Wat moet een moderne oven kunnen?

Net als de koelkast, vaatwasser en kookplaat is de oven een van de meest gebruikte elektrische apparaten in de moderne keuken. Omdat het bijna dagelijks wordt gebruikt, moet het veel verschillende functies hebben. Op de meeste modellen behoren boven- en onderwarmte, hetelucht en grillfunctie en een timer met klok tot de standaarduitrusting. Maar wat moet een moderne oven vandaag nog meer kunnen?

Automatische programma’s vergemakkelijken frituren, koken en bakken

Moderne ovens hebben automatische programma's voor gemakkelijker koken. Foto: Neff

Moderne ovens hebben automatische programma’s voor gemakkelijker koken. Foto: Neff

Naast de basisfuncties van een oven worden de populaire automatische programma’s toegevoegd aan moderne ovens. Deze programma’s zijn ontwikkeld en geprogrammeerd door de fabrikanten en zijn bedoeld om het succes van bijzonder moeilijke gerechten te garanderen. Naast deze programma’s is vaak een eigen programmering mogelijk. Voor nauwkeurig frituren, bakken of stoven worden de benodigde gegevens ingevoerd via een bedieningspaneel aan de voorkant van de oven. Dit is vooral voordelig voor gerechten die vaker op de kaart van de familie staan.

Vlees, bijgerechten of brood worden tot in de perfectie gekookt met sensoren

Oven braadthermometer

Ovens met geïntegreerde braadthermometer vergemakkelijken de juiste bereiding van gebraad en Co.

Terwijl de eerdere ovens alleen ventilatoren of verwarmingsspiralen hadden, wordt het interieur van de zeer moderne apparaten bewaakt met sensoren. Naast de temperatuur meten deze sensoren vaak ook het vochtgehalte van de gerechten. Door deze constante metingen worden de temperatuur en de kook- of baktijd nauwkeurig aangepast. Hierdoor zijn bijvoorbeeld taarten of brood van binnen en buiten niet te droog of worden groenten perfect gekookt. Voor het koken, stoven en braden van vlees zijn moderne ovens uitgerust met braadthermometers. De thermometer meet continu de kerntemperatuur van het gerecht tijdens het kookproces. Zodra de ingestelde temperatuur van het programma is bereikt, schakelt de oven automatisch uit. Naast vlees- of visgerechten kunnen ook gratins en diverse stoofschotels op deze manier to the point worden gekookt. Tegenwoordig worden braadthermometers met een kabel of via een Bluetooth-verbinding met de oven verbonden.

Lees ook:   Gemberthee

Vuil, vet en resten worden verwijderd met verschillende reinigingsprogramma’s

Neff oven met pyrolyse. Foto: Neff

Neff oven met pyrolyse zorgt voor een eenvoudige reiniging. Foto: Neff

Als u uw oven constant in bedrijf heeft voor de bereiding van verschillende gerechten, moet deze ook vaker worden schoongemaakt. Voor het reinigen hebben moderne elektrische apparaten daarom vaak veel verschillende reinigingshulpmiddelen aan boord. Waarschijnlijk de bekendste manier om het interieur schoon te maken is de zogenaamde pyrolyse. De oven wordt in deze functie verwarmd en de vuil- en vetdeeltjes worden tot as verbrand. De binnenkant van de oven wordt na het reinigingsproces eenvoudig vochtig afgeveegd. Als ovens zijn uitgerust met een katalysefunctie, zijn de binnenwanden speciaal gecoat. Vettige resten worden volledig opgelost bij een temperatuur van ongeveer 200 °C. Een oven met hydrolysefunctie reinigt de oven nat. Water en een wasmiddel worden toegevoegd aan de onderste pan van de oven. Zodra het reinigingsprogramma wordt gestart, verdampt het water en verzacht het vuil en de resten op de oppervlakken van het interieur. Het vet wordt opgelost door het wasmiddel. Het uitwrijven van het interieur is daarna veel gemakkelijker.

Omslagfoto: Neff