Hoe ontkalk je de waterkoker op de juiste manier?

Als u uw waterkoker effectief wilt ontkalken, zijn er verschillende effectieve en nuttige manieren om dit te doen. In onze gids tonen wij u de beste manieren om uw waterkoker te ontkalken.

Waar komt kalk vandaan en is het gevaarlijk?

Kalk is onvoorstelbaar lang geleden in de aarde gevormd, bijvoorbeeld uit mosselschelpen of dierlijke schaaldelen. Toen werd kalk een deel van de aardkorst. Vandaag is het een van de meest overvloedige mineralen in de aardkorst. De kalk wordt dan door het grondwater geabsorbeerd wanneer het door de rotslagen stroomt. Met kalk verzadigd grondwater is de basis voor ons drinkwater. Dit komt uit onze kranen en brengt dus de kalk mee in de ketel. Maar kalkaanslag tast ook gootstenen, wasbakken en vaatwassers aan.
Kalkaanslag in water is niet gevaarlijk voor de mens. Tenminste niet in de dosis waarin het in onze huishoudens aankomt. Het drinkwater in Duitse huishoudens is immers aan zeer strenge regels onderworpen. Daarom zou een kritische hoeveelheid kalk nooit in onze kranen terechtkomen. Het Duitse water wordt als zeer schoon beschouwd. Ons drinkwater kan dus zonder aarzeling rechtstreeks uit de kraan worden gedronken.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Als we het water niet drinken, maar in de ketel aan de kook brengen, kan er kalkaanslag ontstaan. Kalkvlekken kunnen bijna overal voorkomen als er water in het spel is. Wij kunnen niets doen aan het kalkgehalte in het water in ons huishouden, maar wel aan de aanslag:
Ze ontstaan wanneer het water verdampt. Dan blijven de kalkmoleculen op de grond liggen. Ze worden niet meegevoerd in de lucht. Het resultaat zijn de karakteristieke witgrijze strepen, ringen of strepen als residu.
waterkoker ontkalken

Kalkaanslag in de waterkoker

Wanneer u uw waterkoker ontkalkt, zult u daar meestal zeer zichtbare, dikke kalkkorsten aantreffen. De omstandigheden voor kalkaanslag zijn bijzonder goed in de waterkoker. Dergelijke dikke, witte korsten worden namelijk vooral aangetroffen op plaatsen waar water wordt verhit en verdampt. Kalkresten ontstaan wanneer water verdampt en de kalkmoleculen als resten achterblijven. Daarom is de waterkoker bijzonder vatbaar voor kalkaanslag.
Kalkaanslag is vervelend, maar niet gevaarlijk voor ons. In principe is kalkaanslag, zelfs in de vorm van dikke korsten, niet direct schadelijk voor de waterkoker. U moet er echter van uitgaan dat het materiaal na verloop van tijd kan worden aangetast en dat dit de efficiëntie van het toestel zeker zal verminderen. Dat komt omdat de warmte van de verwarmingselementen eerst door de kalklagen heen moet. Pas dan kan het de watermoleculen in beweging brengen. U moet uw waterkoker dus ontkalken, zodat hij zijn energie-efficiëntie behoudt. Want bij kalkaanslag verbruikt hij meer stroom met minder vermogen, wat zeer inefficiënt is.

Lees ook:   Bananenloempia’s

De waterkoker ontkalken – zo doe je dat

Door uw waterkoker te ontkalken, voorkomt u mogelijke schade. Maar hoe kunt u de waterkoker schoonmaken, zodat u er weer 100% efficiënt water mee kunt koken? We tonen u verschillende methodes om de ketel te ontkalken.

1. ontkalk de ketel met ontkalker

Er zijn ontkalkers op de markt die speciaal voor dit doel zijn gemaakt en ook direct de ideale dosering hebben. Dit is een voordeel ten opzichte van andere huismiddeltjes zoals zuiveringszout, azijn of bakpoeder. Met een “professionele” ontkalker hoeft u alleen de op de verpakking aangegeven dosering te volgen. Ongewenste bijwerkingen zijn hier niet te verwachten.

Dit is de beste manier om te werk te gaan:

  • Bereid een mengsel van ontkalker en water zoals aangegeven door de fabrikant op de verpakking.
  • Giet het mengsel in de pan, zet het apparaat aan en breng het mengsel aan de kook.
  • Wees voorzichtig, er kan nu veel schuim ontstaan!
  • Zodra het mengsel aan de kook is gebracht, laat u het ten minste drie kwartier trekken.
  • Na deze tijd moet de kalk zichtbaar opgelost zijn en kunt u het residu samen met de reinigingsoplossing weggieten. Nu 1-2 keer opkoken met helder water, klaar!

2. de ketel ontkalken met citroen

Een ecologische ontkalkingsmethode is citroensap of citroenzuur. U kunt een citroen direct uitpersen en gebruiken om de ketel te ontkalken of u kunt citroenpoeder kopen bij de drogist. Beide opties hebben het voordeel dat ze goedkoop zijn. Tegelijkertijd biedt de citroen-ontkalkingsvariant een groot voordeel, omdat de citroen na het ontkalken geen onaangename geur achterlaat, maar juist een frisse geur.

Hier is hoe je citroen kunt gebruiken om de waterkoker te ontkalken:

  • Verdun citroen met water (puur en geconcentreerd is het te agressief voor het materiaal, verdun citroensap in een verhouding van 1:3).
  • Volg de aanwijzingen op de verpakking bij het doseren van het citroensap.
  • Giet nu de vloeistof in de ketel, zodat alle verkalkingen bedekt zijn.
  • Laat de oplossing nu inwerken (zet de ketel NIET aan en verwarm zo de oplossing, het zuur is niet hittebestendig).
  • Controleer of de kalkaanslag zichtbaar is opgelost. U kunt dan het residu samen met de reinigingsoplossing wegspoelen.
  • Spoel nu 1-2 keer met helder water, klaar!
Lees ook:   pyrex keukenapparatuur

3. de ketel ontkalken met azijn of azijnessence

Azijn is een van de meest gebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Maar schoonmaakazijn is ook geschikt voor het ontkalken van diverse oppervlakken en apparaten. Ook hier is het het zuur dat de gevoelige aanslag op de kalkaanslag veroorzaakt en zo uw waterkoker kan ontkalken. Azijn is in bijna elk huishouden verkrijgbaar, het is ook goedkoop en ecologisch veilig. Het kan even doeltreffend zijn voor het ontkalken van een ketel als chemische ontkalkingstabletten of -poeders.

Een ketel ontkalken met azijn – zo doe je dat:

  • Vul een kopje met water en een scheutje azijn / natuurazijn.
  • Giet het mengsel in de ketel en zet hem aan.
  • Breng het mengsel aan de kook en giet het daarna weer af.
  • De ketel moet nu weer schoon zijn – zo niet, herhaalt u het proces.
  • Bij hardnekkige kalkaanslag laat u het mengsel een paar uur in het vat staan, zodat het zuur meer tijd heeft om in te werken.

Om onaangename geurtjes in de waterkoker te voorkomen, moet u het apparaat na het ontkalken met azijn grondig spoelen met helder water en het ook 1-2 keer mee laten koken. Het is ook niet aan te raden de stoom van de kokende oplossing rechtstreeks in te ademen, omdat deze de slijmvliezen kan aantasten. Ontkalk de ketel met azijn en ventileer hem grondig.

4. de ketel ontkalken met zuiveringszout

Baking soda is geschikt voor diverse vlekken en afzettingen in andere toestellen en delen van het huishouden. Bakpoeder is ook geschikt voor kalkaanslag in de waterkoker.

Lees ook:   Mini tomaat galettes

En dit is hoe het werkt:

  • Doe een zakje zuiveringszout in de ketel.
  • Vul nu de ketel met water en laat het koken (niet helemaal vullen, want het mengsel heeft de neiging te gaan schuimen).
  • Zodra de oplossing gekookt is, minstens een uur laten inwerken.
  • Nu afgieten en aan de kook brengen met vers water, klaar!

5. andere huismiddeltjes om de waterkoker te ontkalken

Als citroen, azijn en/of zuiveringszout niet het gewenste effect hebben, zullen ontkalkingstabletten misschien uiteindelijk de truc doen. Of u kunt twee andere huismiddeltjes proberen om de waterkoker te ontkalken:

Gebitsreiniger: Ook dit zijn tabs die u in elke goed gesorteerde discounter of supermarkt kunt kopen. De tabs ontwikkelen effectieve chemische reacties in het water. Deze werken onder andere ook als u urineaanslag wilt verwijderen. Het kan ook helpen in je ketel.

Aspirine: Aspirine werkt op een vergelijkbare manier. Voeg, net als bij de gebitsreiniger, een tablet toe aan een liter water en doe de schuimende oplossing in de waterkoker. Breng het mengsel aan de kook en laat het een tijdje trekken. Zodra het gewenste resultaat is bereikt, maakt u de ketel schoon met helder water.

Het patroon is eigenlijk altijd hetzelfde voor alle remedies: een oplossing met water en het reinigingsmiddel wordt in de ketel gedaan. In de meeste gevallen (behalve met citroen) wordt de oplossing gekookt en werkt dan in op de kalkafzettingen in de ketel. Het mengsel met de opgeloste kalk wordt vervolgens afgegoten en de ketel wordt gespoeld met helder water, zo nodig door het water opnieuw te koken.

6. Kan ik de ketel mechanisch ontkalken?

Een mechanische benadering van het ontkalken van de ketel is niet bijzonder aan te bevelen. De lang afgezette kalkaanslag is te sterk om gemakkelijk te worden afgeveegd. Je zou een spatel moeten gebruiken, bijvoorbeeld. Dergelijke middelen zullen echter hoogstwaarschijnlijk de kalkafzetting niet verwijderen, maar de waterkoker beschadigen. Daarom geven wij de voorkeur aan chemische reacties. Deze werken alleen in op de exacte plaats waar de kalkaanslag zich bevindt. De overige delen van de ketel blijven onaangeroerd.