Wat te doen zodat het broodje niet hard wordt?

Krokant en krokant aan de buitenkant en luchtig en los aan de binnenkant. Deze eigenschappen maken een goede en verse rol. Als er echter rollen worden bewaard, zijn ze de volgende dag vaak keihard en bijna oneetbaar geworden. We vertellen je hoe je dit kunt voorkomen.

De juiste opberglocatie voor het broodje

Als je broodjes over hebt die je wilt bewaren, moet je zeker eerst de koelkast vermijden. Want naast dat deze verse producten van ons afkoelen, is het vocht net zo schadelijk voor gebakken goederen. Of het nu gaat om broodjes, broodjes, stokbrood of brood: gebak moet worden bewaard bij kamertemperatuur tussen 18 en 22 graden. Op het werkblad, in de voorraadkast of in de broodtrommel heerst de juiste omgevingstemperatuur.

Met verpakking tegen hardheid

Een uitgepakt broodje zal binnen enkele uren hard worden, ongeacht waar je het plaatst. De omgevingslucht trekt al het vocht uit de knot en het wordt keihard. Daarom moet je je broodjes in ieder geval luchtdicht inpakken. Gebruik hiervoor

  • een diepvrieszak,
  • een plastic zak,
  • een goed afsluitbare plastic doos of
  • Huishoudfolie.

Het broodje dat op deze manier verpakt is blijft in ieder geval zacht en je kunt er de volgende dag of de dag erna van genieten zonder tandverlies.

Wanneer de knapperigheid afscheid neemt

Als je het broodje zo hebt verpakt dat het niet hard wordt, heeft de knapperigheid van het broodje waarschijnlijk afscheid genomen. Het vocht in het broodje is gelijkmatig verdeeld en heeft ook de knapperige schaal van het broodje opgenomen. Als u dit wilt voorkomen, kunt u uw broodje in plaats daarvan in een papieren zak bewaren. Het vocht wordt dus niet volledig opgesloten en komt wel langzaam vrij in de omgeving. Hierdoor hardt het broodje niet meteen uit. Een broodje dat op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer 24 uur vers en knapperig en blijft toch zacht. Bij langdurige opslag begint de hardheid echter ook toe te slaan in de papieren zak.

Lees ook:   Valentijn tompouce

Als alternatief voor de papieren zak kunt u het broodje ook in plastic verpakken zoals hierboven beschreven en kort bakken op de broodrooster of in de oven voor consumptie. Het broodje is dus niet hard, maar wordt van buitenaf weer krokant. Je kunt bijzonder goede resultaten behalen als je het broodje voor het bakken met een beetje water besprenkelt. En zet het dan gewoon een paar minuten in de oven en het broodje smaakt naar vers van de bakker.

Tip: Gebruik harde rollen

Ben je vergeten de rollen in te pakken en werden ze hard? Gelieve niet weg te gooien. Je kunt het gebruiken om je eigen paneermeel te maken, bijvoorbeeld voor schnitzel of gehaktballetjes of een gerecht bereiden van harde broodjes.