
Kipnuggets, vissticks, kroketten of frietjes. Met een friteuse kunnen in de keuken veel verschillende gerechten en bijgerechten worden bereid. Sommigen zweren bij een normale friteuse bij het frituren. Anderen zijn enthousiast over de veelzijdigheid van een moderne airfryer. Maar wat is eigenlijk beter? Een heteluchtfriteuse of een normale friteuse?
Frituren met vet kan gevaarlijk zijn

Voor- en nadelen van een normale friteuse
Vanaf het begin verschillen de apparaten gewoon in hun functie. De gewone friteuse frituurt met olie of met een gehydrogeneerd vet en de airfryer doet dit proces met hete lucht. Door te frituren in vet of olie wordt het voedsel snel gekookt, heet en heeft het een knapperig oppervlak. Tegelijkertijd zorgt frituren voor een speciale smaak. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat vet een smaakdrager is. De bediening van een normale friteuse is ook heel eenvoudig. Het vet of de olie wordt met de thermostaat verhit tot de gewenste temperatuur en het voedsel wordt goudbruin gebakken. Het nadeel is echter dat de geur van frituurvet meestal over een langere periode in de lucht hangt en het schoonmaken van een friteuse vaak erg omslachtig en tijdrovend is. De oliën en vetten moeten dienovereenkomstig worden verwijderd. Natuurlijk kan frituren ook gevaarlijk zijn. Te heet vet kan ontstoken raken. In combinatie met water is zelfs een explosie mogelijk.
Frituren met hete lucht is vrijwel geurloos

Voor- en nadelen van een heteluchtfriteuse
Het hanteren van een airfryer is niet veel moeilijker. Dit type friteuse werkt in principe als een kleine heteluchtoven. Omdat de hete lucht in een smallere ruimte wordt gezwenkt dan in een oven, zijn de kooktijden korter. Het voedsel kan ook bijna vetvrij worden gebakken. Dit heeft natuurlijk ook een gezondheidsaspect. Frituren met een heteluchtfriteuse is vrijwel geurloos en onschadelijk. De apparaten kunnen dus ook door kinderen en jongeren worden gebruikt. Het nadeel is momenteel echter de vrij hoge aanschafprijs. Dit komt echter vooral doordat er op dit moment maar een paar fabrikanten zijn voor de keukenapparatuur en de techniek relatief nieuw is. De smaak van voedsel uit de heteluchtfriteuses verschilt ook van dat gebakken met olie. Maar dit is geen wonder als de smaakdrager bijna volledig ontbreekt. Check nu of de airfryer met hoge designstandaarden van Bodum nog verkrijgbaar is met een voucher.
De keuze voor friteuse is eigenlijk een kwestie van smaak
Beide soorten friteuses hebben hun voor- en nadelen. Het is dus echt aan iedereen welk model gekozen wordt. Als u ten volle wilt genieten van de unieke en intense smaak van gefrituurd voedsel en er niet voor terugdeinst om een friteuse schoon te maken, moet uw beslissing duidelijk zijn. Als u de voorkeur geeft aan een geurarm en een iets gezonder dieet waardeert, moet u liever de airfryer kiezen. Het is gewoon een kwestie van smaak!
Table of Contents

