Waar is het het warmst in de oven?

Waar is het het warmst in de oven

De oven is een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten in de keuken. Het vormt vaak een centrale eenheid in de keuken met het fornuis. Vanwege zijn veelzijdigheid zou het in principe een heel andere naam nodig hebben. Naast het bakken kan de moderne oven van vandaag worden gebruikt in verschillende bereidingsmethoden, zoals zachte frituurmethoden, grillen, stoven, laag koken en opwarmen. Vroeger, net als nu, rijst de vraag waar het het warmst is in de oven.

Elke oven heeft zijn eigen eigenaardigheden

De oven wordt tegenwoordig bediend met elektriciteit of met gas. Vroeger werden oudere apparaten gestookt met hout of kolen. Deze ovens hadden boven- of onderwarmte. Ovens die verwarmd worden met gas hebben een aantal voordelen ten opzichte van een houtoven. Ze bereiken zeer snel de gewenste temperatuur om te koken, bakken of stoven. Omdat de verwarmingsspiraal zich op de vloer van de kookkast bevindt, is de warmte tijdens het verwarmen hoger in het onderste gedeelte dan aan de bovenkant. Voor een uniforme bereiding kan het voedsel tijdens het bakken of koken op de gewenste hoogte op de rails worden geduwd. Naarmate de warmte naar boven stijgt, wanneer de vlam laag is, is het heetste gebied het bovenste derde deel van de oven. Een ander voordeel van de gasoven is het energieverbruik. De oven stoken met gas is goedkoper dan verwarmen met elektriciteit.

Bij circulerende lucht of bij hete lucht wordt de warmte in de oven beter verdeeld.

Voor een elektrische oven geldt hetzelfde principe als voor een gasoven. Zelfs met deze apparaten heeft het bovenste derde deel van de kookkamer meestal een hogere temperatuur. De meeste moderne apparaten werken echter met circulerende lucht. De hete lucht stijgt nog steeds op, maar wordt door de ventilator zodanig gezwenkt dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn. Niettemin, zelfs in een convectiekachel, is de warmte hoger in het bovenste derde deel van de kookkamer. Een ander voordeel van circulerende lucht is dat verschillende voedingsmiddelen tegelijkertijd op de extracten of rails kunnen worden gekookt of gebakken. In een heteluchtoven is de ventilator omgeven door een ringradiator. Deze ovens zijn zeer snel op temperatuur en hebben veel meer uniforme temperaturen in de kookkast dan circulerende luchtkachels vanwege de turbulentie van de hete lucht. Deze apparaten worden vaak ook gebruikt in de gastronomie.

Lees ook:   hoe werkt een vaatwasser

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.