Waarom wordt friet niet krokant in de oven?

Traditioneel worden frietjes krokant gebakken in de frituurpan met veel olie. Deze bereidingswijze is echter niet bijzonder gezond en zeer complex. Bovendien nestelt zich een onaangename geur van vet in de keuken, die moeilijk te verwijderen is. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan de oven in plaats van de frituurpan, waarmee friet veel lager in vet en zonder storende geuren kan worden bereid. De frietjes zijn echter vaak niet echt knapperig, een omstandigheid die door verschillende factoren wordt veroorzaakt.

Bereiding van diepgevroren friet

Wanneer gefrituurde diepvriesmaaltijden zoals friet op de bakplaat worden gelegd, ontsnapt er onvermijdelijk vocht. Dit kan nergens ontsnappen en de frietjes blijven bij het bakken in hun eigen bouillon, zodat ze niet echt krokant worden. Een oplossing voor dit probleem is de vorige ontdooiing, waarbij de friet vervolgens droog wordt gedept met keukenpapier. In plaats van ze direct op de bakplaat in de oven te plaatsen, is het beter om er een verhoogd koelrooster overheen te leggen. Hierdoor kan de ontsnappende vloeistof op de bakplaat druppelen en verdampen. Deze hete lucht circuleert rond het voedsel, waardoor de friet veel gelijkmatiger en mooi bruin en knapperig wordt gekookt.

De juiste vorm en variëteit voor zelfgemaakte friet

Om knapperige friet aan de buitenkant en zachte friet aan de binnenkant te krijgen, is het kiezen van de juiste aardappelsoort cruciaal. Bloemige kokende aardappelen zijn ideaal, omdat een alternatief voornamelijk wasachtige variëteiten kan worden gebruikt. Of de huid blijft zitten met zelfgemaakte frietjes is puur een kwestie van smaak. Als u de aardappelen echter niet schilt, moet u ze van tevoren grondig wassen. Vervolgens speelt de vorm een uiterst belangrijke rol bij het snijden. Snijd de aardappelen in dunne stokjes, maar niet te dun, anders gaat de friet branden. Aan de andere kant blijven te dikke stokjes rauw in het midden. Perfect is een diameter van iets meer dan een halve centimeter.

Lees ook:   Bevroren Afbakbroodjes Oven Hoe Lang? (Solved)

Zout en olie Frietjes

Als je zelf friet maakt, moet je ze zouten en oliën zodat ze knapperig zijn. De olie mag echter slechts spaarzaam worden gebruikt. Leg na het drogen de in stokjes gesneden aardappelen in een kom en draai met een beetje olie en zout. Het zout haalt tijdens het bakken het water uit de aardappelen, maar laat de friet niet van buitenaf uitdrogen, waardoor ze een krokant korstje krijgen. Bak de friet vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ongeveer een half uur op 180° tot 200° Celsius.

Tip: Draai de frietjes na de helft van de baktijd een keer om zodat ze van alle kanten krokant worden gebakken.