Waarom smaakt zeewier naar vis? Een definitief antwoord

De populariteit van zeewier groeit elke dag in de wereldkeuken, maar waarom smaakt zeewier naar vis?

Of je het nu eet als onderdeel van misosoep of als bakje voor rijst, zeewier is wereldwijd een fenomeen geworden – niet in de laatste plaats door de Hallyu of Koreaanse golf.

Je komt zeewier overal tegen, van luxe restaurants tot de kruidenier op de hoek.

Als je aarzelt om dit heerlijke ingrediënt te proberen omdat je je afvraagt waarom zeewier naar vis smaakt, lees dan verder om uit te vinden waarom dat zo is en je zorgen weg te nemen!

Zeewier smaakt naar vis omdat het in de Oceaan groeit! Veel mensen associëren de zoute smaak van het meeste zeewier met vis, maar niet alle zeewier heeft een hoog natriumgehalte.

Hoe smaakt zeewier?

gedroogd zeewier

Zeewier, vers geoogst van het strand of gedroogd, smaakt naar de oceaan. Om de unieke minerale smaak van zeewier te begrijpen, moet je het uitproberen.

Deze specifieke smaak komt voort uit de indeling in de vijfde kernsmaak, bekend als umami.

Smaakprofiel van zeewier

Vroeger zou het zeewier… als zout beschouwd vanwege zijn hartige aard; het komt immers uit de zee. Maar in 2002 werden nieuwe smaakreceptoren gevonden op de tong.

Deze nieuwe receptoren vormen de eerder genoemde kern van de vijfde smaak, umami.

Met zijn zoute, zoete smaak die vaak een vleugje bitterheid heeftHet smaakprofiel van zeewier is onmiskenbaar umami.

Visachtige smaak en geur van zeewier

smaak en geur

Als zeewier naar de oceaan smaakt, zou dat de reden kunnen zijn waarom mensen denken dat het naar vis smaakt?

Ja… en nee.

Terwijl beide onderzees bestaan, wat bijdraagt aan de gelijkaardige smaak en geur tussen beide items. meer significante factor is dat vis en zeewier trimethylamine bevatten.

Trimethylamine is ook verantwoordelijk voor de visachtige geur die geassocieerd wordt met visvlees.

Trimethylamine oxide, een stof in viscellen, veroorzaakt een onaangename geur als de bacteriën zich vermenigvuldigen op de vis.

Smaakt al het zeewier hetzelfde?

zeewier smaakt hetzelfde

Alle zeewier heeft niet hetzelfde smaakprofiel. Naast verschillende soorten zeewier (rode algen, bruine algen, en groene algen).

Er zijn ook andere soorten, zoals wakame of nori. In het Engels is wakame, ook bekend als zeemosterd, kelp met een subtiele zoete smaak.

Wakame wordt vaak gebruikt in soepen, zoals miyeokguk. Aan de andere kant, nori is zeewier (rode alg van het geslacht Pyropia) dat gebruikt wordt bij het maken van sushi..

Door het drogen heeft nori een meer prikkelende visachtige geur en smaak.

Andere veel gegeten zeewieren zijn kelp en arame. Kelp, ook bekend als kombu, heeft een sterke umami smaak die doet denken aan vlees. Terwijl arame daarentegen een milde en zoete smaak heeft.

Zijn er niet-visachtig smakende zeewieren?

Hoewel alle zeewier een minerale zeesmaak heeft, hebben bepaalde soorten smaken die zelfs de meest kieskeurige smaakpapillen tevreden zullen stellen.

Een voorbeeld hiervan is dulse, een gedroogd zeewier uit de familie van de rode algen dat naar verluidt naar spek smaakt.

Bovendien, omdat gedroogde dulse een knapperige textuur heeft, is het perfect voor degenen die op hun cholesterol moeten letten, maar toch van de smaak van spek genieten.

Tip: You can substitute dulse in dishes you’d normally use bacon in.

Vers zeewier versus gedroogd zeewier

gedroogd en vers zeewier

Vers zeewier verschilt op alle denkbare manieren van gedroogd zeewier; ze hebben bijna niets gemeen, van uiterlijk tot textuur tot smaak.

Ze hebben onmiskenbaar gezondheidsvoordelen gemeen, waaronder het ondersteunen van je darmgezondheid door de groei van “goede” bacteriën in je maag te verhogen.

Vers zeewier

In tegenstelling tot zijn gedroogde tegenhanger heeft vers zeewier ruwweg 12,5 mg natrium – slechts 1% van uw dagelijkse inname.!

Vers zeewier heeft een veel minder visachtige smaak dan gedroogd zeewier.

It should lack the strong sea salt taste associated with anything freshly caught from the sea when appropriately rinsed.

Gedroogd zeewier

Als je het ooit hebt geprobeerd, vraag je je misschien ook af waarom gedroogd zeewier naar vis smaakt?

Zoals eerder gezegd, in zijn gedroogde vorm, zeewier een meer visachtige smaak door het proces dat het ondergaat om te drogen.

Gedroogd zeewier is vaak zwaar gezouten, en daardoor krijgt het nog meer umami smaak.

De toename in kruiden maakt het een goede vervanger voor vissmaken bij gebruik in veganistische gerechten.

Omdat het zwaar gezouten is, gedroogd zeewier tot 312 mg natrium per portie – dat betekent dat één portie goed is voor 13,5% van je dagelijkse inname!

Heeft de textuur van het zeewier invloed op de smaak?

gedroogd zeewier smaak

Ja, de textuur van zeewier beïnvloedt de smaak ervan; dit geldt voor alle voedingsmiddelen, zoals blijkt uit een artikel dat is geschreven voor de National Library of Medicine.

De textuur van zeewier

Qua textuur varieert zeewier van kauwbaar tot knapperig, afhankelijk van verschillende factoren.

Vresh zeewier is taai, slijmerig en glibberig. Sommige varianten, zoals kelp, kunnen een vlezig mondgevoel hebben.

Van gedroogd zeewier, zoals nori, kun je verwachten dat het vlokkerig en knapperig is. Nori is knapperig tenzij blootgesteld aan hitte of vocht, zoals bij het maken van musubi.

Het effect van de textuur op de smaak

De textuur van voedsel is een cruciale factor die de sensorische perfectie van smaak beïnvloedt.

Als we bijvoorbeeld een soort zeewier nemen en het zowel vers als gedroogd serveren, kan de textuur ons doen geloven dat er een verschil in zoutheid is, net als bij oesters, ook al zijn de gehaltes hetzelfde.

Is al het zeewier eetbaar?

Niet alle zeewier is eetbaar. Deskundigen adviseren bijvoorbeeld het eten van hijiki te vermijden, omdat het een hoog arsenicumgehalte heeft.

Dit type zeewier wordt droog en versnipperd verkocht en onderscheidt zich visueel van andere soorten, zoals kombu.

Tip: To avoid inedible seaweed, always buy it from a grocery store and not on the beach.

Is zeewier anders dan zeegras?

Ja, zeewier verschilt van zeegras. Zeegras is een vaatplant, wat betekent dat het wortels en stengels heeft. Zeegras heeft echter weinig vaatweefsel.

Deze twee planten verschillen in structuur en hoe ze voedingsstoffen verdelen.

Net als zeewier kan niet elke variatie van zeegras geconsumeerd worden. Op de Filippijnen bijvoorbeeld, koken ze met de keseg keseg en lomo lomo soorten zeegras.

Bovendien, zeegrassmaak afhankelijk van de variatie. Van bandzeegras is bijvoorbeeld bekend dat het bij koken naar kastanjes smaakt.

Hoe zeewier anders te laten smaken

maak het anders

Het umami smaakprofiel van zeewier is niet voor iedereen weggelegd.

Als je van de textuur van zeewier houdt, maar de smaak niet kunt verdragen, zijn er een paar oplossingen die je kunt proberen voordat je deze gezonde snack helemaal opgeeft.

Week het: Hoewel het zeewier niet geheel van zijn “visachtig” smaak, het weken in koud water kan helpen de smaak en geur van de zee te lessen.

Verander het water in de kom totdat de geur (en smaak) te verdragen is.

Kruid het: Breng je zeewier op smaak met sesamolie of zout om de smaak helemaal te veranderen. Als kanttekening, wees niet te hardhandig met de sesamolie!

Kook het: Het koken van uw zeewier is een geweldige manier om de smaak en textuur te veranderen van je zeewier.

Tip: You can experiment with different cooking methods to find what you like best.

Koken om zeewier visrijker te maken

Je hoeft niet veel te doen om de natuurlijke visachtige smaak van zeewier te benadrukken.

Behalve om het puur te eten, zoals met norivellen, kun je het ook gebruiken om sushi of musubi in te wikkelen. Je kunt het ook over ander voedsel strooien om het umami smaakprofiel van dat gerecht te versterken.

Koken om zeewier minder visachtig te maken

Uw zeewier koken om minder visachtig te maken kan een heel avontuur zijn.

Maar het toevoegen aan gerechten die zwaar gekruid zijn, is een uitstekende manier om de pikante, maritieme smaak van zeewier te verminderen.

Voedingsmiddelen die de vissmaak van zeewier maskeren zijn onder andere:

  1. Soepen (Misosoep bijvoorbeeld heeft een diepe, hartige smaak die de oceaansmaak van zeewier maskeert).
  2. Salades (Japanse salades bevatten ingrediënten met grote smaken, zoals gember en azijn, die de vissmaak gemakkelijk overstemmen).
  3. Gebakken zeewier (Bepaalde soorten zeewier worden hartiger, zoals spek, wanneer ze gebakken worden).

Waarom smaakt zeewier naar vis?

waarom zeewier naar vis smaakt

De umami smaak van zeewier wordt het best omschreven als de smaak van de zee, daarom vraagt men zich vaak af… waarom zeewier naar vis smaakt.

Hoewel het naar de oceaan smaakt, is niet al het zeewier hetzelfde. Sommige smaken naar spek, terwijl andere smaken naar gekookte kastanjes.

Als je zeewier te visachtig is, kun je dingen doen om de smaak tegen te gaan, waaronder koken.

En, als je houdt van de rijke smaak van zeewier, visachtig en al, blijf dan genieten van alle gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het opnemen van zeewier als onderdeel van je evenwichtige dieet.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Fruittaart met chocoladepudding