Vijzel kopen? Wat zijn de beste vijzels die er beschikbaar zijn ? Black friday


Je maakt de lekkerste gerechten met verse ingrediënten. Vooral als je ervoor kiest om verse kruiden en specerijen toe te voegen. Wil je alle smaken optimaal tot hun recht laten komen, dan is het wel belangrijk dat ze op de juiste manier bewerkt worden.

Dit doe je uiteraard met een vijzel. Hiermee komen alle aroma’s naar boven en worden de smaken van je gerechten nog beter. Zo geniet je nog meer van lekker en gezond eten!

Wil je zelf een vijzel hebben dan wil je natuurlijk graag weten waar je op moet letten als je er een gaat kopen. Je leest in dit artikel hoe je een vijzel gebruiksklaar maakt en nog veel meer. Ook is er een top 3 samengesteld. Hierdoor kies je een vijzel die goed is en waar je snel en veilig mee kan werken.

vijzel

De 3 beste vijzels

Ondertussen weet je al heel wat meer van vijzels en hun materialen. Het zou daarom eens heel goed zo kunnen zijn dat je voor je een vijzel koopt, graag wilt weten wat de beste vijzels zijn die er op dit moment te koop zijn. Dit is de top 3:

Decopatent

Decopatent vijzel

Bekijk de dagprijs

Als je kruiden en specerijen bewerkt met een vijzel komen hun smaken veel beter tot hun recht. Door met de vijzel te stampen en te vermalen blijven smaken en aroma’s een stuk beter bewaard. Bij dit model zijn allebei de onderdelen ruw. Je kan dus je kruiden en specerijen in een handomdraai mengen en vermalen.

Deze ruwe afwerking is bij deze vijzel zowel aan de binnen als aan de buitenkant. Hierdoor heb je dus ook meer grip en kan je de vijzel veel makkelijker gebruiken. Door de ruwe afwerking ontstaat er ook maximale wrijving tussen de stamper en de vijzel. Je kan dus al je ingrediënten makkelijk mengen en vermalen en je kan variëren met allerlei soorten kruiden en specerijen.

Omdat deze vijzel heel zwaar en stevig is, blijft hij eigenlijk altijd keurig op zijn plek staan terwijl je hem in gebruik hebt. Deze vijzel is niet alleen heel gebruiksvriendelijk, hij ziet er ook nog eens heel mooi uit. De vijzel heeft een diameter van 16 cm. Hij is 16 cm hoog. Door dit ruime formaat is hij groot genoeg om er al je lekkere dingen in klaar te maken.

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Hout
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Product breedte: 16 cm
 • Product hoogte: 8,5 cm
 • Product lengte: 16 cm
 • Diameter : 16cm
 • Gewicht: 1,2 kg

Boska

Boska vijzel

Bekijk de dagprijs

Mensen die graag in de keuken staan en graag verse kruiden en specerijen toevoegen aan hun gerechten kunnen niet zonder een goede vijzel en stamper. Met dit keukengereedschap zorg je ervoor dat smaken en geuren optimaal vrij kunnen komen. Hierdoor zullen je gerechten beter smaken dan ooit.

Kies je voor deze mooie marmeren vijzel met een gladde buitenkant dat heb je een echte blikvanger voor in je keuken. Om meer grip te hebben is de binnenkant van deze vijzel ruw. Hij heeft een stevige voet. Hierdoor blijft de vijzel stevig op zijn plek staan tijdens het gebruik.

De diameter van dit model is 17, 5 cm. De hoogte is 10 cm. Hierdoor is deze vijzel geschikt voor een groot aantal toepassingen. Natuurlijk wordt deze vijzel geleverd met een bijpassende stamper. Deze is voorzien van een ruw uiteinde zodat je een maximale wrijving tussen de stamper en de vijzel hebt.

Deze marmeren vijzel is voorzien van een handvat. Omdat dit net zoals de vijzel gemaakt is van marmer ziet het geheel er heel erg mooi uit. Het gewicht van de vijzel zou voor sommige mensen een klein nadeel kunnen zijn. Hij weegt bijna 4,5 kg.

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Marmer
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Product breedte: 17,5 cm
 • Product hoogte: 10 cm
 • Product lengte: 17,5 cm
 • Diameter: 18cm
 • Gewicht: 4,4 kg
 • Inhoud: 0,2 liter

AdHoc Crush

AdHoc Crush vijzel

Bekijk de dagprijs

De echte keukenprins(es) weet natuurlijk heel goed dat je tijdens het koken kruiden en specerijen het beste tot hun recht laat komen als je ze stampt en vermaalt. Dit kan je heel makkelijk doen als je een stamper en een vijzel in je bezit hebt.

Deze vijzel heeft een buitenkant die van acaciahout gemaakt is. Hierdoor ziet hij er prachtig uit. Omdat ook het handvat van de stamper van dit hout gemaakt is kan je deze goed vasthouden. Hij ligt ook nog eens heel prettig in de hand.

Zowel de binnenkant van de vijzel als de kop van de stamper zijn van gietijzer gemaakt. Omdat dit heel stevig materiaal is kan je zonder moeite alle soorten ingrediënten vermalen. Nog een groot voordeel van deze vijzel en stamper, ze zijn heel eenvoudig schoon te maken.

De diameter van deze vijzel is 13 cm en hij is 13 cm hoog. Het gewicht is 1,6 kg. De diameter van de stamper is 4,2 cm. Hij heeft een lengte van 12,5 cm. Door zijn kleine formaat is deze vijzel heel makkelijk op te bergen. Maar door zijn lichte gewicht kan hij redelijk makkelijk gaan schuiven.

 • Kleur: Zwart/Bruin
 • Materiaal: Gietijzer
 • Vaatwasserbestendig: Nee
 • Product breedte: 13 cm
 • Product hoogte: 7,5 cm
 • Product lengte: 13 cm
 • Diameter: 13cm
 • Gewicht: 1,7 kg

Wat is een vijzel?

De vijzel is een keukenhulp die al eeuwenlang gebruikt wordt. Je vermaalt en vermengt er kruiden en specerijen mee. Een andere naam voor een vijzel is een mortier. Hij bestaat uit een kom en een stamper. De kom is gemaakt van hard materiaal.

Dit kan marmer of graniet zijn maar ze komen ook voor in kristal, hout, aardewerk en metaal. Aan de binnenkant kan de kom zowel ruw als glad zijn. Het beste kies je voor een ruwe binnenkant. Het voordeel hiervan is dat je kruiden en specerijen zo veel beter blijven liggen.

Je kan ze dus veel makkelijker vermalen. Wat de stamper betreft, je kan hierbij ook het beste de keuze maken voor een stamper die een ruwe kop heeft. Hierdoor krijg je maximale wrijving tussen de stamper en de kom.

Je kan met de vijzel de ingrediënten pletten. Dit doe je door erop te stampen. Vermalen doe je door de stamper in de kom rond te laten draaien. Voor allebei deze methodes moet je wel aardig wat kracht kunnen zetten.

Wil je dus op een optimale manier gebruik kunnen maken van je vijzel dan heb je daar veel kracht voor nodig in je handen en in je armen.

Door een vijzel te gebruiken komen de geuren en smaken van al je ingrediënten het beste naar boven. Omdat alles behouden wordt zal je gerecht een stuk beter smaken. Dit heb je niet als je een staafmixer gebruikt.

Door een staafmixer te gebruiken is de kans groot dat er te veel hitte en zuurstof vrijkomt. Dit beïnvloedt de voedingswaarden. Ook bestaat het gevaar dat je de aroma’s kapot vermaalt. Door een vijzel te gebruiken heb je veel meer controle.

Je kan hiermee zelf kiezen hoe fijn je al je ingrediënten vermalen wilt hebben. Daarmee heb je natuurlijk ook een grote invloed op de smaaksterkte. Je kan er dus zelf voor kiezen hoe sterk je de smaak van kruiden of specerijen in een gerecht wilt hebben.

Het is niet zo dat een vijzel alleen geschikt is om er kruiden mee te vermalen. Je kan er ook zelf een heerlijke mix van peper en zout mee maken. Je kan een vijzel ook heel goed gebruiken bij het maken van dressings, sauzen, guacamole of pesto.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een vijzel?

Wie op zoek gaat naar een vijzel zal waarschijnlijk eerst naar het uiterlijk kijken. Hier kan je jezelf beter niet blind op staren. Een vijzel kan er dan wel mooi uitzien, dat wil nog niet zeggen dat je er ook prettig mee kan werken.

Kies ook niet voor een vijzel die poreus is. Hierdoor kunnen er namelijk voedselresten in de wand achterblijven. Nog een puntje om even op te letten is het gewicht. Kies je voor een zware vijzel dan zal deze een stuk beter op zijn plaats blijven staan.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de grootte van de stamper. Zeker als je van plan bent om met groter voedsel te gaan koken is een grote stamper belangrijk. Een stamper die te kort is levert problemen op. Hierdoor zal je steeds met je hand tegen de kom aanstoten.

Kijk er ook even naar of de stamper een brede kop heeft. Hierdoor kan je niet alleen in de kom roeren maar ook goed stampen. Is de kop niet breed genoeg dan zal het moeilijk worden om bepaalde ingrediënten te pletten.

Verder is het materiaal waar de vijzel van gemaakt is belangrijk. Over het algemeen kan je het beste een stenen vijzel gebruiken. Vaak zijn deze van graniet of marmer gemaakt. Omdat deze materialen solide, sterk ten dicht zijn kan je er makkelijk ingrediënten mee pletten.

Ook de vorm die de kom heeft is een punt om even goed naar te kijken. Aan de binnenkant moet deze heel goed rond van vorm zijn. Zo kan je overal komen met de stamper. En je hoeft niet bang te zijn dat er nog etensresten in de kom achterblijven.

Als laatste is het formaat van de kom nog belangrijk. Deze moet groot genoeg zijn voor de hoeveelheden en het soort ingrediënten wat je gaat vermalen. Als je vaak grote dingen gebruikt is het wel fijn om een grote kom te hebben waar alles in past.

Ben je van plan om de vijzel alleen te gaan gebruiken om af en toe wat kruiden te vermalen? Dan heb je natuurlijk veel meer aan een kleiner formaat. Voor de meeste mensen is het prettig om meerdere maten vijzels in de keuken te hebben staan.

De vijzel gebruiksklaar maken

Er zijn vijzels die je voor gebruik alleen maar even hoeft af te wassen. Zeker als je kiest voor een stenen variant is dit zeker niet het geval. Om even een voorbeeld te noemen, bij een vijzel van graniet kan het wel eens voorkomen dat er wat zwakkere deeltjes of kleine steentjes inzitten.

Daarom is het erg belangrijk dat je dit soort deeltjes eerst verwijdert voordat je de vijzel in gebruik neemt. Zo weet je zeker dat ze niet in je eten terecht komen. Voordat je gebruik maakt van je nieuwe vijzel doorloop je eerst de volgende stappen.

 • Ten eerste doe je een klein beetje witte rijst in de vijzel. Deze vermaal je helemaal tot de rijst fijn is. Dit doe je door de rijst te pletten, schaven, draaien en stampen. Hier moet je aardig wat kracht bij zetten. Zodra je het grootste deel van de rijst hebt vermalen begin je opnieuw. Dit wordt gedaan om los granietpoeder of gruis los te malen. Herhaal dit net zo lang tot je wit rijstmeel overhoudt waar geen stukjes steen meer inzitten. Meestal is dit het geval na twee keer stampen. Spoel de vijzel onder lauwwarm water en droog hem goed af.
 • Doe nu een handje pinda’s of kokosrasp in de vijzel. Vervolgens ga je flink wat druk op de vijzel zetten en draai je tot het geheel aan de kom gaat plakken. Doe dit net zo lang tot de kom aan de binnenkant met een laag pinda of kokos bedekt is. Vervolgens laat je dit een paar uur staan. Nu zal de olie uit de pinda’s of kokos in de poriën van de vijzel trekken. Dit zorgt ervoor dat er een oliehoudende laag in de vijzel ontstaat. Hierdoor wordt voorkomen dat er geuren en smaken in de vijzel trekken. Spoel nogmaals de vijzel af met lauwwarm water en droog de vijzel heel goed af. De vijzel is nu gebruiksklaar.

Over het algemeen worden vijzels geleverd met een schoonmaakinstructie. Als dit bij jouw vijzel het geval is doe je er verstandig aan om deze op te volgen. De meeste vijzels mogen niet worden schoongemaakt in de vaatwasser. Hierop zijn enkele uitzonderingen.

Meestal kan je de vijzel het beste afspoelen onder lauwwarm water. Droog de vijzel hierna heel goed af. Het is beter als je voor het schoonmaken van de vijzel geen afwasmiddel gebruikt. Mocht je vijzel toch heel vies zijn geworden, pas dan nogmaals de methode waarmee je een vijzel gebruiksklaar maakt toe.

Stamper en vijzel

In de meeste gevallen is de vijzel een stamper. De kom en de stamper samen worden een vijzel genoemd. Soms wordt met het woord vijzel alleen de kom aangeduid. Daarom wordt er vaak gesproken over een kom en een stamper.

Daarom hebben we ervoor gekozen om in dit artikel de vijzel en stamper als een geheel te benoemen. Vraag je iemand om een vijzel dan zal deze persoonlijk waarschijnlijk met zowel de stamper als de kom aankomen. Dit komt omdat ze bij elkaar horen.

Granieten vijzel

Vijzels zijn zoals je weet te koop in allerlei verschillende materialen. Toch heeft graniet de voorkeur. Dit materiaal is een soort natuursteen. Het ontstaat als magma ondergronds stolt. Dit materiaal wordt in grote stukken gedolven. Voornamelijk kom dit materiaal uit Noorwegen, Zweden, Frankrijk en België.

Graniet is een stof die uit mineralen bestaat. Deze bepalen dus ook de kleur van het graniet. De hoofdkleuren hiervan zijn roze, zwart en wit. Omdat graniet een 100 % natuurproduct is, is iedere vijzel van dit materiaal uniek.

De prijs van deze soort vijzel wordt bepaald door de zeldzaamheid van de soort, de samenstelling en de waarde die er over het algemeen aan gehecht wordt. De voordelen van deze steensoort zijn dat deze stootvast, slijtvast, krasvast, hittebestendig en heel hard is.

Graniet heeft wel een klein nadeel. Het is namelijk licht poreus en het is gevoelig voor zure en bijtende producten. Onder andere hierom kan het zijn dat graniet toch niet je eerste keus zal zijn. Ook is het zo dat een ruwe binnenkant dan wel makkelijk werkt, maar deze moet eerst wel goed voorbehandeld worden.

Houten vijzel

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een houten vijzel. Over het algemeen is dit materiaal net iets te zacht om er harde kruiden en specerijen mee te kunnen bewerken. Wat ook nog een nadeel is, in hout kunnen geuren en smaken blijven hangen.

Tegenwoordig zijn er ook houten vijzels te koop die gemaakt zijn van olijfhout. Deze zijn niet alleen heel stevig en goedkoper dan andere houtsoorten. Ze hebben ook nog als voordeel dat ze niet poreus zijn.

Hierdoor kan je er ook wat hardere materialen in gebruiken. Wat ook nog een voordeel is van deze houtsoort is dat het een oliehoudende soort is. Er zullen dus niet snel geuren en smaken intrekken.

Topmerken vijzels

Met een goede vijzel in de keuken heb je een goede hulp bij het pletten en malen van kruiden en specerijen. De ideale vijzel is niet te licht van gewicht. Ook is het prettig dat deze stevig blijft staan tijdens het gebruik.

En het is natuurlijk de bedoeling dat je er alle soorten ingrediënten mee kan bewerken. Wat vijzels betreft is er een merk wat gewoon het beste is als je op zoek bent naar een goede vijzel. Dit zijn niet de allergoedkoopste maar zo weet je wel zeker dat je een uitstekende vijzel koopt.

Jamie Oliver Vijzel

De naam van deze bekende kok is wereldwijd bekend. Hij inspireert al meer dan 19 jaar mensen met zijn boeken en tv-programma’s. Mensen worden hierdoor aangemoedigd om zelf te koken en om nieuwe dingen uit te gaan proberen.

Dit is niet alles wat Jamie Oliver doet. Hij zet zich met zijn eigen liefdadigheidsinstelling in voor een Food Revolution. Het doel hiervan is om Obesitas bij kinderen terug te dringen. Daarnaast wil hij mensen door gezonde voeding een beter leven geven.

Jamie heeft ook een aantal handige keukenhulpjes op de markt gebracht. Deze kunnen je helpen om allerlei heerlijke gerechten klaar te maken. Dit is dan ook de reden waarom hij ervoor heeft gekozen om ook een groot aantal vijzels op de markt te brengen.

Waar koop je een vijzel?

Voordat je een vijzel koopt is het belangrijk dat de stamper goed in de hand ligt. De vijzel moet een goed gewicht hebben om er prettig mee te kunnen werken. Dit kan je maar op een manier duidelijk zien en dat is natuurlijk door naar te winkel te gaan.

Hier kan je niet alleen de vijzel zien maar ook voelen. Je kan ook meteen ondervinden hoe het met de ruwheid van de vijzel gesteld is. Bij een van deze winkels slaag je zeker voor de aankoop van een goede vijzel.

Blokker

Deze winkel kent iedereen. Hij werd opgericht in 1896 en heeft sinds die tijd een plek in ieder dorp of stad veroverd. Bij deze winkel vind je allerlei artikelen voor in en om huis. Hier is alles aanwezig om je huishouden draaiende te kunnen houden.

Je kan hier terecht voor allerlei soorten keukenbenodigdheden waar je de lekkerste dingen mee kan maken. Deze kan je dan opeten met het servies en bestek van deze winkel. Hier vind je ook alles om de was te doen, je huis schoon te maken en er is ook een groot assortiment speelgoed.

Wil je dus een vijzel aanschaffen dan is het logisch om eerst een kijkje te nemen bij Blokker. Omdat ze een groot assortiment hebben kan je hier kiezen uit een groot aantal vijzels. Ze hebben ze hier in allerlei materialen en formaten.

Action

Wie graag een vijzel in huis wil halen maar geen groot budget heeft, of maar heel af en toe een vijzel denkt te gaan gebruiken en er dus niet veel geld aan uit wil geven, moet zeker deze winkel niet vergeten.

Omdat deze winkel een groot aantal huishoudelijke artikelen verkoopt tegen hele lage prijzen kan het heel goed zo zijn dat je hier jouw ideale vijzel tegenkomt. Omdat het assortiment van Action steeds wisselt is het steeds weer een verrassing wat je er deze keer weer tegenkomt.

Ikea

Deze winkel moet je zeker niet vergeten als je op zoek bent naar een vijzel. Er is hier zelfs een model te koop wat aan beide zijden gebruikt kan worden.

Recent Posts