Vries bospaddenstoelen

Het belangrijkste seizoen voor bospaddenstoelen is in september en oktober. De verschillende soorten smakelijke paddenstoelen kunnen gratis worden verzameld in de bossen voor persoonlijke consumptie. Ze zijn ook verkrijgbaar op veel wekelijkse markten en supermarkten in de herfst. Als je te veel paddenstoelen hebt verzameld of wilt inslaan, kun je de champignons invriezen. Wat is de gemakkelijkste manier om wilde paddenstoelen in te vriezen?

Bospaddenstoelen uit de supermarkt hoeven niet afgewassen te worden

Reinig bospaddenstoelen voor het invriezen

Reinig bospaddenstoelen voor het invriezen

Na het verzamelen moet je de champignons eerst op een theedoek smeren en sorteren. Misschien heb je ook wel een of andere paddenstoel verzameld die niet eetbaar is. Je moet ook schimmels sorteren die besmet zijn met insecten. Daarna worden de champignons eenvoudig schoongemaakt met een vochtige doek of een keukenpapier. Afwassen in de gootsteen is meestal niet nodig. Dit geldt vooral voor champignons die uit de supermarkt komen. Als bospaddenstoelen in het water worden geplaatst, nemen ze op. Na het schoonmaken worden de stengels van de champignons afgesneden. Grote paddenstoelen worden verdeeld of gevierendeeld. Je kunt kleine bospaddenstoelen in één stuk invriezen. Verpak de schoongemaakte en gesneden champignons in kleinere porties en vries ze in. Kleine diepvrieszakjes met ritssluiting zijn ideaal.

Cantharellen kunnen bitter smaken door bevriezing

Blancheer cantharellen voor het invriezen

Blancheer cantharellen voor het invriezen

Met verse cantharellen uit het bos moet je een beetje anders te werk gaan. Voor het schoonmaken worden de champignons een beetje bestrooid met bloem. Het meel bindt het vuil op de champignons en kan dan gemakkelijk worden afgewassen met lauw water. Bij cantharellen wordt meestal alleen de onderkant van de stengel afgesneden. Je kunt zeer grote exemplaren in het midden verdelen. De cantharellen worden kort voor het invriezen geblancheerd. Hierdoor gaan de bittere stoffen die geproefd kunnen worden als de champignons rauw worden ingevroren verloren. Na het blancheren moeten de champignons afkoelen. Je verpakt ze dan in porties en vriest de kleine zakjes gewoon in.

Lees ook:   Jachtschotel met gehakt

Het drogen van de bospaddenstoelen is een alternatief voor het invriezen

De champignons kunnen ook gedroogd worden in de oven

De champignons kunnen ook gedroogd worden in de oven

Als je je bospaddenstoelen niet wilt invriezen, kun je ze ook gewoon drogen. Dit werkt gewoon in een speciale dehydrator of in de oven. In de dehydrator worden de boszwammen gedroogd bij een temperatuur van 40 tot 50 °C. Bij deze temperatuur blijven de smaak en aroma’s van de paddenstoelen behouden. Als u de oven gebruikt, stelt u ook 40 tot 50 °C in voor apparaten met circulerende lucht. Het droogproces duurt ongeveer twee tot drie uur. Om het vocht te laten ontsnappen, wordt de ovendeur bevestigd met een houten lepel. Af en toe moet je de paddenstoelen schudden. De bospaddenstoelen om te drogen worden op dezelfde manier bereid als om in te vriezen.