Op welk spoor komt de Römertopf?

Met een Romeinse pot kun je veel heerlijke gerechten in de oven toveren, waar je vrienden zeker jaloers op zullen zijn. Maar op welke rail van de oven staat de klei Romeinse pot eigenlijk? Wij vertellen het je.

De Römertopf: Een veelzijdige keukenhulp

Echte kook- en bakprofessionals waarderen al lang de vele voordelen van een hoogwaardige Romeinse pot gemaakt van klei. Het is uitstekend voor het bereiden van vlees, dat bijzonder sappig is omdat het in zijn eigen sap kookt. Of het nu gaat om gebraden varkensvlees, goulash of vis en groenten: gerechten bereid in een Romeinse pot zijn veel malser dan het geval is bij conventionele bereiding in de oven. Bovendien is frituren in de Römertopf bijzonder vetbesparend, omdat er geen verdere toevoeging van vet nodig is vanwege de vochtige omgeving – tegelijkertijd blijven idealiter alle waardevolle vitamines en mineralen in het voedsel achter.
Maar een Romeinse pot kan veel meer: het is relatief eenvoudig om vers brood te bakken, en in de aanloop naar Kerstmis is het ook ideaal voor het bereiden van verleidelijk geurige gebakken appels.

Brood bakken in een Römertopf

Brood bakken in een Römertopf

Op welke baan moet je een Romeinse pot zetten?

Wie een oven met meerdere rails bezit, vraagt zich natuurlijk voordat hij een Romeinse pot gebruikt op welke rail de kleipot eigenlijk geplaatst moet worden. Dit hangt natuurlijk vooral af van hoeveel rails je oven heeft. In de regel voelt de Romeinse pot echter bijzonder comfortabel aan op de laagste of op de tweede rail van onderaf, omdat hij hier een perfecte mix van boven- en onderwarmte krijgt. Aan de andere kant moet u het niet in het midden van de oven plaatsen, die helaas veel te vaak wordt geselecteerd, omdat dit de latere kwaliteit van het voedsel beïnvloedt.

Vlees wordt bijzonder mals in de Römertopf

Vlees wordt bijzonder mals in de Römertopf

Andere belangrijke tips voor het gebruik van een Romeinse pot

Wanneer u een Romeinse pot gebruikt, moet u er ook voor zorgen dat de hitte in de oven de waarde van 230 graden Celsius niet overschrijdt. Dit heeft minder te maken met de latere kwaliteit van het voedsel, maar eerder met de Romeinse pot zelf, die het risico loopt scheuren te ontwikkelen en, in het ergste geval, te barsten bij te hoge temperaturen. Om dergelijke temperatuurschokken te voorkomen, moet u uw Romeinse pot voor elke (!) Spoel goed af en plaats het vervolgens ongeveer 15 minuten in koud water. Spoel de kleipot vervolgens goed af met koud water zodat de poriën ermee vullen. Nadat u het hebt gevuld met het te bereiden voedsel, plaatst u de pot in de koude oven en stelt u pas daarna de gewenste temperatuur in.

Lees ook:   Toast zonder broodrooster: tips voor oven en pan

Vind bij Connox geschikte vouchers voor in de keuken.

Met deze tips zouden er geen problemen moeten zijn met de en bak met een romaine pot. Wij wensen u veel succes en veel succes.