Waarom rookt mijn pan zoveel en wat kan ik eraan doen?

Vraag jezelf af waarom rookt mijn pan zo veel? Stel je voor dat je een heerlijke maaltijd kookt voor je familie of vrienden.

Terwijl je kookt, begin je en merk je de beginnende rookkrullen die uit je pan en rond je eten komen.

Je weet niet wat de oorzaak is, hoe je er vanaf komt, en waarom het zelfs gebeurtmaar je weet dat je er achter moet komen om het diner af te maken.

De rook van de pan is te wijten aan ofwel te heet zijn, resten op het oppervlak, of schade aan het oppervlak. Af en toe, kruiden of olie ook rook veroorzaken.

Om dit te verhelpen, moet u het vuur lager zetten, uw pan na elk gebruik volledig schoonmaken, kapotte panafdichtingen weggooien, of de kruiden aanpassen aan de temperatuur van uw pan en voedsel.

Waarom rookt mijn pan zoveel?

mijn pan rookt zo veel

Vraagt u zich af, “waarom rookt mijn grillpan zo erg?”

Een rokende pan ontstaat door een proces dat bekend staat als “pyrolyse,” een reactie die ervoor zorgt dat voedsel gaar wordt door de zuurstof eruit te halen.

Pyrolyse moet gebeuren om voedsel bruin te maken en is wat de karamelisatie op populaire gerechten veroorzaakt.

Zonder pyrolyse zou voedsel niet zo lekker zijn, maar het is het belangrijkste proces dat de rook uit uw pan veroorzaakt.

Tussen de olie en het voedsel zelf, is de rook de zuurstof die ontsnapt om je maaltijd volledig door te koken.

Note: If your food won’t caramelize, it may not have enough oil or the temperature of the pan may be too low!

Hoewel er manieren zijn om de kans op rook tijdens het koken te verminderen, is er altijd de mogelijkheid dat er toch een heel klein beetje rook ontstaat door dit proces.

Het mag echter nooit meer zijn dan een klein vleugje-als er genoeg rook is om je eten te bedekken, heb je het vlampunt bereikt.

Rookpunt versus Vlampunt

Het rookpunt van een olie is wanneer deze te heet wordt voor de pan, maar niet de mogelijkheid van beschadiging heeft.

Als uw olie ongeveer 455 graden Fahrenheit of 230 graden Celsius bereikt, loopt u risico op roken.

Als u meer rook ziet dan normaal, moet u uw pan van het vuur halen en wachten tot hij is afgekoeld. Afhankelijk van hoe lang de olie is verhit, zal het langer duren om het af te koelen tot een veilige temperatuur.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bresiliennetaart

Het vlampunt is wanneer olie over 616 graden Fahrenheit of 325 graden Celcius. en loopt het risico in brand te vliegen.

U bereikt het rookpunt voordat u het vlampunt bereikt, dus het is van cruciaal belang een rokende pan te verzorgen voordat hij te heet wordt.

Als u zich zorgen maakt over het bereiken van het vlampunt van uw pan, hebben sommige oliën een hoger rookpunt dat beter te gebruiken is.

Note: oils that have a low smoke point and shouldn’t be used in frying are seed oils (flax, pumpkin, walnut) and regular olive oil.

Soorten oliën met een hoog rookpunt

verschillende oliën

Bij de keuze van uw olie voor het koken kunnen verschillende opties het bereiken van het rookpunt bemoeilijken. In volgorde zijn dat de volgende:

  • Avocado olie
  • Canola olie
  • Zonnebloemolie
  • Druivenpitolie
  • Lichte olijfolie
  • Kokosolie

Als u zich zorgen maakt over brand, zijn deze opties een goede plek om te beginnen met minder kans op roken.

Note: Peanut oil has a high smoke point, and people with peanut allergies can safely consume refined peanut oil. Unrefined (also called crude) peanut oil should be avoided.

Pannen en waarom ze roken

De meeste pannen roken bij gebruik door pyrolyse.

Elk type pan kan ook een speciale reactie op hun ontwerp hebben waardoor ze meer of minder gevoelig zijn voor roken tijdens het koken.

Nieuwe pannen

nieuwe pannen

Als u onlangs een pan hebt gekocht, zal deze waarschijnlijk de eerste keer dat u hem gebruikt roken, zelfs als hij gekruid is.

Dit komt door een fabriekscoating die veel pannen hebben om ze in de winkel vers te houden.

Als je een ongekruide pan hebt, d.w.z. dat hij niet het proces heeft doorlopen van wassen, oliën en verhitten voor gebruik, heb je een grotere kans op roken.

Note: You can wash your pan thoroughly before using it to reduce the amount of smoke that may appear.

Gietijzeren pannen

Dit type pan rookt door de hitte. Hoewel gietijzeren koekenpannen speciale processen hebben om ze een betere optie bij het koken te maken, zijn ze nog steeds roken als ze te heet zijn..

Een manier om het risico van it-rook te elimineren is om uw gietijzeren pan voor te verwarmen in de oven, waardoor hij al heet wordt voordat u hem op het fornuis zet.

Roestvrijstalen pannen

Deze pannen zullen nog steeds roken door de hoge hitte.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Zalmburger met komkommer en pepersaus

Net als gietijzeren pannen staat roestvrij staal erom bekend dat het snel heet wordt en die warmte kan vasthouden over de hele bodem van de pan.

Hierdoor lopen ze echter ook meer risico op roken dan andere keuzes. Voedsel koken op middelhoog tot laag-medium zal dit probleem helpen verlichten.

Pannen met antiaanbaklaag

anti-aanbak pannen

Er zijn twee redenen waarom anti-aanbakpannen gaan roken: hoge hitte en de coating.

Voor hoog vuurzullen anti-aanbakpannen zich op dezelfde manier gedragen als de andere opties. Ze moeten op een gemiddelde temperatuur worden gehouden om te voorkomen dat ze gaan roken.

En net als bij de andere opties moet u ze van het vuur halen en de temperatuur van het fornuis verlagen voordat u verder kunt koken.

De tweede optie is echter veel fataler. Pannen met antiaanbaklaag hebben een coating die voorkomt dat ze blijven plakken. Dat is de reden waarom ze zo’n grote markt hebben.

Als deze coating bekrast, verbrand of beschadigd raakt, kan dat problemen geven bij het koken. Als u de coating van anti-aanbakpannen ziet tijdens het koken of wassen, gooi de pan dan weg.

Deze coating is giftig en brandbaar, dus het is beter om het niet in de buurt te houden als het beschadigd is.

Hoe uw rookpan probleem op te lossen

manieren om roken op te lossen

Wanneer uw pan begint te roken, moet u deze stappen volgen om de snelheid waarmee uw pan rookt te stoppen of te vertragen.

Stap #1. Controleer het niveau van uw kachel.

Als uw fornuis hoger dan middelhoog staat, kan het te heet zijn voor de pan.

Normaal gesproken moeten pannen rusten tussen medium tot medium-hoog. Ze mogen nooit te lang op een hoge temperatuur staan.

Stap #2. Zet het fornuis lager en haal het van het vuur.

Haal de pan indien mogelijk van het vuur en zet de temperatuur van het fornuis ook lager.

Wacht op een een paar minuten tot de pan is afgekoeld alvorens terug te keren naar het vuur.

Stap #3. Kook normaal terwijl je de temperatuur laag houdt.

Ga door met het koken van het voedsel zoals u normaal zou doen, terwijl u de hitte van het fornuis laag houdt. Dit voorkomt dat de pan te heet wordt en weer gaat roken.

Als u rook blijft zien, kan het aan uw kruiden of uw olie naar keuze liggen.

Stap #4. Was en droog uw pan na het koken volledig af.

Nadat de pan volledig is afgekoeld van het koken, volledig afwassen en drogen.

Lees ook:   Heerlijke Quiche Lorraine uit de Airfryer

Gebruik bij het wassen slechts een kleine hoeveelheid afwasmiddel en maak de hele pan schoon.

Spoel alle zeep af en droog volledig af voor het volgende gebruik.

Rookpan FAQ

vragen over rookpan

Een rokende pan is een mogelijk gevaarlijke situatie. Hier zijn enkele snelle antwoorden op veelgestelde vragen.

Waarom rookt mijn pan?

Pannen roken omdat ze te heet zijn (ongeveer 445°F of 230°C), met resten van het wassen en/of kruiden, of als het oppervlak beschadigd is.

Als uw pan rookt, van het vuur halen en laten rusten alvorens het weer op een lagere temperatuur op het fornuis te zetten.

Hoe kan ik mijn pan laten stoppen met roken?

Neem voorzorgsmaatregelen voor en na het koken om te voorkomen dat uw pan gaat roken. Was en droog uw pan grondig af voor elk gebruik.

Als u schade ziet op de coating of bodem van de pan, gooi deze dan voor de veiligheid weg.

Gebruik bij het koken een middelhoog tot middellaag vuur. Indien mogelijk, een olie met een hoog rookpunt gebruiken.

Welke oliën zijn het beste om te stoppen met roken?

Oliën met een hoog rookpunt zijn de beste om mee te koken als u zich zorgen maakt over een mogelijke brand.

Deze oliën zijn avocado-olie, canola-olie, zonnebloemolie, druivenpitolie, lichte olijfolie en kokosolie.. De meeste hiervan zijn verkrijgbaar bij elke kruidenier bij u in de buurt.

Wat is het verschil tussen rookpunt en vlampunt?

verschil rookpunt en vlampunt

Het rookpunt ligt rond de 445°F of 230°F.Dit is het moment waarop oliën beginnen te roken.

Dit stadium is voor het vlampunt. Het vlampunt is wanneer olie ongeveer 615°F of 325°C bereikt. en is er gevaar voor brand.

Om te voorkomen dat een rookpunt een vlampunt wordt, haalt u een rokende pan van het vuur en laat u deze afkoelen alvorens terug te keren naar een lagere temperatuur.

Hoe roken verschillende pannen?

Waarom rookt mijn pan zo erg? Nieuwe pannen roken door een fabriekscoating of doordat ze te heet zijn.

Gietijzeren pannen gaan roken als ze te heet zijn, maar u kunt opnieuw opwarmen in de oven voor gebruik om de rook te stoppen.

Roestvrijstalen pannen roken omdat zij de warmte beter vasthouden dan andere pannen. Pannen met antiaanbaklaag roken om twee redenen: hoge temperatuur of een beschadigde anti-aanbaklaag.