Wat is een zelfvoorzienende oven en wat zijn de voordelen?

Bij het kiezen van een nieuwe oven wordt u geconfronteerd met een breed scala aan technische termen. Een daarvan is de “zelfvoorzienende oven”. Maar betekent het woord “zelfvoorzienend”? In het volgende artikel leggen we je uit over zelfvoorzienende ovens en vertellen we je alle soorten en voordelen.

Wat is een zelfvoorzienende oven?

Als u op zoek bent naar een nieuwe oven in de vakhandel, komt u al snel de term “zelfvoorzienend” tegen. Het woord komt uit het Grieks en betekent “zelfvoorzienend” of “onafhankelijk”.
Dit is precies het belangrijkste verschil met een conventionele kachel: terwijl een fornuis altijd is aangesloten op een kookplaat erboven, die ook rechtstreeks wordt aangestuurd via de bedieningselementen die aan het fornuis zijn bevestigd, is een zelfvoorzienende oven een onafhankelijk apparaat dat onafhankelijk van een kookplaat werkt. Laten we duidelijk zijn: een oven is in principe altijd zelfvoorzienend of onafhankelijk, terwijl een fornuis altijd gebonden is aan een extra kookplaat.

Zelfvoorzienende oven van Miele; Foto: Miele

Zelfvoorzienende oven van Miele; Foto: Miele

Oven of fornuis: wat is het verschil?

Om sneller een geschikt model te vinden bij het kiezen van een nieuwe oven, moet u ook het verschil kennen tussen een oven en een fornuis – omdat beide termen vaak in de volksmond worden verward. Een kachel wordt altijd geleverd in combinatie met een kookplaat, dus deze moet er tijdens de installatie ook direct onder geplaatst worden. Een oven daarentegen wordt volledig onafhankelijk van de kookplaat bediend en heeft zo toegang tot een onafhankelijke voeding. Dit heeft ook aanzienlijke voordelen op de aansluiting op het circuit.

Een typisch fornuis: kookplaat met oven van Miele; Foto: Miele

Zelfvoorzienende oven aansluiten

Het grootste voordeel: de koper krijgt aanzienlijk meer vrijheid bij het installeren van zijn oven, omdat de aansluiting meestal mogelijk is via een conventionele Schuko-aansluiting. Als je het nog steeds niet zonder kookplaat wilt doen (en wie wil dat), kun je je oven eenvoudig combineren met een zelfvoorzienende kookplaat – maar deze moet worden bediend via een aparte stroomaansluiting en heeft onafhankelijke bedieningselementen.

Lees ook:   Il Divino

Verschillende soorten zelfvoorzienende ovens

Zelfvoorzienende ovens zijn onderverdeeld in drie verschillende soorten. Deze kunnen echter gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden, zodat de selectie van het juiste model niet al te veel een probleem zou moeten zijn:

Sta-op-oven

Zo’n oven kan bijna overal in de keuken worden geplaatst en vereist alleen een conventionele 230-volt stroomaansluiting voor het gebruik ervan.

Ingebouwde oven

Dit subtype van zelfvoorzienende oven moet in een kast worden geïnstalleerd.

Oven met kookplaat

Veel fabrikanten van zelfvoorzienende ovens bieden ook praktische sets aan, waaronder een bijbehorende kookplaat. De genoemde kookplaat is ook zelfvoorzienend, zodat deze onafhankelijk van de oven in de keuken kan worden aangesloten en gebruikt.

Zelfvoorzienende oven op ooghoogte: De juiste inbouwhoogte is belangrijk; Foto: Neff

Zelfvoorzienende oven op ooghoogte: De juiste inbouwhoogte is belangrijk; Foto: Neff

Samenvatting: Dit zijn de voordelen van een zelfvoorzienende oven

Een zelfvoorzienende oven biedt verschillende voordelen. We hebben samengevat wat deze voor u zijn: Een zelfvoorzienende oven kan eenvoudig op comfortabele hoogte worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld op ooghoogte. Dit biedt u maximale flexibiliteit en comfort, zowel tijdens de installatie als later gebruik. Omdat een verhoogde installatie vooroverbuigen elimineert, wordt uw rug op de lange termijn gespaard. Zo heb je altijd je eten in het oog en doe je ook iets goeds voor je gezondheid. Een zelfvoorzienende oven kan ook worden ondergebracht in een kookeiland of worden geïntegreerd in een aparte apparatenkast. Zo kunt u uw oven installeren waar u hem nodig hebt – zelfs ver weg van de kookplaat.

Omslagfoto: Neff