Wat is Shacha Saus?

Shachasaus is uw toegangspoort tot de Taiwanese en Oost-Chinese keuken. De pittig-hete kruidensaus, die ook te vinden is onder de namen Sa Cha of Sha Cha, is geschikt om te marineren voor de barbecue of als onderdeel van hot pot gerechten. Wij brengen u graag dichter bij deze bijzondere smaakbeleving.

Modificatie van de bekende satésaus

De naam Shacha komt van de Chinese taal en is de vertaling voor het Thaise woord Satay, dat is de beroemde Pindasaus leent zijn naam. Met het origineel Satésaus Shacha heeft echter weinig gemeen, wat niet alleen komt omdat pinda’s geen deel uitmaken van de saus. De Taiwanese kruidenpasta is eerder een licht pittig kruid op Visbasis.

Shachasaus is vooral populair in de regio’s Taiwan (Stad), een stad in Hongkong en Guangdong van grote populariteit. Het is nu wereldwijd bekend om Smaak uit het Verre Oosten op tafel.

Basisingrediënten van de Zuidoost-Aziatische keuken

Shachasaus wordt gemaakt van de klassieke ingrediënten van de Zuidoost-Aziatische keuken. De basis wordt gevormd gedroogde hagedisvis en gedroogde garnalen. Als alternatief, Chinees Platvis kan worden gebruikt.

Andere ingrediënten zijn sjalotten, knoflook, sojaolie en Aziatisch chilipoeder.

Shachasaus wordt iets anders bereid, afhankelijk van de regio en smaak, daarom kunnen andere elementen worden gemengd. In Taiwan wordt de saus geserveerd met Kokosolie milder gegeten, terwijl in Fujian de Vissmaak is beknopter. De ingrediënten voor de varianten zijn:

–Aardnotenolie
–Kokosnoot
–Sesam
–Peper
–Gember
– Sint-jakobsschelpen of sint-jakobsschelpen

Fooi: Voor de Aziatische Chilipoeder idealiter zou je de variëteiten Bird’s eye of Gochu moeten gebruiken.

Voor BBQ of vuurpot

De pittige kruidenpasta is de ideale basis voor veel gerechten uit het Verre Oosten, die pas echt authentiek zijn door de shachasaus. Eerst en vooral komt het kruid als Marinade voor vlees kort voordat het werd geïnstalleerd op de Barbecue grill is voorbereid. Hierdoor ontstaat een exotische smaak van zeevruchten en pittige chili, die niet te heet is.

Lees ook:   Wat neem je in plaats van bloem voor koolhydraatarm?

Een andere toepassing is Shacha saus als basis voor de traditionele Hete pot of voor Soepgerechten met een vurige toets. Het kruid kan ook worden gebruikt in de Wokgerecht Roerbakken ontbreekt zeker niet.

Fooi: De vegetariër verkochte shachasaus bevat vaker zeevruchten en vis, waar u op moet letten bij de aankoop.