Verfijn zuurkool – De beste tips

Zuurkool is voedzaam en gaat goed samen als bijgerecht met stevige gerechten. Vers uit de aluminium zak of uit het blik, de voorgekookte witte kool mist nog steeds de juiste kruiden. Voor kruiden zuurkool zijn er verschillende varianten.

Basiskruiden voor het zure kruid

Tot de typische specerijen die de smaak van zuurkool optimaal onderstrepen behoren laurierblad, kruidnagel, piment en jeneverbessen. Naast zout, peper en suiker moeten een paar van de klassieke zuurkoolpaprika’s in de pot terechtkomen. Een laurierblad is genoeg. Bij de kruidnagels, de pimentzaden en de jeneverbessen zijn er misschien nog een paar. In een kruidenzakje zijn alle smaakheffers in goede handen en indien nodig snel weer van het kruid gescheiden. Ze kunnen hun smaakmakers echter niet zo intensief op deze manier loslaten. Karwij is niet naar ieders smaak, maar maakt de witte kool beter verteerbaar. De bekende winderigheid na de consumptie van zuurkool is dus beperkt.

Basiskruiden voor zuurkool: laurierbladeren, jeneverbes en komijn

Basiskruiden voor zuurkool: laurierbladeren, jeneverbes en komijn

Tip: Zuurkool uit de zak is al voorgekookt en mag niet veel verhit worden. Om het vitaminegehalte niet veel te verminderen, is een warming-up van drie tot zes minuten aan te raden.

Als je het stevig vindt, neem je spekblokjes

Met spek en ui krijgt de zuurkool een bijzonder stevige noot

Met spek en ui krijgt de zuurkool een bijzonder stevige noot

Met uien en spek krijgt zuurkool een rustiek tintje:

  • Snijd uien en spek in blokjes en bak
  • Verwarm zuurkool met wat groentebouillon en breng op smaak om een klodder middel hete mosterd te proeven
  • meng in gebakken blokjes en serveer
  • een scheutje room bindt de zuurgraad en geeft het kruid een romigere consistentie
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Muffins van vijgen en hazelnoten

Fruitige zoete zuurkool

Zoet en zuur past altijd goed: appels in zuurkool zorgen voor een speciaal tintje

Zoet en zuur past altijd goed: appels in zuurkool zorgen voor een speciaal tintje

De fruitige noot van een appel gaat goed samen met zuurkool. Voor dit doel kan de vrucht in verschillende variaties aan de witte kool worden toegevoegd. Appelstukjes in zuurkool geven het geheel wat zoetheid. Het is ook mogelijk om een hele appel te verwarmen die je niet serveert. Appelsap en appelmoes zijn ook geschikt voor het raffineren van zuurkool. Naast appels zijn peren geschikt fruit voor witte kool. In uitgeholde vorm vormen ze een praktisch vat voor het serveren van het kruid en brengen zo een visueel hoogtepunt op je bord.

Exotische flair met gember en curry

Curry en gember zorgen voor exotische smaken in zuurkool

Curry en gember zorgen voor exotische smaken in zuurkool

Wil je wat afwisseling in het kruiden van zuurkool? Dan zijn gember en curry aan de orde van de dag. Met de gezonde knol krijgt het kruid kruidigheid en pep. Rasp de verse gember gewoon fijn en meng door de kool. Een vurige variant kan ook worden gemaakt met chilipoeder en gehakte chilipepers. Kerriepoeder en kerriepasta geven de zuurkool een exotisch tintje. Met steranijs en kaneel krijgt zuurkool een kerstnootje, dat ook met Pasen goed smaakt. Sojasaus brengt een vleugje Azië. Hier kan een goed schot in de kool terechtkomen. Wat sesamolie maakt de exotische bereiding perfect af.