Of ze dat zijn Glaskeramiek, gietijzer of inductie, verdienen uw kookplaten dagelijks het beste onderhoud. Door zorg te dragen voor de verschillende apparaten in uw keuken (kookplaat, oven, koelkast, vaatwasser …), kunt u inderdaad verlengen hun levensduur en vermijd ze te vaak te vervangen. Hoe maak je een goed Onderhoud van uw kookplaten ? Ontdek al onze schoonmaaktips.
Reinig uw gaskookplaten grondig
Onderhoud van een Gaskookplaat wordt in verschillende fasen gedaan. Eerst moet je de rasters verwijderen. Zet ze in de vaatwasser of was ze met de hand met afwasmiddel. Een effectieve tip voor hardnekkige resten: laat je roosters weken in een Huisgemaakte oplossing op basis van witte azijn, water en zuiveringszout. Aarzel niet om te wrijven met een spons of schraper voordat je gaat spoelen. Voor uw plaatbranders, je kunt ze schoonmaken met een spons, water en Marseillezeep. Spoel en droog af met een microvezeldoek. Reinig ten slotte het oppervlak van de bakplaat met een spons. Gebruik een natuurlijk product zoals witte azijn of zuiveringszout. Vermijd het gebruik van een giftig en schurend reinigingsproduct.
Glaskeramische kookplaten: verzorgingstips
Wees voorzichtig, want glaskeramiek is een materiaal zeer gevoelig voor krassen. Tijdens het reinigen en onderhouden van uw kookplaat moet u rigoureus zijn. Het ideaal is om de vlekken gaandeweg te reinigen, om te voorkomen dat ze sporen achterlaten en ingebed raken in het glas. Houd er rekening mee dat er een specifieke schraper is voor schone keramische kookplaten : Gebruik de groene kant van de spons niet. Kleisteen is ook een geschikt product om uw bord schoon te maken en te wassen zonder deze te beschadigen. Ten slotte kan een citroen die in tweeën wordt gesneden om op je keramische kookplaten te wrijven je helpen vetvlekken verwijderen in enkele minuten.
Onderhoud en reiniging van inductiekookplaten
De inductiekookplaten zijn vrij eenvoudig dagelijks te onderhouden. We raden u aan om ze elke dag goed schoon te maken door een vochtige spons over het oppervlak te laten glijden. Als u een hardnekkige vetvlek opmerkt, kunt u producten zoals witte azijn of zwarte zeep om het voorzichtig te elimineren. Voor vlekken die op de plaat zijn gebrand, schraap eerst met een speciaal aangepaste schraper.
Elektrische kookplaten wassen
De elektrische platen hebben de neiging om snel te verstoppen en zijn kwetsbaar. Ze zijn ook erg moeilijk schoon te maken. Om residu te verwijderen, verwarmt u eerst de plaat zodat deze smelt. Wacht tot het bord is afgekoeld om het af te vegen met een spons of doek. Vlekken zijn vaak ingebed op de elektrische plaat. In dit geval kunt u Wrijf krachtig in met een schraper. Aarzel niet om witte azijn ongeveer een kwartier te laten werken om vlekken te verwijderen.
Producten en accessoires om uw borden te verzorgen
De producten die je op de markt vindt zijn vaak te schurends voor uw kookplaten. Ze kunnen uiteindelijkbeschadig uw kookoppervlak, terwijl het slecht is voor het milieu. Voor het onderhoud van uw kookplaten en apparaten in het algemeen, raden we enkele zelfgemaakte oplossingen aan:
- Witte azijn: Gemengd met water zal het vlekken verwijderen.
- Zuiveringszout: Het herstelt de glans.
- Citroen: Het wrijven van citroen op plekken helpt om ze soepel te laten verlopen.
Neem ook in uw onderhoudsapparatuur zachte microvezeldoeken op, een schraper aangepast aan uw platen en een spons zonder zijkant die krassen maakt, om incidenten te voorkomen.
Dagelijks gebruik van uw plaquettes: de juiste gebaren
Dagelijks, in uw keuken, glaskeramische, inductie- of gaskookplaten worden op de proef gesteld. Pot, pan, snelkookpan, koekenpan : dDe vele kookgerei volgen elkaar op het oppervlak op. Tijdens het koken wordt vet besproeid en hopen zich resten op. Voor houd je borden schoon, hier zijn enkele tips om te volgen:
- Was uw borden niet terwijl ze draaien. Wacht tot ze zijn afgekoeld voordat je ze schoonmaakt.
- Gebruik geschikte producten en specifieke accessoires, afhankelijk van het type platen.
- Leg geen eten, kookgerei of borden op je bord buiten het koken.
- Veeg snel je borden af wanneer een vloeistof overloopt tijdens het koken.
- Kies pannen die bij jouw type bord passen.
Als bonus, Bespaar energie door je potten en pannen te bedekken tijdens het koken!
Table of Contents