Stomer of magnetron – wat is beter?

Tegenwoordig wordt bijna alles in de keuken elektrisch bestuurd: of het nu gaat om elektrische fornuizen, waterkokers, elektrische kranen, elektrische ovens, magnetrons, steamers en keukenmachines, die het gerecht bijna alleen bereiden. Men vraagt zich af waarom het voedsel zelf nog niet elektrisch is. Etensresten worden op de klassieke manier opgewarmd in de pan op het fornuis of in de magnetron. Sommige recepten kunnen zelfs in de magnetron worden bereid. Het alternatief: een stoomboot. Maar wat is een steamer en hoe verschilt deze van een magnetron? Wat zijn de voor- en nadelen en wat is de beste optie?

Magnetron

Een microgolf genereert elektromagnetische golven met korte tussenpozen en zet de watermoleculen van het voedsel in beweging. Hierdoor ontstaat wrijvingsenergie die het voedsel verwarmt. Het koken van het voedsel wordt met een druk op de knop geregeld. Het te verwarmen voedsel moet worden gekookt in voor de magnetron geschikte containers met deksels.

Voordelen

Snel, gemakkelijk en schoon. Een magnetron wordt snel ingeschakeld, direct bruikbaar en binnen enkele minuten is het eten verwarmd. Het voedsel kan gemakkelijk worden gekookt in een container in de magnetron. Door het afgedekte koken in de container wordt de magnetron niet zo snel vies en bespaart het de constante reiniging van het apparaat.

Nadelen

Ongelijk en voorzichtig. Omdat de magnetron werkt met magnetische golven, wordt voedsel ongelijkmatig gekookt. Zo worden veel gerechten op sommige plaatsen warm en blijven ze op andere plaatsen koud. En in veel opzichten is voorzichtigheid geboden: materialen zoals metaal slaan bliksem in en voedsel zoals eieren exploderen in de magnetron. Dit geeft de term eierhandgranaat een geheel nieuwe betekenis.

Lees ook:   Amaretto cocktails maken

Stoomboot

Een stomer werkt met heet water. Het 100 graden hete water wordt waterdamp, die de warmte gelijkmatig van molecuul naar molecuul in het voedsel verspreidt en zo verwarmt. De overdruk ontsnapt via een klep.

Voordelen

Zelfs, gezond en tegelijkertijd. De stomer kookt het voedsel homogeen, wat vooral interessant is voor groenten en vlees. Groenten blijven knapperig en vlees wordt van buiten perfect gekookt. Omdat stoom gewoon vochtige warmte is, wordt het voedsel zachtjes gestoomd op een gezonde manier – ideaal voor koolhydraatarme recepten. Een groot voordeel is dat vlees, vis en groenten door de verschillende containers op elkaar samen gekookt kunnen worden. Dit bespaart tijd en het eindeloos spoelen van potten en pannen.

Nadelen

Wachttijd en schoonmaak. Een stomer is niet meteen klaar voor gebruik, omdat het water eerst aan de kook moet worden gebracht. Vanwege het directe contact van voedsel met de containers van het apparaat, moeten ze na elk gebruik worden gereinigd.

Veel stoom voor niets?

Nee! Hoewel de magnetron het perfecte apparaat is voor het snel opwarmen van restjes en kant-en-klaarmaaltijden, omdat het snel en gemakkelijk is, is een stomer de betere optie voor verse gerechten. Het is niet alleen gezonder en zachter om te bereiden, maar laat ook de meeste voedingsmiddelen lekkerder dan de magnetron. Hoewel wachttijden en schoonmaken een nadeel zijn, wordt het water nog steeds sneller heet dan in de kookpot en is het schoonmaken van de containers nog steeds moeiteloos dan het schoonmaken van meerdere potten en pannen. Vanwege het feit dat het voedsel direct in de stomer kan worden gekookt, hoeft u niet te letten op voor de magnetron geschikte materialen en hoeft u niet bang te zijn dat het apparaat rond uw oren vliegt.

Lees ook:   Spicy Mango Margarita

Stoom versus golf: er kan er maar één zijn?

Qua prijs geven beide varianten elkaar niets. Het is het beste om een magnetron te kopen voor het snel en ongecompliceerd opwarmen van voedselresten en een stomer als verlengstuk van de keuken. Beide toestellen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 30 euro. Maar als u er maar één wilt kopen, moet u kiezen voor de stomer.

Foto credit: Monkey Business – fotolia