Waar is de middenrail in de oven?

In veel recepten staat dat een gerecht op de middenrail van de oven moet worden gekookt. Dit is vooral essentieel bij het werken met boven- en onderwarmte of de grillfunctie. Wanneer ze echter in hun eigen oven kijken, merken chef-koks op: vaak is er geen aparte rail in het midden. Dus waar zit de middenrail precies in de oven?

Ovens en fornuizen zijn allemaal anders opgebouwd. Hoe anders, daar komen we meestal pas achter als we in het recept een indicatie vinden op welke rail een cake, braadpan of gebraad moet worden geplaatst. Vaak is het de middenrail in de oven – die dan simpelweg niet beschikbaar is. Dit komt door de verdeling van kleinere ovens in vier niveaus.

Waarom bakken op een medium rail?

Het midden van de oven is thermodynamisch de beste positie voor boven- en onderwarmte, maar ook circulerende lucht. Speciaal geplaatst op een rooster krijgt voedsel dat precies in het midden staat van alle kanten het maximale warmte-effect. Zo worden in een pizza zowel deeg als topping goed doorgebakken en kan het deeg uitstekend rijzen. Zelfs met een gebraad of een cake moet de warmte tot in de kern doordringen. De middenrail is hiervoor ideaal.

Middenrail met slechts vier rails

Als je kachel drie of vijf rails heeft, is het volkomen duidelijk waar de middenrail zit. Met de vaak aangelegde vier rails wordt het moeilijker. Hier moet u beslissen op basis van het type warmte. Op topwarmte is de tweede van bovenaf perfect voor het looien van een oppervlak, bijvoorbeeld met kaas. Convectie werkt ook uitstekend op de tweede rail van onderaf, omdat de temperatuur goed verdeeld is. Als je een brood wilt bakken of een gerecht vochtig wilt houden tijdens het koken, schuif je de watercontainer van onderaf op de tweede rail en het bereide gerecht of deeg zelf op de tweede van bovenaf.

Lees ook:   Hoe Lang Pasta Bewaren In Koelkast? (Perfect answer)

Midden van de kookkast in plaats van middenrail

Eigenlijk gaat het er gewoon om dat het eten, d.w.z. je creatie, bijzonder gecentreerd is. Hoge braadstukken, cakes en broden zijn daarom van onderaf in goede handen, zelfs op vier niveaus op de tweede rail. Idealiter zou er geen rooster of plaatwerk boven moeten zijn om de warmtecirculatie niet te blokkeren. Waar de middenrail zich daadwerkelijk bevindt, hangt af van het voedsel, de bereidingswijze en het type warmte.