook:   Hoe weet je of courgettes nog goed zijn?

2. Glas

Voordelen

Glas- en steenplanken zijn zeer nobel en visueel een blikvanger. Ze zien er stabiel uit en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen

Glas- en steenplanken zijn zo hard dat het keukenmes heel snel afstompt. Dit vermindert de levensduur van goede messen en irriteert elke kok. Als ze naar beneden vallen, is het bord of de vloer verloren.

Fooi: Als je geen showchef bent en het dure koksmes waardeert, blijf dan uit de buurt van glazen en stenen planken!

3. Kunststof

Voordelen

Kunststof planken zijn goedkoop in aanschaf en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Schoonmaken is ook kinderspel. Kunststof heeft het voordeel ten opzichte van hout dat het minder verkleurt en de geur van het voedsel niet aanneemt.

Nadeel

Plastic stompt het mes sneller af dan hout. Dat houdt het herhaaldelijk slijpen van het mes in. Nieuwe studies hebben ook aangetoond dat plastic aanzienlijk minder hygiënisch is dan hout.

Fooi: Gebruik plastic planken voor sterk ruikende en kleurende voedingsmiddelen zoals rode biet of chili. Voor andere voedingsmiddelen kunt u echter houten planken gebruiken – het keukenmes bedankt.

Resultaat

Hoewel houten planken iets duurder zijn dan plastic planken; voor een goede keuken is echter een hoogwaardige houten snijplank (verkrijgbaar bij Connox met couponcode) een must. Plastic kan worden gebruikt, maar de dagelijkse metgezel moet hout zijn. Vooral voor het fileren van een verse vis of het snijden van de goede rosbief zijn een goede plank en een professioneel mes onmisbaar. Een houten bord van hoge kwaliteit kan meer kosten dan een elektronische tablet – maar er zijn perfect geportioneerde voedingsmiddelen, zonder komkommerschijfjes in het oog van het nieuwsanker. Eten is sowieso belangrijker dan tv kijken.

Lees ook:   Geschiedenis van de hoover en zijn ontwikkeling

Omslagfoto: coldwaterman – fotolia