Bij welke temperatuur wordt bladerdeeg gebakken?

Gebak gemaakt van bladerdeeg kan in veel verschillende variaties worden geproduceerd voor een breed scala aan gelegenheden. Het bladerdeeg geproduceerd door het zogenaamde “touring” met een trekvet is ongezoet en is daarom geschikt voor zoete of hartige gebakjes. Zelfs taarten kunnen gemakkelijk worden gemaakt van het luchtige losse en tegelijkertijd knapperige en knapperige bladerdeeg. Velen stellen zich echter de vraag op welke temperatuur bladerdeeg moet worden gebakken.

Het bladerdeeg moet ontspannen voor het bakken

Het trekken van vet in het deeg geeft het bladerdeeg zijn lagen, die bijdragen aan het losmaken tijdens het bakken

Het trekken van vet in het deeg geeft het bladerdeeg zijn lagen, die bijdragen aan het losmaken tijdens het bakken

Door te “toeren”, d.w.z. vet in het deeg te trekken, krijgt het bladerdeeg zijn lagen, die bijdragen aan het losmaken tijdens het bakken. Voor een Duits bladerdeeg is dit 144 lagen. Als je het bladerdeeg niet zelf wilt maken, kun je de diepvriesversie uit de supermarkt gebruiken. Snijd het ontdooide bladerdeeg in vorm met een scherp mes en vul het naar keuze. Leg de afgewerkte gebakjes op een met margarine of boter ingevette bakplaat. Tot slot worden de gebakjes geborsteld met eigeel. Omdat de gebakjes 15 tot 20 minuten moeten ontspannen voor het bakken, kunt u de oven voorverwarmen. Voor een hete- of heteluchtoven is 200 °C voldoende. Bij boven- en onderwarmte wordt 220 °C ingesteld.

Het losmaken gebeurt door waterdamp

Bak bladerdeeg goed

Bladerdeeg bakken met stoom zorgt ervoor dat de afzonderlijke lagen goed rijzen.

Voordat u in de oven wordt geplaatst, wordt de bakplaat bevochtigd met een beetje water. Door de resulterende waterdamp stijgt het bladerdeeg mooi op en ontstaan er luchtige lagen. Afhankelijk van de grootte van het deeg is de baktijd voor bladerdeeg op een medium rail ongeveer 15 tot 20 minuten. De ovendeur blijft gesloten tijdens het bakken. Het bladerdeeg zou anders kunnen instorten. Tijdens het bakken verdampt het water in het basisdeeg. Omdat de stoom niet door het vet kan ontsnappen, duwen de deeglagen omhoog. Het vet smelt en er ontstaan de vele bladlagen, die knapperig en krokant smaken.

Lees ook:   De Roomba 690 schoonmaken

Ongevulde bladerdeegdeeltjes hebben een houdbaarheid van enkele dagen

Bladerdeegdeeltjes gevuld met fruit of pudding moeten dezelfde dag worden geconsumeerd

Bladerdeegdeeltjes gevuld met fruit of pudding moeten dezelfde dag worden geconsumeerd

Natuurlijk smaken bladerdeegdeeltjes het beste vers na afkoeling. Deeltjes gevuld met fruit of pudding moeten dezelfde dag worden geconsumeerd. Kaassticks, taarten of droog gebak kunnen 2 tot 3 dagen worden bewaard. Opgeslagen bladerdeeg moet kort voor consumptie opnieuw worden gebakken. Het smaakt dan weer als vers gebakken.