Frietjes, chicken tenders, donuts zijn allemaal lekkernijen waar we van houden.
En ze hebben allemaal één ding gemeen – ze zijn allemaal gefrituurd in olie. maar nadat u deze lekkernijen heeft bereid, heeft u zich afgevraagd wat u met de olie moet doen na het frituren?
Thuis regelmatig gefrituurd voedsel bereiden is niet praktisch als je de olie niet opnieuw kunt gebruiken.
Elke kok kost je alleen al aan olie minstens 10 dollar. Dat is zeker niet wat frietjes buiten waard zijn.
Gelukkig kun je olie hergebruiken om opnieuw onbeperkt voedsel te frituren, maar met enkele voorzorgsmaatregelen.
Hoe lang kun je olie in een friteuse bewaren?
Olie wordt niet slecht na één keer gebruik. Er zijn geen harde en snelle regels voor hoe lang olie herbruikbaar blijft, want dat hangt af van het soort olie dat u gebruikt en het soort voedsel dat u bereidt.
Maar na een bepaald aantal keren koken wordt de olie niet alleen slecht, maar is hij ook slecht voor de gezondheid.
The best way to tell if the oil has deteriorated beyond use is by smelling it. If it’s giving off a rancid smell, then it’s probably not safe to cook with that oil.
Op dat moment kun je de olie in de frituurpan vervangen door een nieuwe partij.
Waarom vergaat olie?
Dit komt grotendeels door de verandering in de hydrofobe aard van olie. Verse olie is zeer hydrofoob, wat betekent dat het zich niet mengt met water.
Tijdens het frituren verwarmt de hete olie de watermoleculen in het voedsel. Dit zorgt ervoor dat die moleculen verdampen en verschijnen als belletjes.
Oil completely dehydrates the food you fry in it. This allows the oil to occupy the space left behind by the moisture in the food and cook the food.
Elke keer dat je olie verhit, ondergaat het een chemische reactie die de vetmoleculen afbreekt.
Dit maakt de olie minder hydrofoob bij elke bereiding, terwijl het ook meer kans heeft om ranzig te worden.
Uiteindelijk zal het een punt bereiken waarop de olie snel in het voedsel kan doordringen en dit maakt het voedsel vettig, waardoor het knapperig wordt.
U kunt zien dat olie dit stadium heeft bereikt als het donkerder van kleur is geworden, een gomachtige consistentie heeft bereikt, en/of begint te schuimen aan de bovenkant.
De kans dat de olie ranzig wordt, wordt ook vergroot door andere factoren zoals blootstelling aan water, hitte, licht en zelfs sommige microben.
Gevolgen van het gebruik van oude olie
Afgewerkte olie die niet goed gezeefd is om alle voedselresten te verwijderen, bevordert de groei van bacteriën, die zich voeden met de voedselresten.
De gecombineerde blootstelling aan deze microben, lucht, warmte en licht creëert vrije radicalen die kankerverwekkend zijn en schadelijk voor de gezondheid.
Re-using old oil increases your cholesterol levels, leading to heart disease.
De oxidatie van olie zal ook sommige van zijn gezonde eigenschappen verminderen. Daarom moet u olie altijd ruiken voordat u hem opnieuw gebruikt en onder de juiste omstandigheden bewaren.
Hoe bewaar je frituurolie?
U kunt frituurolie opnieuw gebruiken, zolang u het na elk gebruik goed filtert en bewaart.
Olie gaat veel langzamer achteruit onder bepaalde opslagomstandigheden.
Dus, hier zijn de stappen die je moet volgen om olie goed op te slaan:
Stap 1
Als je klaar bent met het gebruik van de olie, wacht dan tot het is afgekoeld. Probeer het niet te hanteren als het nog warm is, oliebrandwonden zijn geen grap.
Nadat het een beetje is afgekoeld, kunt u een schuimspaan gebruiken om grote stukken voedsel of beslag die erin zijn achtergebleven te verwijderen.
Stap 2
Gebruik een kaasdoekzeef of iets anders met een fijne maas om de olie te filteren terwijl je het in een schone voorraadpot met een afdichting giet.
Die oude stukjes voedsel kunnen de olie vies laten smaken de volgende keer dat je het gebruikt.
Wees voorzichtig bij het afgieten, want er kunnen nog grote stukken voedsel op de bodem van de friteuse liggen.
Stap 3
Sluit de verpakking goed af en bewaar hem in een koele, droge omgeving, uit de buurt van licht.
Oil takes on the flavor of whatever food you last fried in it. Take that into consideration when deciding what to fry the next time.
Bij voorkeur alleen soortgelijke levensmiddelen. Je zou geen kaneel donuts willen bakken in de olie waarin je eerder kipreepjes hebt gebakken.
Factoren die de levensduur van uw olie beïnvloeden
Er is geen concreet antwoord op hoe vaak je olie kunt hergebruiken na het bakken.
Wat we wel weten is wanneer je moet stoppen met het gebruik, zodra de kleur slecht wordt en/of het een bedorven geur afgeeft.
Maar het aantal keren dat u olie kunt gebruiken totdat dit gebeurt, hangt af van een aantal factoren.
Keuze van de frituurpan
Helaas verbleekt de gemiddelde friteuse thuis in vergelijking met een friteuse in een restaurant.
In restaurantfriteuses is het verwarmingselement verhoogd boven de bodem van de oliekamer.
Dus wanneer stukjes voedsel loskomen en vallen, zijn ze niet in nauw contact met de hittebron. Ze verbranden niet, en dit houdt de olie langer vers.
Friteuses thuis hebben hun warmtebronnen onder de bodem van de oliekamer.
Dus als het voedsel valt, komt het in contact met de hittebron, en dat verpest de olie veel sneller.
Soort voedsel
Voedingsmiddelen die meer deeltjes in de olie brengen, doen de olie sneller afbreken.
Dat betekent dat als u gepaneerd voedsel frituurt, zoals kipkoteletten, die olie minder dagen meegaat dan de olie die wordt gebruikt voor het frituren van gepaneerd voedsel, zoals uienringen.
Waarom? Vanwege de kruimels.
Soort olie
Er zijn meer dan 22 verschillende soorten bakolie, elk met verschillende configuraties van verzadigde of onverzadigde vetten.
Geraffineerde oliën, zoals plantaardige olie of muesliolie, bevatten meer vetten en doen er dus langer over om afgebroken te worden.
Maar ruwe olie zoals sesamolie breekt sneller af vanwege het lage vetgehalte.
Daarom zijn de beste oliën om in te frituren meestal die welke rijk zijn aan verzadigd vet, dus kies een goede olie.
Temperatuur
Hoe hoger de temperatuur die u instelt om te bakken, hoe sneller de olie afbreekt.
Hitte is een katalysator voor bijna elke chemische reactie op deze planeet, het is eenvoudige wetenschap.
Verhitting bij hoge temperaturen zorgt er ook voor dat er meer olie in het voedsel wordt opgenomen.
This is because high temperature equals more moisture drainage from the food, which equals more oil being able to take its place.
Hoe de levensduur van uw olie te verlengen?
Gezien wat we nu weten over hoe olie werkt, zijn er een paar manieren waarop u de levensduur ervan kunt verlengen.
- Controleer de temperatuur van de olie met een thermometer om deze op het minimum te houden dat nodig is om te frituren.
- Hoge temperaturen zullen afbreken olie sneller.
- Voeg geen voedsel toe aan de olie voordat het is verhit. Dit zal er alleen maar toe leiden dat het voedsel langer in de olie blijft zitten en er meer deeltjes vanaf komen.
- Je kunt een makkelijk te gebruiken zeefje in de buurt om steeds stukjes voedsel te verwijderen tijdens elke bakbeurt, zodat het voedsel minder lang in de olie blijft.
- Maak uw voedsel schoon om de olie te beschermen tegen voedselresten die afbreken. Een eenvoudige vergelijking is dat olie langer meegaat als er minder onzuiverheden in de olie zitten.
- Deze laatste stap is slechts een herinnering. Altijd bewaar olie altijd in een afgesloten container om oxidatie te voorkomen.
- En dit is optioneel, maar als je vetarme olie gebruikt.., in de koelkast bewaren zou een betere optie zijn.
Wat te doen met olie na het frituren – Verwijderingsmethoden
Als de olie het einde van zijn nuttige levensduur heeft bereikt, giet u de olie niet zomaar door de afvoer.
Dat kan uw afvoerleidingen of de stadsriolering verstoppen doordat er een oliefilm ontstaat die voedselresten en ander afval dat door de afvoer gaat, vasthoudt.
Er zijn betere, duurzamere manieren om het weg te gooien. Het kan zelfs nuttig zijn voor andere doeleinden dan koken.
Wat zijn uw belangrijkste verwijderingsopties?
1. Wegwerpcontainer
Giet de olie in een afsluitbare wegwerpverpakking, en voeg gerust ook overtollig voedselafval toe om in één keer van twee dingen af te komen.
U kunt de wegwerpcontainer dan weggooien in uw gewone niet-recycleerbare afval.
2. Bevries het
Heb je geen wegwerpbakje? Geen probleem. Giet de olie in een koffiemok of een ander breed bakje en laat het een paar uur in de vriezer staan.
Zodra de olie gestold is, kun je er met een lepel brokken uit trekken en die bij je vaste afval gooien.
3. Plastic zak
Olie in een plastic zak gieten kan rommelig zijn en morsen veroorzaken, tenzij je het vermengt met je etensresten en oude papieren handdoeken. Dat absorbeert veel van de olie en helpt het in de zak te houden.
4. Olie recycleren
Olie is een kostbaar goed dat met de dag schaarser wordt. Hoewel het einde van zijn nuttige levensduur in de keuken is bereikt, kan gebruikte olie nog steeds worden omgezet in biodiesel.
Zoek uit of lokale verwerkingsbedrijven gebruikte bakolie accepteren.
Conclusie
Hopelijk weet u inmiddels precies wat u met olie moet doen na het frituren.
Om snel samen te vatten, er is geen vaststaand aantal dagen, weken of maanden dat olie vers blijft. Het komt uiteindelijk allemaal neer op de manier waarop je olie gebruikt en bewaart.
Maar zodra de kleur troebel begint te worden of er een duidelijke geur is, wees dan niet klef. We weten allemaal dat olie duur kan zijn, maar als het tijd is om los te laten, is het tijd om los te laten.
Olie, zoals elke organische stof, heeft een houdbaarheid die je maar tot een bepaald punt kunt verlengen.
Table of Contents