Koopgids vaatwassers voor 2022


Een vaatwasser is een apparaat dat is ontworpen om de afwas te vergemakkelijken. Hij kan bijna elk soort bestek aan en gebruikt minder water dan de traditionele handwas. Het is dan ook niet meer dan normaal dat veel huishoudens hun keuken met dit apparaat uitrusten.

Voordat u een vaatwasser koopt, is het echter verstandig om rekening te houden met bepaalde essentiële criteria. In deze koopgids voor vaatwassers zullen we ons concentreren op criteria met betrekking tot het type, het energieverbruik, de capaciteit, de afmetingen, de functionaliteit, de programma’s, het gebruiksgemak en het onderhoud van een vaatwasmachine.

vaatwassers koopgids

Hoe koop ik een vaatwasser: onze 6 criteria

Type

Er zijn verschillende soorten vaatwassers:

  • Vrijstaande vaatwassers: Deze vaatwassers, ook tafelmodellen genoemd, kunnen in een keuken of onder een meubel worden geplaatst zonder beperkingen wat de indeling betreft. Het is uitgerust met een afneembare bovenkant (handig wanneer het toestel onder een kast wordt geïnstalleerd), een deur en een deksel aan de zijkanten.
  • Inbouw- of semi-inbouwvaatwassers: In tegenstelling tot vrijstaande modellen moet dit type vaatwasser in een nis worden ingebouwd. Hij heeft geen deksel en kan worden voorzien van een deur in een kleur die past bij het decor van uw keuken. Het bedieningspaneel is duidelijk zichtbaar aan de voorkant en u kunt de kleur kiezen.
  • Inbouw-vaatwassers: ze zijn discreter dan inbouw- en vrijstaande vaatwassers en zijn ook ontworpen om in een nis te worden ingebouwd. Hij is volledig verborgen achter een kastdeur en het bedieningspaneel is niet zichtbaar. Bovendien geven sommige modellen bedrijfsinformatie weer door projectie op de vloer.

Energieverbruik

Voordat u een vaatwasser koopt, moet u er zeker van zijn dat deze energiezuinig is. Het energielabel, dat nu verplicht is op alle huishoudelijke apparaten, verschaft waardevolle informatie. Het geeft informatie over de energieklasse en het jaarlijkse water- en elektriciteitsverbruik. De zuinigste toestellen hebben een rating van A+ tot A+++. Modellen met een A+++ rating zijn echter het minst energie-intensief, maar zijn eerder zeldzaam en duur. Wat het jaarlijkse water- en elektriciteitsverbruik op het etiket betreft, dit is berekend voor 280 cycli.
Energielabel voor afwasmachines

Capaciteit en afmetingen

Opdat uw vaatwasser een grote hulp zou zijn, is het essentieel dat u een model kiest met de juiste capaciteit voor uw behoeften. Voor één persoon is een compacte vaatwasser, ook wel mini-vaatwasser genoemd, met een capaciteit van 4 tot 6 couverts voldoende. Hun breedte, diepte en hoogte zijn respectievelijk 55, 50 en 45 centimeter. Ze kunnen dus in een kleine ruimte worden geïnstalleerd. Voor grotere behoeften kunt u kiezen tussen kleine en standaardmodellen.

Kleine vaatwassers hebben een capaciteit van maximaal 11 couverts en zijn 45 centimeter breed, 85 centimeter hoog en maximaal 60 centimeter diep. Standaard vaatwassers hebben een capaciteit van ten minste 12 couverts en zijn dus geschikt voor grote gezinnen. Ze zijn 60 centimeter breed, tot 85 centimeter hoog en tot 60 centimeter diep.

Programma’s en functies

Het praktische karakter van vaatwasmachines ligt onder meer in de functies en programma’s die zij hun gebruikers bieden. Er zijn veel verschillende wasprogramma’s voor verschillende soorten bestek. De beschikbare programma’s zijn: Dagelijks, Intensief, Automatisch, Eco, Breekbaar, Snel, Stil, Hygiëne, Plastic, enz.

Wat de functies betreft, bieden sommige modellen uitgestelde start, halve belading, turbo, kinderbeveiliging, aquastop en drogen. In plaats van een model met een groot aantal programma’s en functies te kiezen, zou het verstandig zijn u te richten op de programma’s en functies die voor u het nuttigst zijn en te kiezen voor een model met deze functies.
Bedieningspaneel voor afwasmachine

Gemak

Het gebruiksgemak van een vaatwasser kan worden beoordeeld aan de hand van een aantal factoren, waaronder het geluidsniveau, de greep en de aanwezigheid van laden of korven. Het geluidsniveau van vaatwassers varieert van 36 tot 50 decibel. Om er echter voor te zorgen dat u niet wordt gestoord door het geluid dat het apparaat maakt terwijl het werkt, raden wij u aan een model te kiezen met een geluidsniveau van 46 decibel of minder. Fabrikanten vermelden het geluidsniveau van een model op het energie-etiket.

Voor een eenvoudige bediening en intuïtieve bediening van uw vaatwasser is het belangrijk dat het bedieningspaneel goed leesbaar is. Bovendien moet het toestel gemakkelijk te openen zijn. Het is ook praktisch dat de rekken van uw afwasautomaat modulair zijn, zodat het bestek optimaal kan worden opgeborgen naar gelang van de grootte en het type van het bestek. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen tussen een bestekmand of een besteklade. De bestekmand wordt in het onderste rek van de afwasmachine geplaatst, terwijl de besteklade onafhankelijk is. De besteklade is in het bovenste gedeelte van de kuip geplaatst en bespaart ruimte binnenin.

Onderhoud

Onderhoud zorgt voor een lange levensduur van uw toestel. Om ervoor te zorgen dat uw afwasmachine lange tijd goed blijft werken, moet u de tank regelmatig wassen om het afval van de vaat te verwijderen. Het onderhoud omvat het reinigen van de deurafdichtingen, het filter en de wasarmen. Voor een optimale reiniging mag u het verwijderen van kalkaanslag niet verwaarlozen. Gebruik een anti-kalk product bij het wassen van de binnenkant van de kuip. Vergeet ook niet om geschikte ontgeurders te gebruiken om nare geurtjes tegen te gaan.

Vermijd in het belang van uw vaatwasser het gebruik van geëmailleerd porselein, koper, aluminium, klei of gevernist bestek. Bovendien kunt u, als uw vaatwasser stuk gaat, het beste contact opnemen met de klantenservice van het merk voor een goede reparatie.

Wanneer moet ik een vaatwasser kopen?

Sommige klanten kopen liever “buiten het seizoen”, wanneer merken waarschijnlijk meer van hun voorraad af willen. Ter informatie volgt hieronder de online zoektrend sinds 2004 (in samenwerking met Google Trends), die de seizoensgebondenheid van de aankopen van vaatwassers op een 100-basis laat zien.

Conclusie: de juiste vaatwasser kiezen in 2022

Het lijdt geen twijfel dat de aanschaf van een vaatwasser praktische voordelen biedt. U kunt echter pas echt van de diensten van een vaatwasser profiteren als deze aan uw behoeften voldoet. Voordat u een bepaald model kiest, moet u weten of u het vrijstaand of ingebouwd wilt hebben. Om onaangename verrassingen te voorkomen, dient u het energielabel zorgvuldig te controleren om een idee te krijgen van de energieklasse, het jaarlijkse water- en elektriciteitsverbruik en het geluidsniveau.

Bij de keuze van een vaatwasser moet u ook rekening houden met de capaciteit en de afmetingen. Kies bovendien, om het u gemakkelijker te maken, voor een model met meerdere programma’s en praktische functies. Regelmatig onderhoud is ook van essentieel belang om ervoor te zorgen dat uw vaatwasser u lang van dienst zal zijn.

Recent Posts