Wil je spontaan een taart bakken, maar heb je geen keukenweegschaal bij de hand? Geen probleem! Of je weegschaal nu kapot is, je hebt er geen of hebt hem uitgeleend aan je buren – we zullen je vertellen hoe je ingrediënten gemakkelijk kunt wegen en meten zonder een weegschaal. Het enige wat je nodig hebt zijn eenvoudige huishoudelijke of keukenartikelen zoals lepels, kopjes en maatbekers.
Meten met de maatbeker
Toegegeven, een maatbeker is niet het meest voorkomende huishoudelijke apparaat – en als je geen weegschaal in de keuken hebt, heb je misschien geen maatbeker. Als je thuis geen maatbeker hebt, moet je overwegen om er een te kopen. Want een maatbeker heeft geen batterijen of elektriciteit nodig en heeft niet veel opbergruimte nodig in de keuken. Een maatbeker is uiterst praktisch omdat het meten van ingrediënten soms veel sneller gaat dan het wegen zelf. De meeste maatbekers kunnen veel verschillende meeteenheden lezen – mogelijk zelfs Amerikaanse metingen zoals bekers. Maatbekers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. V-vormige maatbekers, die eerder aan de onderkant zijn gericht, zijn bijzonder geschikt voor het meten van kleinere hoeveelheden, die nog nauwkeuriger kunnen worden gemeten in het onderste gedeelte dan in rechte maatbekers.
Meten met kopjes
Bakken en “wegen” met kopjes is al lang een traditie in de VS. De ingrediënten voor muffins, taarten en cupcakes worden meestal niet aangegeven op gewicht, maar in zogenaamde “cups”. Het leuke van deze methode: Je kunt de maat zelf bepalen met de bekermethode. Je kunt de ingrediënten meten met een kleine beker, met een grote beker of met speciale maatbekers voor de Amerikaanse bekermaat, uiteindelijk is de verhouding altijd goed. Zodra u een kopje hebt gekozen, kunt u deze gebruiken om de droge ingrediënten zoals bloem of suiker en alle vloeibare ingrediënten te meten. De enige vereiste: het recept wordt gegeven in kopjes of kopjes. Maar zelfs als uw recept geen bekerinformatie bevat, kunt u bloem en Co meten met een kopje. Een kleine, traditionele koffiebeker bevat ongeveer 125 ml en komt overeen met ongeveer 80 gram bloem of 120 gram suiker.
Amerikaanse kopjes voor het meten van ingrediënten voor bakken en koken
Meten met lepels
In veel recepten worden vanaf het begin kleine hoeveelheden in theelepels of eetlepels gegeven. Dit betekent over het algemeen – tenzij anders vermeld – een volle, gespreide lepel. Maar zelfs als de hoeveelheden niet in EL of TL worden gegeven, kan een lepel heel nuttig zijn bij het meten en wegen.
Hoeveel gram weegt een theelepel/eetlepel?
Afhankelijk van de dichtheid van de ingrediënten komt de hoeveelheid van een theelepel of eetlepel overeen met verschillende gramnummers. Maar alle ingrediënten hebben één ding gemeen: Een opgehoopte lepel komt overeen met tweemaal de hoeveelheid van een spread. Vetten en vloeistoffen kunnen ook worden gemeten met een lepel.
Meet ingrediënten met lepel, maatbeker en beker
Melk, water en andere vloeistoffen
1 theelepel | 5 ml |
1 el | 15 ml |
klein kopje | 125 ml |
grote beker | 250 ml |
Olie
1 theelepel | 4 g/ 5 ml |
1 el | 10-12g/ 10 ml |
Boter of margarine
Bloem en cacao
1 theelepel | 5 gr |
1 el | 10 gr |
klein kopje | 80 gr |
Zuiveringszout, zuiveringszout en zetmeel
Suiker
1 theelepel | 8 gr |
1 el | 15 gr |
klein kopje | 110 gr |
Havermout
Rijst
1 el | 15 gr |
klein kopje | 120 gr |
Chocolade smelten in de magnetron: een eenvoudige gids
Inhoudsopgave