Verschil tussen baking soda en baking soda

Verschil baking soda baking soda

In bakkerijen, maar ook in het huishouden, wordt een grote verscheidenheid aan rijsmiddelen gebruikt. Als broodjes en brood worden losgemaakt met gist of zuurdesem, worden zuiveringszout of bakpoeder vaak in andere gebieden gebruikt. Vooral bij het kerstbakken worden beide rijsmiddelen heel vaak gebruikt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen baking soda en baking soda?

Het losmaken van bakpoeder en zuiveringszout gebeurt door CO2

Op het eerste gezicht zijn de verschillen tussen baking soda en baking soda niet bijzonder groot. Beide rijsmiddelen zijn witte poeders, die zorgen voor loslating tijdens het bakken. Zuiveringszout is het natuurlijke zout natriumbicarbonaat (NaHCO3). In combinatie met zuren reageert het zout en vormt het CO2. Dit gas zorgt voor de nodige loslating tijdens het bakken. Zuiveringszout kan daarom alleen worden gebruikt voor het bakken als het deeg zure componenten bevat zoals yoghurt, azijnzuur of citroenzuur. Zuiveringszout is ook geschikt voor het maken van limonade.

Zuiveringszout is veelzijdiger in bakken dan zuiveringszout

De baking soda die in bakkerijen of in het huishouden wordt gebruikt, is een mengsel van verschillende ingrediënten. Dit mengsel bestaat uit zuiveringszout en citroen- of wijnsteenzuur wanneer het droog is. Tarwe- of aardappelzetmeel wordt vaak aan het mengsel toegevoegd als natuurlijk lossingsmiddel. Omdat het al het benodigde zuur bevat om los te maken, wordt het bakpoeder eenvoudig met de bloem in de geklopte of geroerde boter- of eiermassa gezeefd. Hierdoor ontvouwt het bakpoeder zijn optimale werking tijdens het bakken. Door zijn samenstelling is bakpoeder dus veelzijdiger dan puur zuiveringszout.

Zuiveringszout kan ook een hulpmiddel zijn voor verschillende ziekten

De twee speciale poeders kunnen ook worden gebruikt als huishoudelijk of reinigingsmiddel. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als additief in de wasvloeistof als reinigingsmiddel voor gordijnen. Zuiveringszout en zuiveringszout zijn ook ideaal voor het reinigen van grijze voegen. Zuiveringszout kan ook bijdragen aan een betere gezondheid. Het bicarbonaat in natrium kan overtollig zuur neutraliseren als basis in de maag. Dit is vooral interessant voor mensen die vaker last hebben van brandend maagzuur. Andere ziekten die te wijten zijn aan hyperaciditeit in het lichaam kunnen ook worden behandeld met zuiveringszout. Verzuring van het lichaam is merkbaar, bijvoorbeeld door uitputting of vermoeidheid gedurende de dag of moeite met in slaap vallen en rusteloze slaap.

Lees ook:   zo kun je harissa bewaren en de restjes opmaken
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.