Spruitjes goed koken en bereiden

Spruitjes verdelen de natie. Sommigen houden van de koolspruiten, anderen haten het groene spul. De voorbereiding maakt vaak het verschil. Hier zijn alle tips en trucs voor de beste spruitjes van je leven!

Spruitjes: vitaminebom voor de winter

Velen kennen de intens smakende papperig-zachte Brusselse kool van kinds af aan. Spruitjes kunnen heel knapperig en lekker zijn. Daarnaast zitten de roosjes vol vitamines en mineralen. En ze zijn zeldzaam, vooral in de winter. Goed dat spruitjes een lang seizoen hebben. Van september tot maart is de kleine koolsoort op de markt verkrijgbaar. Wij vinden spruitjes een tweede kans verdienen, ook al was je al klaar met de koolspruiten.

Tip: Koude temperaturen en vorst maken spruitjes zoeter. Dat is de reden waarom koolspruiten geoogst in november en december de neiging hebben om milder te smaken. En bevroren spruitjes zijn bijzonder lekker. Trouwens, bevroren spruitjes behouden hun vorm wanneer ze worden bereid.

Bakken, frituren, stoven, koken: hoe spruitjes te bereiden

Spruitjes kunnen op verschillende manieren worden bereid: koken of stoven in een pan, bakken in de pan en bakken in de oven. Maar eerst wordt groentereiniging aangekondigd. Bij het schoonmaken wordt de stengel afgesneden en worden verwelkte bladeren verwijderd. De spruitjes worden dan gewassen. Voor grotere roosjes is het het beste om de stengel kruislings te krabben met een mes. Dit helpt de spruitjes gelijkmatig te garen. Als alternatief kunnen grotere roosjes ook worden gehalveerd.

Maak spruitjes goed schoon

Maak spruitjes goed schoon

Dan gaat het in de bakvorm, de pot of op de pan. Spruitjes worden gekookt in gezouten water en middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de grootte van de roosjes en de gewenste bijtvastheid). Wees voorzichtig, laat het niet te zacht worden! Giet vervolgens de spruitjes af en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Gekookte spruitjes kunnen ook kort in een hete pan worden gezwierd – bijvoorbeeld met een beetje boter en suiker. Zo karamelliseren de roosjes.

Gekookte spruitjes met boter, zout en suiker

Gekookte spruitjes met boter, zout en suiker

Draai voor de bakvorm of pan de rauwe roosjes in een beetje olie en breng ze op smaak met peper en zout. In de oven hebben ze ongeveer 20 minuten op 180 graden nodig om te koken. Spruitjes uit de oven werken goed als bijgerecht, maar je kunt de roosjes ook verwerken in een braadpan. Koken gaat sneller in de pan, zeker als je de spruitjes in kleine stukjes snijdt. Zo verfijnt hij elk wokgerecht. Hele roosjes worden in ongeveer 7 – 10 minuten in de pan gekookt.

Gebakken spruitjes uit de pan of oven

Gebakken spruitjes uit de pan of oven

Kooktijden in één oogopslag

Koken: 10 – 15 minuten
Stomen: 5 – 10 minuten
Bakken: 20 – 25 minuten
Frituren: 7 – 10 minuten

Lees ook:   Welke inductiekookplaat is de beste? AEG, Bosch, Miele &Co in vergelijking

Tip: Spruitjes zijn heel goed te combineren met pittige ingrediënten, zoals (vegan) kaas, (vegan) bacon of Worcestershire saus (insider tip van Jamie Oliver). Maar appels of noten smaken ook heerlijk met spruitjes.