Welk vlees is het beste om te grillen?

Hoera het barbecueseizoen is aangebroken! Dus laten we de tuin in gaan en worsten op het rooster zetten. Natuurlijk hoort vlees er ook bij. Maar welke kun je nemen? Eigenlijk iedereen! Vermijd alleen gezouten voedingsmiddelen zoals Kassler en Bockwurst, omdat het nitrietzout dat erin zit giftige stoffen ontwikkelt bij hoge hitte.

Varkensvlees – de klassieker op de grill

Varkensvlees grillen

Varkensvlees grillen

Geen twijfel, als vlees op de grill ligt, grijpen de meeste mensen naar varkensvlees. Het is gemakkelijk te hanteren, roostert snel en smaakt heerlijk. Als het niet mag ontbreken op uw feest, kunt u het beste nekbiefstukken kopen of gewoon de slager om schnitzel of karbonades vragen. Sommigen gebruiken ook buikspek en als je dieper in je zak wilt graven, kan het een stuk van de lendenen zijn. Voor uw gasten zeker een hoogtepunt, want sappig en mals smelt dit vlees als boter op de tong. Overigens mag een smalle vetrand niet ontbreken in alles wat je aantrekt. Niemand eet graag te droog!

Tip: Dus die karbonades ook goed op het bot bakken, snijd ze erlangs.

Een traktatie voor fijnproevers: gegrild rundvlees

Voor fijnproevers mag een stevig stuk rundvlees op de grill niet ontbreken. Goedkoop, je hebt een paar plakjes van de grote lendenen voor ze klaarstaan. Algemeen bekend als rosbief of biefstuk, zijn ze erg populair bij fijnproevers. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde entrecôte steaks gemaakt van het interrib stuk. Ook deze zullen niet lang op het rooster blijven staan. Of bied je gasten een paar stukjes van de hoge rib of de runderheup aan. Maar welk rundvlees je ook gebruikt: bak het van beide kanten ongeveer drie minuten over het heetste deel van de grill. Laat het vervolgens vijf tot tien minuten in aluminiumfolie wikkelen.

Lees ook:   Romige koffie mousse met ricotta

Tip om te winkelen: Zorg ervoor dat u het vlees donkerrood koopt – d.w.z. Een delicate smaak zal je dankbaar zijn.

Het is allemaal in verscheidenheid – lamsvlees grill

Minder gebruikelijk op de grill, omdat niet iedereen het lekker vindt, is lamsvlees. Toch kun je het proberen en je gasten een paar plakjes aanbieden. Goed bereid en gekruid met zout, peper, rozemarijn en tijm, het is een traktatie voor sommigen. Bij de slager doe je er echter goed aan om het lam goed gerijpt (opgehangen) te kopen. Vertel hem dat je gaat grillen en vraag hem om het vlees over de vezels en een beetje dikker te snijden. Anders droogt het snel uit op het rooster. Dat hoeft niet zo te zijn! Slik de stukjes vlees daarom niet te lang en zorg ervoor dat ze van binnen roze blijven.

Tip om de smaak te verbeteren: Verwijder de vetrand voor het grillen! Dit verzacht het typische sterke lamsaroma.

Smakelijk alternatief – gegrild gevogelte

Grill kalkoenvlees en kip

Grill kalkoenvlees en kip

Als alternatief is gevogelte goed geschikt voor de barbecue. Kip en kalkoenen zijn hiervoor de beste vertegenwoordigers. U vindt altijd kopers voor hun vlees onder uw gasten. Want of het nu borst of foelie is, het is zacht, laag in vet en heeft relatief weinig calorieën. Het smaakt vooral lekker als je de stukjes met de schil lekker krokant bakt. Hierdoor blijven ze sappig en behouden ze hun volle smaak.

Tip: Om uzelf en uw gasten te beschermen tegen salmonella en andere ziekteverwekkers, moet u letten op de juiste hygiëne en lange transport- en opslagtijden vermijden.

Lees ook:   Risotto met witte asperges en zalm