Wanneer kun je stoppen met het eten van wortels?

Ondanks de grootste zorg bij het omgaan met voedsel, kan het gebeuren dat je een paar wortels in de koelkast of voorraadkast vergeet. Zijn wortelen nog eetbaar, ook al heeft de schil al een bruine tint aangenomen en is de wortel helemaal zacht en flexibel?

In geval van schimmel afstand doen ten gunste van uw gezondheid

Naast de salade hebben een paar wortelen zich comfortabel gemaakt in het groentecompartiment van de koelkast. Tijdens de controle zult u merken dat de groenten al zweten en al een harige nuance aan de bovenkant hebben ingesteld. Als de wortels schimmelen, moet je ze nooit meer eten. Hoewel wortels een zeer lange houdbaarheid hebben, is schimmel een goede reden om uw beslissing te heroverwegen en het zonder te doen. De sporen van de beschimmelde coating zijn al in de wortel doorgedrongen, dus het helpt niet als je de schaal royaal verwijdert. In geval van schimmelbesmetting moet je de wortels weggooien en moet je er niet eens aan denken of ze nog eetbaar zouden kunnen zijn.

Zachte wortelen zijn minder lekker, maar onschadelijk

Voordat een wortel schimmel opbouwt, verliest deze stabiliteit en wordt hij flexibel. Zachte wortels zien er minder aantrekkelijk uit en verliezen hun aroma. Toch hoef je ze niet weg te gooien, want ze zijn op dit moment nog eetbaar. In een soep, of als basis voor een rollade of jus, kun je de royaal geschilde wortelen nog steeds gebruiken. Oneetbaarheid treedt op op het moment dat papperige of donkerbruine vlekken ontstaan. Zelfs als de wortel nog steeds niet giftig is, zal het het hele gerecht bederven en mag daarom in de eerste plaats niet in de pan komen.

Lees ook:   Hoeveel Sushi Rolls Per Persoon (Porties, Tips & Bijgerechten)

Tip: Wortelen ontwikkelen geen gifstoffen!

In tegenstelling tot aardappelen, waarvan de groene vlekken en ziektekiemen giftige solanine bevatten, ontwikkelen oudere wortels geen gifstoffen. Zo kun je ook minder aantrekkelijke wortelen verwerken zonder je gezondheid in gevaar te brengen en zorg ervoor dat je geen misselijkheid of braken hoeft te verwachten. Toch is het aan te raden om het zonder schimmel en donkerbruine vlekken te doen. In het groentecompartiment van je koelkast gaan onverpakte wortelen minstens een week mee. Toch worden regelmatige versheidscontroles aanbevolen.