Xiaomi betreedt de markt voor robotstofzuigers met drie modellen. De Vacuum Mop 2 Pro is de kern van deze serie en is uitgerust met een sonische trilmop om gelijktijdig te dweilen en de vloer te stofzuigen.
Presentatie
Xiaomi wenst niet langer genoegen te nemen met de apparaten van partnermerken zoals Dreame of Roborock om zijn ambities op de Franse markt van de stofzuiger-robot waar te maken. De fabrikant lanceert daarom voor het eerst een reeks robots in Frankrijk. Van de drie modellen die samen deze serie vormen, is de Vacuum Mop 2 Pro de eerste die door de deuren van ons laboratorium is gekomen. Deze robot is uitgerust met een laserafstandsmeter en meerdere sensoren om zijn weg te vinden in de ruimte, connectiviteit zodat hij op afstand kan worden bediend via de Mi Home-applicatie, en een mop om zowel schoon te maken als te stofzuigen. De Mop 2 Pro kost 499 euro en heeft een introductieaanbieding van 399 euro.
Handig in gebruik
Het ontwerp van de Vacuum-Mop 2 Pro onderscheidt zich niet van andere robots. Zijn ronde vorm is volledig bekleed met glanzend zwart plastic, wat hem een high-end uitstraling geeft. Het voorkomt ook vingerafdrukken, die veel zichtbaarder zijn op matte plastic kleedjes.
De enige kleine gekleurde opmerking is op de laserafstandsmeter waar een rode ring te zien is. Met deze afstandsmeter kan de robot zijn weg in de ruimte vinden en obstakels op zijn pad ontwijken om methodisch te navigeren.
Op de motorkap bestaat het bedieningspaneel uit twee fysieke knoppen: één om hem handmatig terug te zetten naar zijn basis en de tweede om hem te pauzeren of te starten.
Terwijl de afvalverzamelaar zich onder de motorkap bevindt, zijn de mop en de watertank aan de achterkant van het toestel bevestigd. De Vacuum-Mop 2 Pro kan de vloer reinigen dankzij een sonisch vibratiesysteem dat in de mop is ingebouwd en dat wordt verondersteld de vlekken op de vloer echt weg te schrobben – we zullen het later hebben over de reinigingskwaliteit van de mop.
Toepassing en connectiviteit
Om de stofzuiger te koppelen, moet u eerst de Mi Home-app downloaden. Nadat u het wachtwoord voor het Wi-Fi-netwerk van het huis hebt ingevoerd, duurt het ongeveer tien seconden voordat de robot verbinding heeft met de app.
De interface en functionaliteit zijn precies dezelfde als die van de Roborock of Dreame stofzuigers, wat niet verwonderlijk is in die zin dat u ook de Mi Home applicatie moet gebruiken om deze robots te bedienen. Het in kaart brengen geeft ons real-time informatie over de bewegingen van de robot in het huis. Het is vrij nauwkeurig en het is in feite gemakkelijk om met de hand de zones te tekenen waar we niet willen dat de robot stofzuigt of, integendeel, de zones waar we willen dat hij uitsluitend passeert. De gebruiker kan een “gepersonaliseerde reiniging” uitvoeren: selecteer gewoon een zone op de kaart en kies de zuigkracht, de waterstand of of u wilt dat de robot tegelijkertijd stofzuigt en wast. U kunt de Vacuum-Mop 2 Pro bijvoorbeeld vragen om in de badkamer te wassen, maar in de woonkamer op maximaal vermogen te stofzuigen.
U kunt een van de zuigvermogens (stil, standaard, medium, turbo), een van de waterdebieten (laag, medium, hoog) en de reinigingsmodus (afzuigen, wassen of afzuigen en wassen) kiezen.
In de instellingen hebt u toegang tot de reinigingsgeschiedenis, het reinigingsschema en de levensduur van de verbruiksartikelen (hoofdborstel, zijborstel, mop of filter).
Onderhoud
De Vacuum-Mop 2 Pro wordt geleverd met een eenvoudig oplaadstation, in tegenstelling tot de modellen die de inhoud van de opvangbak opzuigen wanneer de robot terugkeert. In feite moet u de capaciteit van 0,5 liter van de Xiaomi robot handmatig legen. Om toegang te krijgen tot deze cassettevormige houder, hoeft u alleen maar het deksel op te tillen en het er vervolgens uit te halen met behulp van de bijgeleverde handgreep.
Het legen van de cassette is niet erg hygiënisch en wij raden u aan voorzichtig te zijn bij het losmaken van de cassette, zodat het stof er niet uitvliegt. Evenzo wordt aanbevolen de opvangbak op de bodem van de bak te plaatsen.
Het HEPA filter bevindt zich in de afvalbak. Om te controleren of het filter niet te veel verstopt is, hebben wij onze stofzuiger 20 gram cacao laten opzuigen. Aan het einde van de test stelden we vast dat het filter 0,8 gram cacao had achtergehouden, wat een zeer kleine hoeveelheid is in vergelijking met bijvoorbeeld de Netao D10; we vonden 3,2 gram cacao in zijn filter.
Hoewel het filter van de Mop-Mop 2 Pro niet al te vuil wordt, moet het van tijd tot tijd worden afgestoft om de zuigcapaciteit op peil te houden.
Als we de robot op zijn rug draaien, zien we dat de hoofdborstel is gemaakt van rubber en nylon borstelharen; een combinatie die de neiging heeft om dierenharen en haren gemakkelijker vast te houden, en regelmatiger onderhoud vereist dan een blad dat volledig met rubber is bekleed, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Roborock S7+ MaxV Ultra. Een kleine meegeleverde borstel – die ook als mes fungeert – maakt het echter gemakkelijker om afval te verwijderen dat rond de hoofdborstel verstrikt is geraakt.
Stofzuigen
De Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro zuigt goed op harde vloeren en fijne tapijten. Op dikke tapijten is hij echter niet krachtig genoeg om een vloer vol afval goed te stofzuigen.
In feite kon hij op dit testterrein, in de standaardmodus, slechts 24% van het vuilnis in 4 minuten opzuigen. Wanneer de turbostand is geactiveerd, doet hij het nog minder goed, aangezien hij slechts oppervlakkig over het tapijt gaat en 21% van het materiaal opzuigt in 3 min 55 sec. Ter vergelijking: de Ecovacs Deebot T9+ slaagde erin 84% van het afval in hetzelfde testgebied op te zuigen.
Op harde vloeren daarentegen zuigt de Xiaomi robot in 3 min 46 s 90% van het afval op in de standaardmodus en 97% in de turbomodus, en de resultaten zijn zeer vergelijkbaar op fijn tapijt. Hij wint 96% van het materiaal terug in 5 min. 22 s in de standaardmodus en 94% van het afval in 3 min. in de turbomodus.
Wasefficiëntie
Wij testen niet systematisch alle robotstofzuigers met een mop om een wasmodus aan te bieden. De Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro is echter uitgerust met een sonisch vibratiesysteem – zoals de Roborock S7 MaxV Ultra – dat verondersteld wordt vlekken beter van de vloer te verwijderen.
Daarom besloten we het protocol te reproduceren dat we gewoonlijk reserveren voor vloerreinigingsrobots om te zien of deze dweilfunctie effectief was. En het blijkt dat dat niet echt het geval is.
We smeerden soda, olie, lippenstift en carbon black op de vloer van ons lab en lieten de vlekken ‘s nachts drogen.
De volgende ochtend, met behulp van de applicatie, startten we de wasmodus van de robot. De robot ging keer op keer over de vlekken op de vloer, maar ze verdwenen nauwelijks. Na drie keer dweilen zagen we dat slechts één kleine zwarte vlek was verdwenen, maar dat de mop zwarte strepen over de hele vloer had achtergelaten. De lippenstift daarentegen bewoog geen jota, ondanks herhaalde bewegingen van de robot. Alleen de vetvlek is uiteindelijk verdwenen.
Navigatie systeem
De Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro navigeert niet op zicht, integendeel! Bij het opstarten heeft de robot een paar seconden nodig om zijn omgeving te detecteren, daarna begint hij met een zeer militaire navigatie. Hij begint met de randen te omzeilen en rond de kamer te lopen en komt dan om de binnenkant van de ruimte te stofzuigen.
De Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro hanteert obstakels zonder moeite. Hij gaat gemakkelijk om de tafelpoten heen die we op zijn weg hebben gelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij moeite heeft kabels of zeer kleine voorwerpen die in de weg zitten op te merken; hij heeft zelfs de neiging ze weg te duwen en soms helaas in te slikken… We hebben hem echter bijna nooit uit deze situaties moeten redden en hij slaagt er op eigen kracht in om eruit te komen.
Hij is een echte doorzetter en aarzelt niet om op een dik tapijt of op de poten van de stoel te klimmen.
We waren aangenaam verrast door het feit dat hij geen gordijnen voor een muur aanziet – wat niet met alle robots het geval is – en dat hij al het vuilnis dat eronder wordt geplaatst, opvangt.
Geluid
De Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro is stil genoeg om een gesprek niet te overstemmen.
Met het zuigvermogen ingesteld op de standaardmodus, geeft onze geluidsmeter 54 dB(A) aan. Op turbovermogen is hij onvermijdelijk luider: we registreerden een geluidsniveau van 58 dB(A).
Autonomie
Deze robotstofzuiger is vrij duurzaam en kan 3 uur en 20 minuten stofzuigen zonder te stoppen (in de standaardmodus). Dit maakt hem tot een van de langst meegaande robotstofzuigers in onze vergelijking. Tot nu toe heeft de Neato D10 de langste stofzuigtijd (meer dan 5 uur; een echte marathon loper!).
De Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro is, wanneer deze op maximaal vermogen draait, duidelijk minder duurzaam en stofzuigt 1 uur en 45 minuten voordat deze op de basis wordt opgeladen.
Tenslotte duurt het iets meer dan 4 uur om volledig op te laden.
Productspecificaties
- Vulinhoud: 0,5 L
- Bestreken gebied: NC
- Batterijtype: Li-ion
- Geluidsniveau: 58 dB
- Programmeerbaar: Ja
- Stofzuigen op tapijt en hoogpolig tapijt: Ja
- Type filter: HEPA
- Navigatiesysteem: Laserafstandsmeter
- Aangesloten: Ja
- Automatische oppervlaktedetectie: Neen
- Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
- Serie Xiaomi Mi
Voordelen
- Langdurige stofzuiger.
- Laag geluidsniveau.
- Intuïtieve toepassing boordevol functies.
- Goede navigatie.
Nadelen
- Zeer slechte zuigkracht op dikke tapijten.
- Mop modus niet erg bruikbaar.
Conclusie
De Mi Robot Stofzuiger-Mop 2 Pro is de eerste robotstofzuiger van Xiaomi. Hij biedt goede zuigprestaties, voorbeeldige navigatie en uitstekende autonomie. Er zijn echter nog enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn, zoals de totaal ondoeltreffende mopfunctie en de ondoeltreffende zuigkracht op dikke tapijten.
Inhoudsopgave