Hoe lang duurt biefstuk op de grill?

De zomer is barbecuetijd. En veel hobbygrillers vragen zich af hoe lang hun biefstuk op de grill nodig heeft om de perfecte mate van koken te krijgen. Want voor een goede biefstuk is niet alleen de kwaliteit van het vlees bepalend, maar ook de manier waarop het vlees wordt gegrild.

De juiste voorbereiding

Een biefstuk mag nooit te dun worden gesneden, omdat deze te snel kookt op de grill. Het vlees moet daarom minstens 2 cm dik zijn, kenners raden zelfs een dikte van 4-5 cm aan voor een eenvoudige houtskoolgrill. Om ervoor te zorgen dat de biefstuk gelijkmatig kookt, moet u deze ook 30 minuten tot twee uur voor de bereiding uit de koelkast verwijderen, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

De juiste temperatuur

Houtskool en elektrische en gasgrills zijn geschikt voor de biefstuk. De doorslaggevende factor is de temperatuur, die minstens 240 graden Celsius moet zijn.

Tip: U kunt de temperatuur controleren met de handtest. Om dit te doen, houd je je hand 15 cm boven de grill. Als je na twee tot drie seconden je hand weg moet trekken, dan is de grill heet genoeg.

De juiste verschroeiing

Eerst moet je de biefstuk op het directe vuur bakken. Afhankelijk van hoe dik het stuk vlees is en welke mate van koken het moet hebben, is 1-3 minuten per kant voldoende. Laat de biefstuk dan een paar minuten rusten op de koelere, indirecte kant van de grill of gewikkeld in aluminiumfolie. Tijdens de rustperiode wordt de temperatuur in het vlees gelijkmatig verdeeld.

Lees ook:   Wat Zijn De Zwarte Puntjes In Chinese Kool? (Perfect answer)

Tip: Blus de grill niet met bier, want dit kan leiden tot een asvlucht, maar drink het zelf op. Draai het vlees met een tang en niet met een vork om het vleessap in het vlees te houden.

De gewenste mate van koken

Voor de mate van koken zijn er verschillende voorkeuren die binnen het gezin moeten worden vervuld. Bepalend voor de graden zeldzaam, medium en goed gedaan is de kerntemperatuur van het vlees. Voor een biefstuk die van binnen nog bloederig is, ligt de kerntemperatuur onder de 60 graden Celsius. Als u vertrouwt op het klassieke variantmedium, moet u letten op een kerntemperatuur van 65 graden Celsius, zodat het vlees overal roze wordt gebakken. Een door en door gekookte biefstuk wordt voor veel mensen dood gegrild en heeft een kerntemperatuur van minimaal 70 graden Celsius. Met behulp van een speciale thermometer die de warmte in het vlees meet, kunt u de mate van koken bepalen.

Als je geen thermometer bij de hand hebt, kun je de mate van koken controleren met een eenvoudige test: Tik op het dikste deel van de biefstuk met je ringvinger en vervolgens op je kin, het topje van je neus en voorhoofd. De weerstand op de kin is het minst en vergelijkbaar met een biefstuk die van binnen nog rauw is. Het puntje van de neus is vergelijkbaar met een half gebakken biefstuk en het voorhoofd staat voor een grondig gebakken vlees.