Een zacht kookproces is essentieel terwijl u uw wortels goed wilt koken terwijl u de ingrediënten behoudt. Als u maaltijden niet direct met andere ingrediënten wilt verfijnen, behoudt u het aroma vooral in een speciale zeefpot met stoom. Als alternatieve bereidingswijze zijn bijvoorbeeld karamelisatie met suiker en boter of koken met uien populair.
Eenvoudig koken van de wortelen door stoom in een zeefpot
Bij het koken van wortels raden veel chef-koks aan om direct contact tussen het water en je groenten te vermijden. Vervolgens kook je de wortelen met stoom. Speciale zeefpotten bieden u de mogelijkheid om de wortelen en het water te scheiden. Met de volgende stappen kunt u de wortels gemakkelijk koken zonder extra ingrediënten:
1. Vul eerst de zeefpot met heel weinig water. Het is cruciaal dat de vloeistof het zeefgebied niet bereikt met de wortelvulling later. Tegelijkertijd moet de hoeveelheid water natuurlijk wel voldoende zijn voor het hele kookproces.
2. De wortelen worden grondig gewassen, geschild en eventueel geplet voor het koken. Daarna worden de groenten in de zeef van de pot geplaatst.
3. Sluit de zeefpot met een deksel om de stoom te genereren.
4. Gemiddeld blijft de pot met de wortelen ongeveer tien minuten op het hete fornuis staan. De aanbevolen kooktijd hangt af van de hoeveelheid en de grootte van de wortels in individuele gevallen.
Speciale bereiding van wortels door karamellisatie met suiker
Als u de smaak van de wortels wilt verfijnen met speciale bereidingsmethoden of extra ingrediënten, zijn er veelzijdige alternatieven. Voor veel koks is bijvoorbeeld het karamelliseren van wortelen een insider tip. Suiker en boter worden met de wortelen aan de pan toegevoegd. Het gebruik van groentebouillon is ook nuttig bij de verfijning van gekarameliseerde wortels.
Verfijning met uien als alternatief
Een andere bereidingswijze geeft je wortelen met uien een buitengewone smaak. Je kookt de groenten eerst een minuut of vijf en kookt ze daarna in een pan met gesnipperde uienstukjes en boter. Daarvoor bak je de uien eerst alleen tot ze een goudgele kleur krijgen. Om dergelijke wortelrecepten te bekronen, kunt u wat room toevoegen als laatste ingrediënt.