Weckpot kopen? Wat zijn de beste en verschillende weckpotten ? Black friday


Meestal vinden we het jammer dat als er een goede aanbieding van groente fruit of vlees is dat we niet genoeg ruimte hebben om het op te slaan. Voedsel heeft helaas nou eenmaal een houdbaarheidsdatum.

Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende mogelijkheden om je voedsel langer te kunnen bewaren. Over het algemeen kiezen we voor invriezen. Vaak is het zo dat je vriezer dan toch wat kleiner blijkt te zijn dan je in eerste instantie had gedacht.
weckpotten
De meeste mensen hebben wel een voorraadkast in huis. Deze kan je vol zetten met weckpotten waar je al je eten in kan bewaren. Zo heb je voor maanden genoeg eten in huis zonder dat je daar energie voor hoeft te gebruiken.

Je weet vast wel wat een weckpot is, maar misschien heb je geen idee wat je er allemaal mee kan doen en hoe je ze het beste kan gebruiken. In dit artikel lees je alles over de weckpot. Vanaf nu hoef je geen enkele aanbieding meer te laten lopen.

De 3 beste weckpotten

Wie graag gebruik maakt van weckpotten zal het liefst een zo goed mogelijke kwaliteit willen hebben. Hierdoor weet je zeker dat het voedsel wat je inmaakt voor een lange tijd houdbaar zal zijn. Op dit moment zijn dit de 3 beste weckpotten die er te koop zijn:

Rocco Bormioli Fido

Rocco Bormioli Fido weckpot

Bekijk de dagprijs

Deze weckpot maakt het makkelijk om je groenten en verse kruiden goed te houden. Deze weckpot heeft een scharnier en is voorzien van een rubberen ring. Deze ring zorgt ervoor dat de weckpot zowel lekdicht als luchdicht afgesloten kan worden.

Vanwege het grote formaat kan je in deze Fido weckpot veel meer in doen dan alleen maar voedsel. Je kan hem ook prima gebruiken als decoratie. Leuk om een verzameling schelpen in te bewaren of er een plantje in te zetten. Je kan ook kinderspeelgoed in deze pot bewaren.

Deze weckpot is helemaal van glas gemaakt. De inhoud ervan is 5 liter. Na gebruik kan de weckpot gewoon schoongemaakt worden in de vaatwasser. Door het grote formaat is hij wel wat minder makkelijk op te bergen.

 • Kleur: Transparant
 • Materiaal: Glas
 • Vorm: Rond
 • Type deksel: Beugeldeksel
 • Luchtdicht: Ja
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Product breedte: 17,5 cm
 • Product hoogte: 28 cm
 • Product lengte: 18 cm
 • Diameter : 18cm
 • Gewicht: 1,6 kg
 • Inhoud: 5 liter

Kilner

Kilner weckpot

Bekijk de dagprijs

Deze mooie Kilner weckpot heeft een inhoud van 1 liter. Dit maakt hem ideaal om er jam, kruiden of specerijen in te bewaren. Het deksel van deze weckpot is eenvoudig los en vast te maken met een clip. Omdat de deksel luchtdicht is zal de inhoud van de pot heel lang vers blijven.

 • Kleur: Transparant
 • Materiaal: Glas
 • Vorm: Rond
 • Type deksel: Beugeldeksel
 • Luchtdicht: Ja
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Product breedte: 11 cm
 • Product hoogte: 18 cm
 • Product lengte: 13,7 cm
 • Diameter: 11cm
 • Gewicht: 0,7 kg
 • Inhoud: 1 liter

Le Parfait Super

Le Parfait Super weckpot

Bekijk de dagprijs

In deze set van 6 weckpotten kan je een groot aantal voedingsmiddelen lang bewaren. Elk van de 6 potten in deze set heeft een inhoud van 500 ml. Ze zijn geschikt voor het bewaren van jam, kruiden, specerijen, deegwaren en snoep. Omdat ze luchtdicht afsluiten kan je ze ook heel goed gebruiken om groente en fruit in te bewaren.

 • Kleur: Transparant
 • Materiaal: Glas
 • Vorm: Rond
 • Type deksel: Beugeldeksel
 • Luchtdicht: Ja
 • Product breedte: 36 cm
 • Product hoogte: 14 cm
 • Product lengte: 24 cm
 • Diameter: 9cm
 • Gewicht: 6 kg
 • Inhoud: 2 liter

Wat is een weckpot?

De naam weckpot staat voor een glazen pot waar een glazen klepdeksel opzit. Hieraan maak je een rubberen ring vast. Deze zorgt ervoor dat je de pot helemaal lek- en luchtdicht af kan sluiten. Deze potten zijn bedoeld om er groente, fruit, soep, saus, vlees, kruiden, specerijen en andere soorten voedingsmiddelen voor een lange tijd goed in te houden.

Je kan je voedsel maanden later nog zonder problemen eten. Dit komt omdat je deze potten helemaal luchtdicht af kan sluiten. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je de voedingsmiddelen op de juiste manier in de pot doet.

Eten uit de weckpot is een hele gezonde keuze. Dit komt omdat je er geen conserveringsmiddelen aan hoeft toe te voegen. Je weet zelf precies wat er in de pot gaat. Zo eet je niet alleen gezonder, je kan er ook nog heel veel geld mee besparen.

Hoe moet je een weckpot gebruiken?

Bij het bewaren van voedsel voor een lange tijd is het heel erg belangrijk om het voedsel op de juiste manier in de weckpot te doen. In principe kan je alle soorten voeding wecken. Dit geldt voor alles wat je van tevoren kan bereiden en in een pot kan bewaren.

Je zou hierbij kunnen denken aan dingen zoals soep, saus, fruit, groenten, cake, maaltijden, brood, vlees, vis er nog allerlei andere dingen. Er zijn maar een paar dingen die je beter niet bewaart in een weckpot. Dit zijn zuivelproducten zoals yoghurt, melk, kaas en boter.

Het is mogelijk om op twee verschillende manieren voedsel te wecken. Je kan hiervoor een speciale weckketel gebruiken of een grote kookpan. Met een speciale pressure canner kan je het nog veel sneller doen. Een pressure canner is eigenlijk een super versie van een snelkookpan.

Een pressure canner gebruik je over het algemeen het meest bij het wecken van vlees, vis en voedselsoorten die een lage zuurgraad hebben. Waarschijnlijk heb je geen pressure canner in huis maar wel een grote soeppan. Laten we daar dan eens mee aan de slag gaan.

Om te gaan wecken heb je de volgende dingen nodig:

   Weckpotten
    Vultrechter om de potten zonder knoeien te kunnen vullen
     Speciale weckpottang. Hiermee haal je de potten uit het hete water
      Rooster of een oude theedoek. Deze leg je op de bodem van de pan zodat de potten niet stuk gaan in het kokende water
       Weckthermometer/kookthermometer
        Azijn of soda voor het schoonmaken van de potten
       • Eventueel etiketten en een stift om op de potten te zetten wat de inhoud is

       Voordat je gaat beginnen is het heel belangrijk dat je hygiënisch en schoon te werk gaat. Dit geeft de grootste kans op slagen. Zorg er daarom voor dat je aanrecht en je werkblad heel goed schoon zijn. Ook is het belangrijk om genoeg ruimte te hebben.

       Om te beginnen is het heel belangrijk dat de weckpotten die je gaat gebruiken goed schoon zijn. Was ze daarom eerst goed af met een sopje van warm water en een beetje soda. Om de potten echt goed schoon te maken kan je ze ook in de vaatwasser zetten.

       Na het schoonmaken is het tijd om de potten, deksels en de rubberen ringen te steriliseren. Je kan dit doen door de potten in een grote pan met water te zetten en deze aan de kook te brengen. Een andere optie is de potten in de oven te steriliseren. Verwarm de oven voor op 120 graden. Zet de potten met de opening aan de bovenkant op de bakplaat. Laat ze nu 15 minuten staan.

       Om de deksels en de ringen te steriliseren kan je deze in een pan water met een beetje azijn erbij doen. Laat deze vervolgens 10 minuten koken. De potten laat je tot het moment van gebruik in de oven staan. De ringen en de deksels haal je pas net voor het gebruik uit het water.

       Nu ben je helemaal klaar om je voedsel te gaan bereiden. Doe dit gewoon volgens je eigen recept. Zodra het eten klaar is kan je de weckpotten gaan vullen. Neem een pot uit de oven en vul deze met het voedsel. Let er hierbij goed op dat er zo min mogelijk lucht in de pot blijft zitten.

       Om de randen van de pot schoon te houden en om ervoor te zorgen dat je geen eten morst kan je een trechter gebruiken om de potten te vullen. De rand moet namelijk schoon zijn als je het deksel op de pot doet. Je kan ook een schoon doekje met heet water met wat azijn erin gebruiken om de randen schoon te maken.

       Nadat je de weckpot gevuld hebt leg je de rubberen ring erop. Vervolgens plaats je de deksel. Was hiervoor eerst je handen en probeer de ring zo weinig mogelijk aan te raken. Nu kan je de klemmetjes op de weckpot zetten. De deksel zit nu goed vast op de pot.

       Nu alles gedaan is kan je de pot in een grote pan plaatsen. Leg eerst een rekje of een theedoek op de bodem van de pan. Zo staat de weckpot niet op de bomen van de pan. Heb je een hele grote pan dan kan je ervoor kiezen om meerdere potten bovenop elkaar te zetten.

       Vervolgens vul je de pan met water. Zorg ervoor dat de bovenste pot voor ¾ onder water staat. Wat belangrijk is, het water moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als het eten in de pot. Nu warm je het water op totdat het bijna het kookpunt heeft bereikt.

       De hoogte van de temperatuur en hoelang het wecken duurt is een beetje afhankelijk van het eten in de pot. Hiervoor kan je tabellen opzoeken op internet. De volgende stap is de pot uit de pan te halen en deze op het aanrecht te laten afkoelen. Laat ze hier minimaal 12 uur staan.

       Na deze tijd kan je de klemmen van de pot halen. Deze zitten nu door het vacuüm stevig dicht. Zit het deksel niet vast of ontsnapt er lucht uit de pot? Dan is er iets niet helemaal goed gedaan. Het beste kan je dit voedsel snel opeten of anders in de diepvries doen.

       Zet de pot op een koele en donkere plek. Hierdoor zal je voedsel langer goed blijven. Kijk de eerste dagen goed of het deksel nog steeds op de pot zit. Zodra je de inhoud van de weckpot wilt gaan gebruiken hoef je alleen aan het lipje van de rubberen ring te trekken. Hierdoor zal het vacuüm verbroken worden.

       Verschillende maten weckpotten

       Wie een groot huishouden heeft zal daarvoor ook grote hoeveelheden voedsel willen bewaren. Zodra je het wecken goed onder de knie hebt kan je dit ook met grote hoeveelheden doen. Er zijn namelijk weckpotten te koop die een grote inhoud hebben van 5 of zelfs 10 liter. Je kan hier grote hoeveelheden etenswaren bewaren. Ze zijn ook leuk om te gebruiken als decoratie.

       Kleine weckpotten

       Deze potten zijn te koop in een groot aantal verschillende vormen en maten. Je hebt dus hele grote waar wel 10 liter voedsel in kan, maar er zijn ook hele kleintjes met een inhoud van slechts 125 ml. Deze potjes zijn prima geschikt als je kleine hoeveelheden voedingswaren wilt bewaren.

       Dingen die vaak in dit soort kleine potjes worden bewaard zijn jam, gelei en nootjes. Er zijn ook kleine weckpotjes die een inhoud hebben van 150 ml, 170 ml, 200 ml, 250 ml, 400 ml, 500 ml, 750 ml en potten met een inhoud van een liter. Daarna heb je de gewone standaard weckpotten.

       Decoratie

       Je kan er ook voor kiezen om weckpotten te gebruiken als decoratie. Ze zijn prima geschikt om er allerlei leuke spullen in te doen. Ook worden ze vaak gebruikt door mensen die geen groene vingers hebben. Ze zijn uitermate geschikt om er een miniplant in te zetten.

       De plant en het glas vormen samen een hele mooie combinatie. Het voordeel is dat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. Kleine planten leven namelijk op water, voedingsstoffen en gerecyclede zuurstof.

       Er is niet veel voor nodig om je weckpot te veranderen in een mini-terrarium. Je hebt alleen een weckpot, potgrond en natuurlijk een klein plantje nodig. Wil je meer plantjes in een pot zetten dan is dat ook mogelijk. Kijk hierbij goed naar het formaat van de plantjes en dat van de pot.

       Zorg er om te beginnen voor dat de weckpot goed schoon is. Doe er een laagje aarde in. Als je wilt kan je ook eerst een laagje grind in de pot doen. Dit beschermt de planten tegen te veel water. Vaak is dit niet echt noodzakelijk en soms is er niet genoeg ruimte voor in de weckpot.

       Het is belangrijk dat er genoeg potgrond in de weckpot zit om de wortels van het plantje te bedekken. Als je wilt kan je ook nog wat actieve houtskool in de pot doen. Dit voorkomt dat er schimmel in je weckpot komt.

       Zodra je genoeg aarde in de weckpot gedaan hebt kan je het plantje uit het plastic potje halen. Plaats het in de weckpot. Het is belangrijk dat de wortels niet beschadigd raken. Gebruik je meer plantjes, begin dan eerst met de kleinste en eindig met de grootste plant.

       Nu ben je klaar. Je kan als je wilt de pot nog wat mooier maken door er steentjes, houtsnippers of mos aan toe te voegen. Was de kluit van de plant al nat dan hoef je nu geen water meer toe te voegen. Was deze droog, maak dan de grond een beetje vochtig.

       Als je na verloop van tijd ziet dat de grond wat te droog begint te worden, geef dan een beetje water. Als het te nat blijkt te zijn kan je het deksel een tijdje van de pot afhalen. Zo kan het water uit de pot ontsnappen.

       Zet je weckpot op een zonnige plaats maar vermijdt contact met direct zonlicht. Kies je plantjes uit, let er dan op dat je plantjes kiest die ongeveer een gelijke waterbehoefte hebben. Bij voorkeur kies je planten uit die houden van een vochtige omgeving.

       Varens kan je heel goed houden in een plantenterrarium. Ook fittonia, peperomia rotundifolia, graslelies en palmen voelen zich prima thuis in een plantenterrarium.

       Weckflessen

       Er is ook nog een variant op de weckpotten. Dit zijn weckflessen. Eigenlijk is dat precies hetzelfde, alleen zijn dit weckpotten die de vorm van een fles hebben. Ze worden vaak gebruikt voor het bewaren van zelfgemaakte drankjes zoals wijn en vruchtensappen. Het voordeel van deze flessen is dat ze heel gemakkelijk uit te schenken zijn.

       Weckfles met waterslot

       Deze soort weckpot wordt ook wel de kefirpot genoemd. Hij lijkt precies op een weckpot. Het verschil is dat deze pot een gat in het deksel heeft. Verder heeft hij ook een afdichtingsring van rubber. Hierin zit het zogenaamde waterslot.

       Dit waterslot zorgt ervoor dat de inhoud van deze weckfles gezond en actief blijft. De kans op vorming van een besmetting met slechte bacteriën of schimmels is hierbij zo goed als uitgesloten. Zo kan je dus heel lang gebruik blijven maken van je kefir. En je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit en de gezondheidswaarde.

       Topmerken weckpotten

       Bij het inmaken van voedsel is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Als je fouten maakt heeft dat als resultaat dat je eten alsnog bederft. Daarom wil je natuurlijk weckpotten van een goed merk. Kies je voor een weckpot van een van deze merken dan weet je zeker dat je goed zit.

       Kilner

       Ooit is dit bedrijf begonnen met het maken van glazen potten en flessen. Vandaag de dag is de originele Kilner Jar nog steeds heel populair. Ondertussen zijn hun producten uitgegroeid tot een groot assortiment.

       Ze maken tegenwoordig een groot aantal flessen voor verschillende doeleinden. Daarom vind je bij dit merk ook een groot aantal weckpotten. Ze maken ze in verschillende maten en vormen.

       Rocco Bormioli

       Dit is een Italiaans merk wat al jarenlang glazen producten maakt. Hierbij staan kwaliteit en design hoog in het vaandel, Hier maken ze niet alleen drinkglazen maar ook flessen, vazen en schalen. Je kan hier ook terecht voor weckpotten.

       Deze zijn van dit merk te koop in een aantal verschillende formaten. Je kan hier dus voor ieder gerecht een geschikte weckpot vinden.

       Waar kan je een weckpot kopen?

       Voor sommige dingen kan je het beste naar de winkel gaan. Dit geldt ook voor een weckpot. Omdat je in de winkel de weckpot van dichtbij kan bekijken heb je meteen een idee van het formaat en de kwaliteit. Je kan bij deze winkels terecht om een weckpot te kopen.

       Blokker

       Dit is de meest bekende huishoudwinkel. Hier heb je alles om je huis schoon te maken, te onderhouden en te decoreren. Ook kan je hier terecht als je op zoek bent naar weckpotten. Ze hebben ze hier in verschillende maten en vormen. Je kan hier terecht voor verschillende merken.

       Hema

       Ook dit is een hele bekende winkel. Het voordeel van de Hema is dat deze in iedere stad te vinden is. Er is dus ook een filiaal vlak bij jou in de buurt. Ook hier kan je alles voor in huis vinden. Je kan hier daarom ook terecht voor weckpotten. Ze hebben ze hier van hun eigen merk in een aantal verschillende formaten.

       Ikea

       Bij deze grote woonwinkel nemen veel mensen graag een kijkje. Je kan hier alles vinden voor in huis. Van compleet ingerichte kamers tot handige opberghulpjes en keukengerei. Omdat daar ook het bewaren van eten onder valt kan je hier ook weckpotten vinden. Ze hebben ze hier in een aantal verschillende formaten en vormen.

       Action

       Wie liever niet al te veel geld uitgeeft aan weckpotten of een minder groot budget heeft kan deze winkel eens binnenlopen. Omdat ze hier een wisselend assortiment hebben is het altijd weer een verrassing wat je nu weer tegenkomt.

       Ze hebben hier alles voor in huis en in de keuken. Dus ook als je weckpotten zoekt is het zeker aan te raden om hier eens te kijken. Hier koop je ze voor een lage prijs.

Recent Posts